Σε Ποιες Περιπτώσεις Χρησιμοποιούνται οι Κουβέρτες Βαρύτητας;

Σε Ποιες Περιπτώσεις Χρησιμοποιούνται οι Κουβέρτες Βαρύτητας;

Το πιθανότερο είναι ότι έχεις ακούσει πολλά για τις κουβέρτες βαρύτητας, αλλά μπορεί να νιώθεις μπερδεμένος/η καθώς δεν ξέρεις τί ακριβώς κάνουν και σε ποιες περιπτώσεις μπορείς και εσύ να τις χρησιμοποιήσεις.

Μπορεί άραγε μια κουβέρτα βαρύτητας να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις πραγματικά και να κοιμηθείς καλύτερα;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. (spoiler)

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στην ερώτηση, "Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι κουβέρτες βαρύτητας;", θα εξηγήσουμε πώς λειτουργούν και θα εξετάσουμε τις έρευνες που υποστηρίζουν τα ευεργετικά τους οφέλη.

Κουβέρτες βαρύτητας: Τί είναι και πώς λειτουργούν;

Για να ξεκινήσουμε με το προφανές, οι κουβέρτες βαρύτητας είναι βαριές κουβέρτες -σημαντικά βαρύτερες από τις περισσότερες απλές κουβέρτες και τα παπλώματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Το βάρος τους κυμαίνεται από 3 έως 14 κιλά και οφείλεται στα πολύ ψιλά γυάλινα σφαιρίδια που είναι αποθηκευμένα στο εσωτερικό τους. 

Πολλοί άνθρωποι λοιπόν διαπιστώνουν ότι η σταθερή και παρατεταμένη πίεση που δέχονται από την κουβέρτα βαρύτητας -γνωστή ως Βαθειά Απτική Πίεση- τους προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και ικανοποίησης. Και η επιστήμη όμως υποστηρίζει κάτι τέτοιο καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι η Βαθειά Απτική Πίεση (Deep Touch Pressure Stimulation) βοηθά στην εξουδετέρωση των φυσιολογικών δεικτών του στρες (αυξημένος ρυθμός αναπνοής, καρδιακός ρυθμός, αρτηριακή πίεση κ.λπ.) δίνοντας σήμα στο νευρικό σου σύστημα να επιβραδύνει, προάγοντας μια κατάσταση χαλάρωσης.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι κουβέρτες βαρύτητας;

Λοιπόν, σε τί είναι καλές οι κουβέρτες βαρύτητας; Όπως αποδεικνύεται, τα οφέλη τους είναι τεράστια. Από την ανακούφιση από το άγχος μέχρι τη διαχείριση του πόνου, εδώ είναι μερικές από τις πολλές χρήσεις μιας κουβέρτας βαρύτητας.

Άγχος/στρες

Λόγω των βαθιά ηρεμιστικών τους επιδράσεων, οι κουβέρτες βαρύτητας προτείνεται από την ιατρική κοινότητα ως συμπληρωματικό εργαλείο για τα άτομα που πάσχουν από εξάντληση, στρες και αγχώδεις διαταραχές. Η ήπια πίεσή τους στο σώμα σε κάνει να νιώθεις σαν να σας αγκαλιάζουν, παρέχοντας μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί την απελευθέρωση «ορμονών της ευτυχίας», όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Συμβουλή: Το γέλιο είναι εκπληκτικά αποτελεσματικό απέναντι στο στρες. Όταν νιώθεις το άγχος να σε κυριεύει, δοκίμασε να δεις μια κωμωδία κουκουλωμένος/η κάτω από μια κουβέρτα βαρύτητας. 

Αϋπνία

Υποφέρεις από συμπτώματα αϋπνίας; Μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να είναι το μυστικό για να κοιμηθείς καλύτερα. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κουβέρτες βαρύτητας είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία. Η πίεση μιας βαριάς κουβέρτας πιστεύεται ότι διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου (μελατονίνη), ενώ μειώνει επίσης την κύρια ορμόνη του στρες (κορτιζόλη), βοηθώντας σε να κοιμηθείς βαθύτερα και χωρίς διακοπές.

Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού

Προτού γίνουν ένα βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους και των προβλημάτων ύπνου, οι κουβέρτες βαρύτητας χρησιμοποιούνταν αρχικά σε παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Τα άτομα με αυτισμό συχνά βιώνουν μια αισθητηριακή υπερφόρτωση, προκαλώντας τους υπερβολική δυσφορία, άγχος και δυσκολία στον ύπνο. Οι εργοθεραπευτές συστήνουν συχνά τις κουβέρτες βαρύτητας για τα αυτιστικά παιδιά, αναφέροντας την ικανότητά τους να αποκλιμακώνουν τις καταρρεύσεις και να προάγουν καλύτερο ύπνο μέσω της Βαθειάς Απτικής Πίεσης.

[Διάβασε: Κουβέρτα βαρύτητας και αυτισμός: Όσα θέλεις να ξέρεις]

ΔΕΠΥ

Το να ζει κανείς με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) δεν είναι είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά βρίσκουν τον κόσμο συντριπτικό και μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην εργασία τους και να παραμείνουν ακίνητοι. Όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο τα άτομα με ΔΕΠΥ να αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα ύπνου και άγχους.

Οι κουβέρτες βαρύτητας πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμες για τη ΔΕΠΥ, επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και στην εστίαση του νου, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση ενώ παράλληλα μειώνουν το άγχος και την αϋπνία. Ενώ οι έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα είναι επί του παρόντος περιορισμένες, μια μελέτη έδειξε ότι οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική ευεξία των παιδιών με ΔΕΠΥ.

[Διάβασε: Ύπνος και ΔΕΠΥ: Πώς βοηθάει η κουβέρτα βαρύτητας;]

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

Τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) συχνά αντιμετωπίζουν αναδρομές στο παρελθόν, ενοχλητικές σκέψεις και εικόνες, εφιάλτες και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα που μπορούν να προέρχονται από κάποιο τραυματικό περιστατικό. Οι κουβέρτες βαρύτητας, αν και δεν αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής για το PTSD, μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για ενήλικες που ζουν με PTSD καθώς προσφέρουν μια άμεση "πηγή" άνεσης και ασφάλειας και μπορούν να τους βοηθήσουν στα έντονα επεισόδια.

Χρόνιος πόνος

Αν ζεις με ινομυαλγία, αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας ή κάποια άλλη πάθηση που προκαλεί χρόνιο πόνο, τότε ίσως θελήσεις να δοκιμάσεις μια κουβέρτα βαρύτητας. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι κουβέρτες βαρύτητας προκάλεσαν μεγαλύτερες μειώσεις στην αντίληψη του χρόνιου πόνου, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλό άγχος.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (ΣΑΠ)

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών μπορούν να να γίνουν από ενοχλητικά έως ανυπόφορα. Όσοι πάσχουν από το ΣΑΠ, όταν ξαπλώνουν για ύπνο νιώθουν τα πόδια τους σαν να τα "χτυπά" ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα στο σημείο που χαλαρώνουν και έχουν σχεδόν αποκοιμηθεί. 

Ενώ οι κουβέρτες βαρύτητας μπορεί να μην θεραπεύουν τα συμπτώματα του ΣΑΠ, πολλοί άνθρωποι τις επιλέγουν διότι η πίεση που ασκεί πάνω στα πόδια τους λειτουργεί ως αντιπερισπασμός και τους βοηθά να τραβήξουν την προσοχή τους μακριά από τη δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια τους. Επίσης, με την κουβέρτα βαρύτητας μειώνεται και το τίναγμα των ποδιών. 

Επιλέγοντας τη σωστή κουβέρτα βαρύτητας

Οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να χαλαρώσεις από μια δύσκολη ημέρα και να σε βοηθήσουν να απολαύσεις έναν πιο ήρεμο ύπνο. Πριν επιλέξεις τη δική σου κουβέρτα βαρύτητας, βεβαιώσου ότι δεν θα είναι πολύ βαριά ή πολύ ζεστή για τις ανάγκες σου. Επίλεξε μια κουβέρτα που να ζυγίζει περίπου το 10% του σωματικού σου βάρους και αν συνηθίζεις να ιδρώνεις στον ύπνο σου (ακόμα και το χειμώνα), ρίξε μια ματιά στην ψυχρή κουβέρτα βαρύτητας Gravity Ice. Διαθέτει θερμορρυθμιστικό ύφασμα που απομακρύνει την υγρασία, ενώ είναι μόνιμα δροσερό στην αφή, διατηρώντας σε στεγνό και άνετο για όλο το βράδυ.


1 Σχόλιο


  • Ηλίας

    Το καλοκαίρι μπορείς να σκεπάζεσαι με την ανάλογη κουβέρτα? Δεν θα ζεσταίνεται?


Άφησε ένα σχόλιο