Τι είναι η Κουβέρτα Βαρύτητας;

Τι είναι η Κουβέρτα Βαρύτητας;

Ένα φυσικό βοήθημα ύπνου το οποίο μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα είναι η κουβέρτα βαρύτητας της Prosleep. Μια κουβέρτα που αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου και σε βοηθάει να ανακουφιστείς από το στρες, το άγχος και πολλές ακόμα παθήσεις που θα μάθεις πιο κάτω. 

Αν και εσύ αναρωτιέσαι τι είναι η κουβέρτα βαρύτητας, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι είναι η κουβέρτα βαρύτητας, πώς λειτουργεί, σε ποιους απευθύνεται και για ποιον λόγο είναι το σπουδαιότερο δώρο που θα μπορούσες να κάνεις στον εαυτό σου ή σε κάποιον που έχει ανάγκη από μια ισορροπημένη ζωή με περισσότερο ύπνο και λιγότερο στρες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά... 

Τι είναι η κουβέρτα βαρύτητας;

Η κουβέρτα βαρύτητας, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, είναι μια κουβέρτα... με βάρος. Στην κυριολεξία.

Πόσο βάρος;

Ζυγίζει από 3 έως 11 κιλά και για να υπολογίσεις την ιδανική επιλογή βάρους για εσένα θα πρέπει να επιλέξεις εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους. Έχουμε γράψει και πιο αναλυτικά πως θα επιλέξεις το ιδανικό βάρος για την κουβέρτα βαρύτητας, μπορείς να διαβάσεις στη συνέχεια μετά από αυτό το άρθρο. 

Αν και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς την τελευταία 5ετία, οι κουβέρτες βαρύτητας είναι γνωστές στην ιατρική κοινότητα εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ο λόγος είναι ότι αξιοποιούν τη δύναμη της "Βαθειάς Απτικής Πίεσης" (Deep Touch Pressure Stimulation), μια επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπεία άγχους που χρησιμοποιείται κατεξοχήν για τη θεραπεία ατόμων με:

  • αυτισμό
  • διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
  • αγχώδεις διαταραχές και
  • άλλες αισθητηριακές διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια όμως, πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύθηκαν αποκάλυψαν ότι η Βαθειά Απτική Πίεση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που υποφέρει από αϋπνία και να προσφέρει έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

Δεδομένου ότι διανύουμε μια παγκόσμια επιδημία προβληματικού ύπνου, οι κουβέρτες βαρύτητας (ή weighted blankets στα αγγλικά) απέκτησαν μεγάλη απήχηση αφού λύνουν ένα γενικευμένο πρόβλημα με απολύτως φυσικό τρόπο.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Βαθειάς Απτικής Πίεσης

Πίσω από της επιτυχία της κουβέρτας βαρύτητας βρίσκεται η θεραπεία της Βαθείας Απτικής Πίεσης. 

Η Βαθειά Απτική Πίεση παρόλο που ακούγεται ως μια σύνθετη έννοια, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή σταθερής και ήπιας πίεσης σε ολόκληρο το σώμα.

Αυτή η πίεση -σύμφωνα με ερευνητές στο Χάρβαρντ και άλλους- προκαλεί στο νευρικό μας σύστημα μια ευεργετική αλλαγή: τη μετάβαση από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό.

Τι σημαίνει αυτό;

Θα το καταλάβεις αμέσως, είναι πολύ απλό.

Την προϊστορική εποχή, όταν ο άνθρωπος δεχόταν απειλή από άγρια ζώα ή ανθρώπους (κάτι που συνέβαινε συχνά), το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ήταν εκείνο που τον βοηθούσε να επιβιώσει.

Με ποιον τρόπο γινόταν αυτό;

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα να μπει σε κατάσταση "μάχης ή φυγής". Έτσι το σώμα προετοιμάζεται για να παλέψει ή να το βάλει γρήγορα στα πόδια. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, το σώμα ιδρώνει και το πεπτικό σύστημα σταματά να λειτουργεί.

Με λίγα λόγια, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα θέτει ολόκληρο το σώμα σε κατάσταση συναγερμού και ο απώτερος στόχος του είναι η επιβίωση

Από την άλλη, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι το ακριβώς αντίθετο. Ενεργοποιείται όταν θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και βάζει το σώμα μας σε μια κατάσταση "ξεκούρασης και θρέψης".

Οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση πέφτουν, η αναπνοή επιβραδύνεται, οι κόρες των ματιών συστέλλονται και το πεπτικό σύστημα μπαίνει σε λειτουργία.

Στις μέρες μας όμως συμβαίνει κάτι περίεργο...

Το γεγονός ότι δεν κινδυνεύουμε πλέον από τα άγρια ζώα, ΔΕΝ σημαίνει ότι και το προϊστορικό νευρικό μας σύστημα παύει να λειτουργεί.

Αντίθετα -επειδή είναι έτσι σχεδιασμένο- παρεμβαίνει ακόμα και αν αγχωθούμε σε μια κατάσταση, χωρίς όμως να διατρέχουμε εμφανή κίνδυνο. 

Όπως φαντάζεσαι, τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές βρίσκονται διαρκώς σε μια κατάσταση συναγερμού και δυσκολεύονται ιδιαίτερα να χαλαρώσουν. 

Και κάπου εδώ εμφανίζεται η θεραπεία της Βαθειάς Απτικής Πίεσης όπου βοηθάει το νευρικό σύστημα να περάσει άμεσα από το συμπαθητικό στο παρασυμπαθητικό του τμήμα.

Μετά από λίγα λεπτά Βαθειάς Απτικής Πίεσης λοιπόν, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης και το μυαλό ησυχάζει. Οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, τα βλέφαρα βαραίνουν και το μυαλό αισθάνεται ασφάλεια.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ώρα για ξεκούραση. 

Οι θετικές επιπτώσεις στην αϋπνία

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία, η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας επί 4 εβδομάδες είχε τα εξής αποτελέσματα:

  • μείωση του χρόνου μέχρι να αποκοιμηθούν
  • μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • μειωμένα συμπτώματα κόπωσης
  • μειωμένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης

Λιγότερο άγχος, περισσότερη ευεξία

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας μειώνει την πίεση του αίματος και ρίχνει την παλμική οξυμετρία, σημάδια που υποδηλώνουν χαμηλά επίπεδα στρες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • το 63% ανέφερε ότι είχε λιγότερο άγχος
  • το 78% προτίμησε την κουβέρτα βαρύτητας για την ανακούφιση του άγχους ανάμεσα σε οποιαδήποτε άλλη επιλογή

[Διάβασε: 8 Τρόποι που η Κουβέρτα Βαρύτητας Μειώνει το Στρες]

Αύξηση των "καλών" ορμονών και μείωση της κορτιζόλης 

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η σταθερή πίεση που ασκεί η κουβέρτα στο σώμα βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα σεροτονίνης, η ορμόνη της "ευτυχίας", η οποία βελτιώνει τη διάθεση και επίσης μετατρέπεται με φυσικό τρόπο σε μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Παράλληλα, η αύξηση των ορμονών αυτών συμβάλει στη μείωση της κορτιζόλης που ευθύνενται για το αίσθημα του φόβου και του άγχους.

Η αίσθηση της αγκαλιάς που έχει η κουβέρτα βαρύτητας λόγω του βάρους της -και ως εκ τούτου η επίδραση αυτού του συναισθήματος στο σώμα- είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απελευθερωθούν οι ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη (ορμόνες της ευτυχίας και της αγάπης), ρυθμίζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα (η ορμόνη του στρες) με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται "γειωμένο" και χαλαρό.

Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι η κουβέρτα βαρύτητας λειτουργεί υπέροχα όταν αισθάνονται νευρικοί ή ανασφαλείς καθώς λειτουργεί σαν ένα "κουκούλι" μέσα στο οποίο αισθάνονται ασφαλείς. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αισθανθείτε άγχος ή νευρικότητα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια κουβέρτα βαρύτητας για να χαλαρώσετε και να μειώσετε την ένταση αυτών των συναισθημάτων.

Σε ποιους απευθύνεται;

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Βαθειάς Απτικής Πίεσης δεν σταματούν στην αϋπνία, το άγχος και τον αυτισμό αλλά μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων όπως:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Κατάθλιψη
  • Διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας
  • Αυτισμός
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
  • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
  • Αρθρίτιδα
  • Ινομυαλγία
  • Κακή διάθεση

και η λίστα συνεχίζεται.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου πολλοί χρησιμοποιούν τη κουβέρτα βαρύτητας και μακριά από το κρεβάτι τους.

Η κουβέρτα βαρύτητας είναι ένα 100% φυσική και ασφαλής για να χρησιμοποιηθεί από μικρά παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω μέχρι και άτομα της τρίτης ηλικίας χωρίς συνταγή γιατρού.

Δεν ενδείκνυται για παιδιά μικρότερα των 2 ετών, ενώ απαραίτητη είναι η συμβουλή γιατρού σε εγκυμονούσες, άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις, άτομα που πάσχουν από άσθμα, υπνική άπνοια ή έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το καλοκαίρι τι γίνεται; Υπάρχει καλοκαιρινή κουβέρτα βαρύτητας;

Ναι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η καλοκαιρινή Prosleep Gravity Ice είναι μια επαναστατική κουβέρτα που θα σε ενθουσιάσει.

Ο λόγος;

Είναι φτιαγμένη από 100% οργανικό Bamboo Viscose το οποίο έχει θερμορρυθμιστικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την εφίδρωση και να κρατά τη θερμοκρασία του σώματος 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα. 

Η Prosleep Gravity Ice είναι η ιδανική επιλογή για εσένα που ζεσταίνεσαι εύκολα στον ύπνο σου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο. Είναι από τη φύση της 100% υποαλλεργική και αντι-μικροβιακή, έχει υπέροχη, απαλή αίσθηση και είναι 60% πιο απορροφητική από το βαμβάκι ώστε να κρατά το σώμα σου στεγνό και φρέσκο όλο το βράδυ. 

Δεν ντρεπόμαστε να το πούμε. Η Gravity Ice είναι η καλύτερη κουβέρτα που θα έχεις αποκτήσει ποτέ.

Αυτό ήταν...

Συγχαρητήρια!

Σε αυτό το άρθρο δεν έμαθες μόνο τι είναι η κουβέρτα βαρύτητας, αλλά και πώς λειτουργεί, σε ποιούς απευθύνετε και ποιες έρευνες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της.

Πρακτικά λοιπόν, αν θέλεις να ανακουφιστείς από το στρες, να κοιμηθείς πιο εύκολα ή απλά να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη ημέρα, μπορείς απλά να σκεπαστείς και να αφήσεις τη χειμερινή κουβέρτα Prosleep Gravity ή την καλοκαιρινή Prosleep Gravity Ice να σε επαναφέρει φυσικά στην εσωτερική σου ισορροπία.

Παράγγειλε Tώρα!


Άφησε ένα σχόλιο