Ύπνος και ΔΕΠΥ: Πώς Βοηθάει η Κουβέρτα Βαρύτητας;

Ύπνος και ΔΕΠΥ: Πώς Βοηθάει η Κουβέρτα Βαρύτητας;

Εάν γνωρίζεις από πρώτο χέρι πώς είναι να ζεις καθημερινά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τότε ξέρεις πόσο δύσκολη μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση.

Ενώ τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όσοι αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να θυμηθούν σημαντικές πληροφορίες καθώς βρίσκονται σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης και αποδιοργάνωσης. Αυτό μπορεί να κάνει απείρως πιο δύσκολη την εκτέλεση κρίσιμων εργασιών, όπως η ολοκλήρωση των σχολικών εργασιών, η έγκαιρη πληρωμή λογαριασμών ή η διατήρηση της θέσης εργασίας σου.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και αυξανόμενος είναι ο αριθμός των ατόμων με ΔΕΠΥ που χρησιμοποιούν κουβέρτες βαρύτητας ως μια συμπληρωματική προσέγγιση στην τυπική τους θεραπεία. Οι θεραπευτικές αυτές κουβέρτες έχουν σχεδιαστεί για να ασκούν ομοιόμορφη πίεση σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα και να βοηθούν τους πάσχοντες από ΔΕΠΥ (και όχι μόνο) να κοιμούνται καλύτερα τα βράδια, κάτι που αναμφισβήτητα χρειάζονται απεγνωσμένα.

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις τα πλεονεκτήματα της κουβέρτας βαρύτητας για τη ΔΕΠΥ, σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς η κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και να βοηθήσει εσένα ή κάποιο αγαπημένο σου άτομο, να ζήσετε μια πιο υγιή και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός για τα άτομα που πάσχουν από ΔΕΠΥ;

Ο καλός και επαρκής ύπνος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όσους πάσχουν από ΔΕΠΥ. Σύμφωνα με μια μελέτη όμως, οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα άτομα με ΔΕΠΥ. Για την ακρίβεια, το 75% των παιδιών και των ενηλίκων που πάσχουν από ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιο συχνές διαταραχές ύπνου στα άτομα με ΔΕΠΥ είναι οι εξής:

  • Διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
  • Διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού
  • Αϋπνία
  • Ναρκοληψία

Οι διαταραχές ύπνου μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, οδηγώντας σε έναν αρνητικό κύκλο μεταξύ ΔΕΠΥ και ύπνου που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν λύσεις που θα βελτιώσουν τον ύπνο ενός ατόμου με ΔΕΠΥ.

[Διάβασε: Η Λύση για το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών]

Τι είναι οι κουβέρτες βαρύτητας;

Οι κουβέρτες βαρύτητας αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή θεραπευτικά εργαλεία που οι εργοθεραπευτές συστήνουν συχνά σε παιδιά και ενήλικες με ΔΕΠΥ. Τι είναι ακριβώς είναι όμως οι κουβέρτες βαρύτητας;

Με απλά λόγια, οι κουβέρτες βαρύτητας είναι βαριές κουβέρτες που συνήθως ζυγίζουν από 3 έως 14 κιλά και στο εσωτερικό τους περιέχουν πολύ μικρά σφαιρίδια αποθηκευμένα σε κυψέλες για να αποκτήσουν βάρος. Εμείς στην Prosleep χρησιμοποιούμε γυάλινα σφαιρίδια σε μορφή άμμου τα οποία είναι μη τοξικά και υποαλλεργικά.

Αυτή η πίεση λοιπόν που ασκείται στο σώμα από την κουβέρτα βαρύτητας μιμείται μια θεραπευτική τεχνική καταπολέμησης του άγχους που ονομάζεται Βαθειά Απτική Πίεση και χρησιμοποιείται από την ιατρική κοινότητα για να βοηθήσει το χρήστη να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.

[Διάβασε: Τι είναι η Κουβέρτα Βαρύτητας και Πώς Βοηθάει στην Αντιμετώπιση της Αϋπνίας και του Στρες]

Πώς η κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει τη ΔΕΠΥ;

Πώς μπορεί λοιπόν η καταπραϋντική πίεση της κουβέρτας βαρύτητας να βοηθήσει κάποιον που "παλεύει" με τη ΔΕΠΥ;

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους αυτές οι ειδικές κουβέρτες μπορούν να κάνουν τη ζωή με τη ΔΕΠΥ λίγο πιο εύκολη:

1. Βελτιώνει τον ύπνο

Ίσως το πιο προφανές όφελος μιας κουβέρτας βαρύτητας για τη ΔΕΠΥ είναι η ικανότητά τους να αποκοιμίζουν τον χρήστη. Οι κουβέρτες βαρύτητας έχουν σχεδιαστεί για να ασκούν σταθερή και ελεγχόμενη πίεση στο σώμα, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες πυροδοτεί την παραγωγή της σεροτονίνης (η ορμόνη της ευτυχίας) και κατ' επέκταση το παράγωγο αυτής, τη μελατονίνης (η ορμόνη του ύπνου). Μαζί, αυτές οι ορμόνες σε βοηθούν να έχεις έναν καλό ύπνο, κάτι που είναι το κλειδί για να διατηρήσεις τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ υπό έλεγχο.

2. Χαλαρώνει το σώμα

Η καταπραϋντική πίεση μιας βαριάς κουβέρτας βοηθά στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Ένα υπερδραστήριο νευρικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε υπερκινητικότητα, νευρικότητα, αϋπνία και αδυναμία χαλάρωσης, τα οποία είναι όλα θέματα που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ. Ως εκ τούτου, η χρήση μιας κουβέρτας βαρύτητας μπορεί να βελτιώσει μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ.

3. Βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης

Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι αρκετά συχνές σε άτομα με ΔΕΠΥ, ειδικά στους ενήλικες. Ένας τρόπος που η κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει μέσα από την ήπια και σταθερή πίεση που ασκεί στο σώμα είναι η αύξηση της παραγωγής των ορμονών που αισθάνεσαι καλά, όπως η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη, και ταυτόχρονα η μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης που ευθύνεται για το έντονο στρες και άγχος που μπορεί να νιώθει ένα άτομο με ΔΕΠΥ.

4. Μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση

Όλοι δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε μερικές φορές, αλλά για τα άτομα με ΔΕΠΥ, η εστίαση σε ορισμένες εργασίες μπορεί να φαίνεται εντελώς αδύνατη. Αν και οι κουβέρτες βαρύτητας δεν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της έλλειψης συγκέντρωσης, μπορούν όμως να βοηθήσουν στη μείωση της νευρικότητας και του υποκείμενου άγχους που εμποδίζουν την ικανότητά σου να εστιάσεις σε μια εργασία που έχεις.

Τι λένε οι έρευνες;

Υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με τη χρήση της κουβέρτας βαρύτητας για τη ΔΕΠΥ. Ωστόσο, σε μια έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι κουβέρτες βαρύτητας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα συμπτώματα αϋπνίας σε άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΠΥ.

Ομοίως, άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η Βαθειά Απτική Πίεση (ο κύριος μηχανισμός που αξιοποιείται από τις κουβέρτες βαρύτητας) μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠΥ. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 από το Temple University των Η.Π.Α., οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με αισθητηριακή παρέμβαση -όπως η Βαθειά Απτική Πίεση - βελτίωσε σημαντικά τα προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά με ΔΕΠΥ.

[Διάβασε: Τα Πλεονεκτήματα της Κουβέρτας Βαρύτητας στα Παιδιά]

Μια άλλη έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις που είχε η χρήση ενός γιλέκου με βάρος στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική βελτίωση στα προβλήματα συμπεριφοράς κατά την εργασία που εμφανίζουν παιδιά με ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένων της απροσεξίας και της υπερκινητικότητας.

Συμπέρασμα

Αν και δεν αποτελεί αποκλειστική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ, η κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα πιο κοινά συμπτώματα της ΔΕΠΥ και να χρησιμεύσει ως θαυμάσιο συμπλήρωμα στη συμβατική θεραπεία.

Έτσι λοιπόν, αν αναζητάς έναν απόλυτα φυσικό τρόπο για να καταπολεμήσεις το αίσθημα κόπωσης, την αϋπνία και τις ανήσυχες σκέψεις το βράδυ, δοκίμασε τη κουβέρτα βαρύτητας Prosleep Gravity ή την ψυχρή Prosleep Gravity Ice που είναι ιδανική για όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι οι μόνες κουβέρτες βαρύτητας στην Ελλάδα που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.


Άφησε ένα σχόλιο