Πώς η Κουβέρτα Βαρύτητας Βοηθάει το Μετατραυματικό Στρες (PTSD);

Πώς η Κουβέρτα Βαρύτητας Βοηθάει το Μετατραυματικό Στρες (PTSD);

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, σχεδόν όλοι μας θα βιώσουμε ή θα γίνουμε μάρτυρες ενός τραυματικού γεγονότος.

Αυτό το τραυματικό γεγονός φυσικά μπορεί να έρθει σε πολλές μορφές, όπως για παράδειγμα η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, ένα ατύχημα, η κακοποίηση, ο πόλεμος ή οι φυσικές καταστροφές.

Ενώ πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν από τέτοια συμβάντα με φυσικό τρόπο, άλλοι αναπτύσσουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα - υπερβολικές αντιδράσεις, άγχος, καταθλιπτική διάθεση και διέγερση - που οδηγούν στη διάγνωση Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (Post Traumatic Stress Disorder -εν συντομία PTSD).

Από τη δεκαετία του '90, οι κουβέρτες βαρύτητας χρησιμοποιούνται από την ιατρική κοινότητα ως συμπληρωματική θεραπεία για το PTSD. Γνωστές για την ιδιότητά τους να ανακουφίζουν το στρες και να προωθούν τον βαθύ ύπνο, αυτές οι θεραπευτικές κουβέρτες προκαλούν μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας που αποδεικνύεται εξαιρετικά ευεργετική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων PTSD.

Σε αυτόν το άρθρο, συζητάμε για το PTSD, τα συμπτώματά που προκαλεί αλλά και πώς μια άνετη και υψηλής ποιότητας κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει ορισμένους που υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες να ανακουφιστούν.

Τι είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD);

Το PTSD είναι μια σοβαρή διαταραχή ψυχικής υγείας που αναπτύσσεται αφού ένα άτομο βιώσει ή γίνει μάρτυρας ενός συγκλονιστικού, επικίνδυνου ή απροσδόκητου γεγονότος. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά του μετατραυματικό στρες παγκοσμίως έχουν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 ειδικά σε ασθενείς και νοσηλευτές. 

Κάποια παραδείγματα συμβάντων που μπορούν να προκαλέσουν PTSD είναι:

  • Σεξουαλική ή σωματική επίθεση
  • Έκθεση σε μάχη/πόλεμο
  • Παιδική σωματική κακοποίηση
  • Απειλή με όπλο
  • Ένα ατύχημα 
  • Νοσηλεία σε ΜΕΘ

Τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες

Τα συμπτώματα του PTSD μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, πολλά άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες βιώνουν τρομακτικές σκέψεις, αϋπνία, αναδρομές στο παρελθόν, χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσάρεστα συναισθήματα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αναδρομές και ενοχλητικές αναμνήσεις
  • Εφιάλτες, αϋπνίες και διαταραχές ύπνου
  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Αίσθημα αποσύνδεσης από αγαπημένα πρόσωπα

Πώς η κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει με το PTSD;

Η λήψη αποτελεσματικής θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του PTSD, την επούλωση από τραύματα του παρελθόντος και την αίσθηση ασφάλειας στον κόσμο.

Δυστυχώς, πολλοί επιζώντες από τραύματα δεν ανταποκρίνονται καλά στις συμβατικές θεραπείες ή μπορεί να είναι απρόθυμοι να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια εξαρχής.

Οι κουβέρτες βαρύτητας, αν και δεν αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής για το PTSD, είναι μια αναδυόμενη επιλογή συμπληρωματικής θεραπείας για τους επιζώντες από τραυματικά γεγονότα. Αυτές οι κουβέρτες αξιοποιούν τη δύναμη της "Βαθειάς Απτικής Πίεσης", έναν επιστημονικά αποδεδειγμένο μηχανισμό που ασκεί σταθερή αλλά ήπια πίεση στο σώμα, παρόμοια με αυτήν της αγκαλιάς. Αυτή η καταπραϋντική πίεση ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν χαλάρωση που κάνουν τον χρήστη να αισθάνεται ασφάλεια, χαλάρωση και άνεση.

Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι με τους οποίους τα άτομα που ζουν με PTSD μπορούν να ωφεληθούν χρησιμοποιώντας μια κουβέρτα βαρύτητας.

  • Ανακουφίζει από το άγχος και τις κρίσεις πανικού. Πολλά άτομα με PTSD βιώνουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού – κύματα έντονου φόβου που ακολουθούνται από ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη και άλλα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα. Μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτήν την κρίση άγχους, ηρεμώντας τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή σου. Επίσης, η κουβέρτα βαρύτητας συμβάλει στη μείωση της κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες στο σώμα που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο άγχος όταν είναι χρόνια αυξημένο.
  • Προωθεί έναν καλύτερο ύπνο. Η αϋπνία και οι εφιάλτες είναι δύο φαινόμενα που συχνά πηγαίνουν "χέρι-χέρι" με το PTSD. Το χειρότερο μέρος είναι ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του PTSD, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο που συχνά είναι δύσκολο να σπάσει. Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι μια πιθανή λύση πάνω σε αυτό το πρόβλημα, διότι όχι μόνο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τα συμπτώματα της αϋπνίας σε άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν και πηγή παρηγοριάς για όσους αντιμετωπίζουν συχνούς εφιάλτες.

Tip: Ψάχνεις για μια κουβέρτα βαρύτητας που θα σε βοηθήσει να ανακουφίσεις το στρες και να αναβαθμίσεις τον ύπνο σου; Ρίξε μια ματιά στις κουβέρτες Gravity και Gravity Ice — οι πρώτες κουβέρτες βαρύτητας στην Ελλάδα που έχουν σχεδιαστεί με βάση τις επιστημονικές μελέτες και έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. – Εάν το μετατραυματικό στρες σε κάνει να αισθάνεσαι ψυχολογικά πεσμένο, αφιέρωσε λίγο χρόνο χαλαρώνοντας κάτω από μια κουβέρτα βαρύτητας. Η ήπια πίεση που ασκείται στο σώμα σου πιστεύεται ότι απελευθερώνει τις ορμόνες σεροτονίνη και ντοπαμίνη - δύο νευροδιαβιβαστές που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ευτυχίας και της καλής διάθεσης.
  • Βοηθάει να ανταπεξέλθεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η έναρξη μιας θεραπείας μπορεί να είναι δύσκολη για οποιονδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όσους πάσχουν από PTSD. Τα άτομα με PTSD μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν δυσάρεστα ή επώδυνα συναισθήματα και αναμνήσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθιστώντας τους πιο πιθανό να αισθανθούν αποκομμένοι από τους γύρω τους και μόνοι. Με την ικανότητά τους να μιμούνται το αίσθημα της αγκαλιάς, οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να χρησιμεύσουν ως πηγή στοργής όταν επανεμφανίζονται οι αναμνήσεις από τα τραύματα του παρελθόντος.

Τι να λάβεις υπόψη όταν επιλέγεις μια κουβέρτα βαρύτητας για PTSD

Πριν επιλέξεις μια κουβέρτα βαρύτητας για PTSD, λάβε υπόψη σου τα εξής:

Βάρος. Οι κουβέρτες βαρύτητας διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και βάρη. Ο γενικός γενικός κανόνας είναι να επιλέξεις το σωστό βάρος της κουβέρτας είναι ότι αυτή θα πρέπει να ζυγίζει περίπου το 10% του σωματικού σου βάρους. Τα άτομα που πάσχουν από PTSD μπορεί να θέλουν να επιλέξουν ενδεχομένως μια ελαφρύτερη επιλογή για να αποφύγουν να αισθάνονται παγιδευμένα ή κλειστοφοβικά.

Ύφασμα. Εάν τα συμπτώματά του μετατραυματικού στρες σε κάνουν συχνά να αισθάνεσαι έντονη ζέστη ή να ιδρώνεις, επίλεξε την ψυχρή κουβέρτα βαρύτητας Gravity Ice. Η ειδική αυτή κουβέρτα είναι φτιαγμένη από επαναστατικά υφάσματα που αναπνέουν και απομακρύνουν την υγρασία ώστε να σε κρατά δροσερό και άνετο όλη τη νύχτα.

Αντιμετώπισε το στρες και την αϋπνία με μια κουβέρτα βαρύτητας 

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.

Πως λειτουργούν;

Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.

Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ.


Άφησε ένα σχόλιο