Κουβέρτα Βαρύτητας και Αυτισμός: Όσα Θέλεις να Ξέρεις

Κουβέρτα Βαρύτητας και Αυτισμός: Όσα Θέλεις να Ξέρεις

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι κουβέρτες βαρύτητας είναι αναγνωρισμένες από την ιατρική κοινότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. 

Αν και πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του στρες, οι κουβέρτες βαρύτητας είναι μια φυσική εναλλακτική λύση στα χέρια των γονέων, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα ξεσπάσματα των αυτιστικών παιδιών τους, να μειώσουν το στρες, να βελτιώσουν τον ύπνο και να βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής τους.  

Πως λειτουργούν όμως και πως μπορούν να βοηθήσουν ένα αυτιστικό άτομο στην καθημερινότητά του; 

Μείνε μαζί μας γιατί σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τις κουβέρτες βαρύτητας και τον αυτισμό.

Ξεκινάμε!

Τι είναι η κουβέρτα βαρύτητας;

Η κουβέρτα βαρύτητας είναι στην ουσία μια βαριά κουβέρτα που περιέχει στο εσωτερικό της πολύ ψιλά γυάλινα σφαιρίδια με αποτέλεσμα να ζυγίζει από 3 έως 15 κιλά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά άνω των 3 ετών μέχρι και άτομα της τρίτης ηλικίας.  

Πως λειτουργεί;

Η ομοιόμορφη πίεση που ασκεί στο σώμα λόγω του βάρους της -οι εργοθεραπευτές την ονομάζουν Βαθειά Απτική Πίεση- είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθάει το νευρικό σύστημα να χαλαρώσει και να περάσει από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό.

Επιπλέον, η αίσθηση της πίεσης που παραπέμπει σε μια αγκαλιά, αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και μειώνει εκείνα της κορτιζόλης. Η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει το στρες και το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. 

Mάθε περισσότερα για το πως λειτουργεί η κουβέρτα βαρύτητας εδώ.

Ιστορική αναδρομή

(Στη φωτογραφία η Temple Grandin σε μια ομιλία της στο ΤED. Δες όλη την ομιλία της εδώ.)

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι γνωστές στην ιατρική κοινότητα εδώ και αρκετές δεκαετίες κυρίως για τη βοήθεια που προσφέρουν στη θεραπεία ατόμων με αυτισμό, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας και μετατραυματικού στρες.

Η χρήση της (αλλά και άλλων αντικειμένων με βάρος, όπως τα γιλέκα) προήλθε από την ιδέα της Temple Grandin (αυτιστική επιστήμονας της ζωολογίας) όταν γύρω στο 1980 κατασκεύασε ένα “μηχάνημα συμπίεσης” για τους αυτιστικούς ανθρώπους αλλά και για την ίδια. Η ιδέα ήρθε όταν στα ράντζα όπου έκανε τις μελέτες της, παρατήρησε ότι οι φοβισμένες αγελάδες ηρεμούσαν όταν βρίσκονταν κατά τη διαδικασία συγκέντρωσής τους σε μια ειδική συσκευή συμπίεσης που χρησιμοποιείται σε στάβλους.

Με την πάροδο των χρόνων, οι γιατροί και οι εργοθεραπευτές στράφηκαν στην δύναμη της Βαθειάς Απτικής Πίεσης για να καταπραΰνουν το στρες και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου των αυτιστικών ασθενών τους, είτε μέσω του μηχανήματος της Grandin είτε με γιλέκα ή κουβέρτες βαρύτητας.

Πως μπορεί η κουβέρτα βαρύτητας να βοηθήσει ένα αυτιστικό παιδί;  

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει ένα αυτιστικό άτομο. Aπό την αύξηση της σεροτονίνης και τη μείωση της κορτιζόλης, στη βελτίωση της προσοχής στο σχολείο, τη μείωση της συχνότητας κατάρρευσης, οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να βοηθήσουν μια σειρά από προκλήσεις στην καθημερινότητα ενός αυτιστικού. 

Πιο συγκεκριμένα:

1. Καλύτερος ύπνος

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κουβέρτες βαρύτητας αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα, μια ορμόνη που σχετίζεται άμεσα με τη ρύθμιση του ύπνου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational Therapy in Mental Health έδειξε ότι το 78% των συμμετεχόντων προτίμησαν να κοιμούνται με μια κουβέρτα βαρύτητας ως βοήθημα χαλάρωσης.

2. Μειωμένο άγχος

Οι κουβέρτες βαρύτητας βοηθούν τα άτομα με αυτισμό να μειώσουν το άγχος τους. Σύμφωνα με την Anna Merrill από το πανεπιστήμιο Bloomington της Indiana είναι σύνηθες για τα παιδιά με αυτισμό να βιώνουν μια παράλληλη διαταραχή όπως την αγχώδη διαταραχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες έρευνες οι κουβέρτες βαρύτητας μειώνουν το στρες στο νευρικό σύστημα. Για παράδειγμα, μια δημοσίευση από το επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical and Biological Engineering έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν κουβέρτα βαρύτητας κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής επέμβασης, ένιωσαν πιο ήρεμοι και χαλαροί. ''Η έρευνα έχει δείξει ότι η παρέμβαση της Βαθειάς Απτικής Πίεσης μπορεί να αυξήσει την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από άγχος, πόνο και αναταραχές, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων με αναπτυξιακή αναπηρία, άνοια, ελλείμματα προσοχής και άλλες ειδικές ανάγκες''.   

3. Βελτιωμένη συγκέντρωση στο σχολείο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή της Βαθείας Απτικής Πίεσης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) να παραμένουν συγκεντρωμένα στις δραστηριότητες του σχολείου. Συγκεκριμένα, μια έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που φορούσαν γιλέκο με βάρος στο σχολείο είχαν βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης και υψηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης των εργασιών τους.

4. Μειωμένη συχνότητα κατάρρευσης (meltdowns)

Μία από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τα άτομα με αυτισμό όσο και οι οικογένειές τους και το περιβάλλον τους είναι τα ξεσπάσματα θυμού, ή αλλιώς στην ξένη βιβλιογραφία meltdowns (κατάρρευση)

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αυτό που μπορεί να ενοχλήσει ένα παιδί μπορεί να μην ενοχλεί το άλλο. Όταν ένας γονέας ή φροντιστής βλέπει σημάδια κατάρρευσης να έρχονται, μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει ένα αισθητηριακά υπερφορτωμένο παιδί να νιώσει πιο ήρεμο, πιο χαλαρό και πιο ασφαλές.

Πως να επιλέξεις το ιδανικό βάρος της κουβέρτας;

Σε γενικές γραμμές αυτό που προτείνουμε να έχει κανείς υπόψιν τον κανόνα του 10%. Πιο συγκεκριμένα, το βάρος της κουβέρτας θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 10% του σωματικού βάρους του ατόμου που πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει. 

Αν για παράδειγμα ένα παιδί ζυγίζει 30 κιλά, τότε η κουβέρτα είναι η Prosleep Gravity Junior των 3 κιλών. Αντίστοιχα, αν το βάρος του ατόμου είναι 65 κιλά, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η Prosleep Gravity για ενήλικες των 7 κιλών. 

Έχουμε γράψει αναλυτικό άρθρο για την επιλογή του σωστού βάρους της κουβέρτας στο οποίο μπορείς να ανατρέξεις για περισσότερες πληροφορίες. 

Παράγγειλε μια κουβέρτα βαρύτητας τώρα!


Άφησε ένα σχόλιο