8 Τρόποι που η Κουβέρτα Βαρύτητας Μειώνει το Στρες

8 Τρόποι που η Κουβέρτα Βαρύτητας Μειώνει το Στρες

Οι γρήγοροι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητάς μας. Είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, όλοι ζούμε σε μια συνεχή κατάσταση στρες η οποία και προφανώς έχει τις δικές της επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, υπολογίζεται ότι 275 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, ένα ποσοστό που αναλογεί περίπου στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το άγχος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα προβλήματα ψυχικής υγείας και καθίσταται λίγο-πολύ ως μια "πανδημία" που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί το νωρίτερο δυνατόν.

Οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του στρες

Η διαχείρηση το στρες απαιτεί σίγουρα σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Ο διαλογισμός, το μασάζ, η αρωματοθεραπεία, η φυσική άσκηση, τα βότανα και άλλες τέτοιου είδους θεραπείες μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην ανακούφιση διαφορετικών μορφών άγχους. 

Υπάρχουν όμως και ορισμένα προϊόντα τα οποία είναι 100% φυσικά και επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι μπορούν να βοηθήσουν στο άγχος, όπως οι κουβέρτες βαρύτητας που χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες από ψυχιάτρους και εργοθεραπευτές για τη θεραπεία ψυχικών και συναισθηματικών παθήσεων.

Τα οφέλη από τις κουβέρτες βαρύτητας είναι πολυδιάστατα, καθιστώντας τες ως βασικά εργαλεία χαλάρωσης που πλέον χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είτε μιλάμε για ενήλικες, είτε για εφήβους και μικρά παιδιά.

Αξιοποιώντας τη δύναμη της Βαθειάς Απτικής Πίεσης, οι κουβέρτες βαρύτητας καταπολεμούν το άγχος και το στρες ενεργοποιώντας την παραγωγή των "χαρούμενων ορμονών" στο σώμα και χαλαρώνοντας το νευρικό μας σύστημα. 

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το ρόλο των κουβερτών βαρύτητας στην ανακούφιση του στρες και του άγχους, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στα άτομα με τέτοιου είδους παθήσεις και συμπτώματα. 

Ο αληθινός ορισμός του "στρες"

Πριν προχωρήσουμε, ας καταστήσουμε σαφές ότι το στρες δεν είναι πάντα κακό. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα φυσικό αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας, ο οποίος μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Όταν το νευρικό σύστημα του σώματος αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύουμε ή ότι βρισκόμαστε σε μια απαιτητική κατάσταση, τότε ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα όπου απελευθερώνει τις κατάλληλες ορμόνες για να μπούμε σε μια κατάσταση «μάχης ή φυγής» (γνωστή ως "fight or flight") και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την όποια πρόκληση. 

Σε περιορισμένη έκταση, το στρες μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να εστιάζουμε και να αποδίδουμε αποτελεσματικά σε καταστάσεις υψηλής πίεσης.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν το σώμα μας λειτουργεί συνεχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς όμως να υπάρχει διακριτός κίνδυνος. 

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους, ωστόσο τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει το άτομο είναι τα ακόλουθα:

  • Ανησυχία
  • Αϋπνία
  • Μείωση συγκέντρωσης
  • Τρόμος
  • Μυϊκή ένταση
  • Κινητική ανησυχία
  • Εύκολη κόπωση
  • Ευερεθιστότητα
  • Διαταραχή ύπνου 

Με ποιους τρόπους η κουβέρτα βαρύτητας μειώνει το στρες;

Εάν το στρες σε εμποδίζει να ζήσεις φυσιολογικά και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου, τότε ίσως είναι καιρός να στραφείς σε φυσικές θεραπείες και βοηθήματα, όπως οι κουβέρτες βαρύτητας. Μέσω της Βαθειάς Απτικής Πίεσης (Deep Pressure Touch Stimulation), οι κουβέρτες βαρύτητας προσφέρουν πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη.

Παρακάτω θα εξετάσουμε με ποιούς τρόπους οι κουβέρτες βαρύτητας της Prosleep μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από το άγχος και να ελέγξεις το στρες.

Ξεκινάμε. 

1. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, έως και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά στις βιομηχανικές οικονομίες πάσχει από κακής ποιότητας ύπνο. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στους ηλικιωμένους αλλά επίσης στους ενήλικες, τους εφήβους και τα παιδιά.

Η αϋπνία αποτελεί συχνά ένα νοητικό ή σωματικό σύμπτωμα. Όποια και αν είναι η αιτία όμως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό άγχος στη ζωή σου και να μειώσει την ικανότητά σου να αποδίδεις αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, στην εργασία, στον αθλητισμό, στις κοινωνικές σου σχέσεις και σε πολλούς άλλους τομείς.

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι μια ασφαλής και αποδεδειγμένη από την επιστήμη λύση για να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, πιο γρήγορα και για περισσότερες ώρες.

Στην Prosleep, για να δώσουμε βάρος στις κουβέρτες μας χρησιμοποιούμε γιάλινα σφαιρίδια σε μορφή άμμου, τα οποία τοποθετούμε σε κυψέλες που βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια της κουβέρτας Prosleep Gravity για να κατανέμουν ισόποσα το βάρος σε όλο σας το σώμα.

Αυτή η πίεση που προκύπτει από το βάρος της κουβέρτας στο σώμα, ερεθίζει το ιδιοδεκτικό σύστημα με αποτέλεσμα να εκτελείται η μετάβαση από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ("μάχη ή φυγή") στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ("ξεκούραση, πέψη και αναγέννηση"). 

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι εκείνο που ενεργοποιείται για να βάλει το σώμα μας σε μια κατάσταση "ξεκούρασης και πέψης". Όταν αναλαμβάνει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση πέφτουν, η αναπνοή επιβραδύνεται, οι κόρες των ματιών συστέλλονται και το πεπτικό σύστημα μπαίνει σε λειτουργία. 

Επιπλέον, η πίεση της κουβέρτας στο σώμα προκαλεί την απελευθέρωση της σεροτονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα χαλάρωσης και ευτυχίας. Αυτή με τη σειρά της μετατρέπεται σε μελατονίνη και το σώμα παίρνει το μήνυμα ότι μπορεί πλέον να ξεκουραστεί. Η μελατονίνη, που ονομάζεται επίσης και "η ορμόνη του ύπνου", μάς βοηθάει να απολαύσουμε έναν βαθύ και υψηλής ποιότητας ύπνο.

Το να διατηρείς το μυαλό και το σώμα ξεκούραστα είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς από το στρες και το άγχος. Η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας σε καθημερινή βάση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου.

Έτσι θα μπορείς να ξυπνάς τα πρωινά και να αισθάνεσαι μεγαλύτερη ενέργεια και περισσότερη ψυχική ηρεμία, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένος/η για να χειριστείς τυχόν αγχώδεις καταστάσεις μέσα στην ημέρα σου.

2. Μειώνει το άγχος 

Το άγχος και το στρες είναι αλληλένδετα. Το αυξημένο επίπεδο άγχους μπορεί να σε δυσκολέψει να χαλαρώσεις, να κοιμηθείς, να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου, να πάρεις αποφάσεις ή ακόμη και να εκτελέσεις κάποιες από τις απλές καθημερινές σου δραστηριότητες.

Η αίσθηση της αγκαλιάς που προκαλεί η κουβέρτα βαρύτητας λόγω του βάρους της -και ως εκ τούτου η επίδραση αυτού του συναισθήματος στο σώμα- είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταπραΰνεις το νευρικό σου σύστημα. 

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται με αυτόν τον τρόπο, όπως η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη (ορμόνες χαλάρωσης, ευτυχίας και αγάπης), ρυθμίζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα (η ορμόνη του στρες) με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται "γειωμένο" και χαλαρό.

Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι η κουβέρτα βαρύτητας λειτουργεί υπέροχα όταν αισθάνονται νευρικοί ή ανασφαλείς καθώς λειτουργεί σαν ένα "κουκούλι" μέσα στο οποίο αισθάνονται ασφαλείς. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αισθανθείς άγχος ή νευρικότητα, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μια κουβέρτα βαρύτητας για να χαλαρώσεις και να μειώσεις την ένταση αυτών των συναισθημάτων. 

3. Ανακουφίζει την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση όπου συχνά χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θλίψης και σκότους. Όσοι το έχουν βιώσει στο παρελθόν ή το βιώνουν αυτή τη στιγμή, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο σωματικό και ψυχικό στρες.

Η χρόνια κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα μιας χημικής ανισορροπίας στο σώμα, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα της κατάθλιψης μεταξύ άλλων είναι η αϋπνία, το άγχος και η κόπωση.

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυξάνοντας με τεχνητό τρόπο τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα, οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχη θεραπεία με απόλυτα φυσικό τρόπο και χωρίς συνταγή γιατρού. 

Οι κουβέρτες βαρύτητας βοηθούν στη φυσική αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στο σώμα, η οποία με τη σειρά της ελέγχει την έκκριση της κορτιζόλης. Στη συνέχεια η σεροτονίνη μετατρέπεται σε μελατονίνη και ως αποτέλεσμα το άτομο μπορεί να κοιμηθεί πιο εύκολα, να απολαύσει έναν ξεκούραστο ύπνο και να ξυπνήσει με καλή διάθεση και περισσότερη ενέργεια από ότι συνήθως.

Με λίγα λόγια, μια κουβέρτα βαρύτητας βελτιώνει τη διάθεσή σου, μειώνει το άγχος και σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα. Συνολικά, αυτές οι θετικές αλλαγές μπορούν να μετριάσουν το αίσθημα του άγχους και να σε βγάλουν σταδιακά από την κατάθλιψη.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς πεσμένος/η, κουκουλώσου κάτω από μια κουβέρτα βαρύτητας, "γειώσου" και απόλαυσε άφοβα τις ευεργετικές της ιδιότητες.

4. Καταπραΰνει τον πόνο

Κάποιες οδυνηρές καταστάσεις όπως χρόνιος πόνος στη μέση, η ινομυαλγία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή οι ημικρανίες, δημιουργούν τεράστια σωματική και ψυχική πίεση. Οι υποκείμενες αιτίες σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, ωστόσο όλες επηρεάζουν την ικανότητά σου να είσαι αποτελεσματικός/ή στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Ιατρικά, για την αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων υπάρχουν θεραπείες οι οποίες όμως περιλαμβάνουν μακροχρόνια χρήση παυσίπονων και άλλων φαρμάκων με αποτέλεσμα να έχουν τις δικές τους παρενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά δυσάρεστες.

Τα φυσικά εργαλεία υποστήριξης μπορούν να προσφέρουν μια διαρκή και ασφαλέστερη λύση για την ανακούφιση του πόνου. Οι κουβέρτες βαρύτητας λειτουργούν ως φυσικά αναλγητικά, καταπραΰνοντας το νευρικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να χαλαρώσει.

Το απαλό μασάζ που νιώθεις εξαιτίας της σταθερής πίεσης, βοηθάει στη χαλάρωση των τεταμένων και πονεμένων μυών, προσφέροντας έτσι ανακούφιση από τον πόνο. Μπορείς ακόμα να τοποθετήσεις την κουβέρτα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος για να μετριάσεις τον πόνο τοπικά ή να σκεπάσεις ολόκληρο το σώμα σου για ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης.

Το πρόσθετο βάρος των κουβερτών σε σχέση με τις συμβατικές κουβέρτες ευαισθητοποιεί τις ζώνες πίεσης και διευκολύνει την απελευθέρωση των ενδορφινών - λέγονται και "οπιοειδή του σώματος"- που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα.

Επίσης, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αυτή η πίεση στο σώμα ενεργοποιεί και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο βοηθάει βασικές λειτουργίες όπως τον ύπνο, το φαγητό και την πέψη.

Ένας καλός ύπνος επιτρέπει στο σώμα σου να αναζωογονηθεί και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Μέσω αυτών των πλεονεκτημάτων λοιπόν, οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν αποτελεσματικά να σπάσουν τον κύκλο του στρες και της δυσφορίας που προκαλούνται από χρόνιους πόνους.

5. Μειώνει την περιβαλλοντική ευαισθησία

Συνήθως, τα παιδιά με αυτισμό ή διάσπαση ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητα ΔΕΠΥ είναι υπερβολικά ευαίσθητα στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και δυσκολεύονται να επεξεργαστούν τέτοιες πληροφορίες.

Η δυνατή μουσική, τα έντονα φώτα, το άγνωστο περιβάλλον, μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και στρες σε άτομα που πάσχουν από Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας.

Οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να μειώσουν το στρες που προκαλείται εξαιτίας της αισθητηριακής υπερφόρτωσης στα παιδιά, καθώς  το βάρος και η άνετη αίσθηση όταν σκεπάζονται, δημιουργούν ένα "κουκούλι" μέσα στο οποίο το παιδί νιώθει ασφάλεια.

Η Βαθειά Απτική Πίεση που εφαρμόζεται μέσω της κουβέρτας ερεθίζει συνεχώς το ιδιοδεκτικό σύστημα του παιδιού, δίνοντας πληροφορίες στον εγκέφαλο για τη θέση του σώματος σε σχέση με τον περιβάλλοντα. Το γεγονός αυτό βοηθάει τον εγκέφαλο του παιδιού να ησυχάσει και να σταματήσει τις συνεχείς "ερωτήσεις" όσον αφορά τη θέση του στο χώρο. Κάτω από το βαρύ ύφασμα, το μήνυμα στον εγκέφαλο είναι ξεκάθαρο.

Η εργοθεραπεία είναι η κύρια μορφή θεραπείας για τα άτομα που πάσχουν από Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας και οι κουβέρτες βαρύτητας χρησιμοποιούνται για δεκαετίες στην τακτική τους θεραπεία. Πλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι όταν το παιδί αισθάνεται αγχωμένο ή έντονο στρες.

Η ήπια και σταθερή πίεση που ασκείται από την κουβέρτα ενεργοποιεί την παραγωγή της σεροτονίνης, ρυθμίζοντας τη διάθεσή του και κάνοντάς το πιο δεκτικό απέναντι στους ανθρώπους και στο εξωτερικό του περιβάλλον.

6. Βοηθάει στη γείωση του σώματος

Θυμήσου πως αισθάνεσαι όταν αγκαλιάζεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ή όταν κουκουλώνεσαι κάτω από τα σκεπάσματα όταν νιώθεις μια συναισθηματική πίεση ή άγχος.

Γαλήνη και ασφάλεια, σωστά;

Ε, αυτό ακριβώς συμβαίνει και με μια κουβέρτα βαρύτητας μόνο που η εξήγηση είναι περισσότερο επιστημονική και ο τρόπος πολύ πιο αποτελεσματικός. 

Το πρόσθετο βάρος στις κουβέρτες βαρύτητας πιέζει ελαφρά το σώμα σου ωθώντας το προς τα κάτω, δημιουργώντας μια άμεση αίσθηση «γείωσης». Η γείωση μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του βελτιώνει τον ύπνο και προάγει την ευεξία.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine, η γείωση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα κορτιζόλης και να συγχρονίσει την έκκρισή του με τον 24ωρο φυσικό κιρκαδικό ρυθμό του σώματος.

Χρησιμοποιώντας τη Βαθειά Απτική Πίεση, οι κουβέρτες βαρύτητας γειώνουν το σώμα δημιουργώντας μια άμεση αίσθηση άνεσης και ασφάλειας. Η θεραπεία της Βαθειάς Απτικής Πίεσης ενεργοποιεί επίσης την έκκριση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχία και υπνηλία. Η σεροτονίνη επίσης είναι γνωστό ότι ελέγχει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, βοηθώντας σημαντικά στη μείωση του στρες.

8. Ρυθμίζει το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα

Γνωρίζεις ότι το νευρικό σου σύστημα χωρίζεται σε δύο τύπους; Αυτοί είναι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.


Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι αυτό που σε κρατά σε εγρήγορση και συγκεντρωμένο/η. Είναι αυτό που σε κρατά παραγωγικό/ή στη δουλειά, συγκεντρωμένο/η στην οδήγηση και σε εγρήγορση όταν αντιμετωπίζεις έντονες καταστάσεις.

Όταν όμως το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι ενεργό διαρκώς και δεν ξεκουράζεται, τότε αρχίζουν οι δυσάρεστες επιπτώσεις με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι άγχος, εξάντληση και νευρικότητα, αλλά και σοβαρά προβλήματα αϋπνίας που δεν σε βοηθούν να ανακάμψεις.

Καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η ΔΕΠΥ, η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές είναι το αποτέλεσμα ενός υπερβολικά ενεργού συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Τα παιδιά και οι ενήλικες που πάσχουν από αυτές τις καταστάσεις δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και χαρακτηρίζονται από την υπερκινητικότητα και τη δυσκολία στη συγκέντρωση.

Από την άλλη, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση σου, βάζοντας το σώμα σε λειτουργία «αναγέννησης, ύπνου και πέψης». Όταν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αναλαμβάνει τα ηνία, το σώμα σου λαμβάνει μηνύματα ότι ήρθε η ώρα για ύπνο και ως εκ τούτου οι μύες χαλαρώνουν, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και το μυαλό σταματάει να "τρέχει". Είσαι πλέον έτοιμος/η για μια ξεκούραστη νύχτα.

Η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος συνήθως συγχρονίζεται σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, ώστε να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι κανονικά. Ωστόσο το άγχος μπορεί να παραμορφώσει αυτόν τον 24ωρο κύκλο και να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματός σου να χαλαρώσει και να αποκατασταθεί.

Οι κουβέρτες βαρύτητας ενεργοποιούν ορισμένα σημεία του σώματος με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου, όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη, ωθώντας το σώμα να μεταβεί από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό.

Η τακτική χρήση των κουβερτών βαρύτητας θα σε βοηθήσει να απολαμβάνεις τακτικά βαθύ και πολύωρο ύπνο και να ρυθμίζεις τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού σου συστήματος.

Επιλέγοντας την ιδανική κουβέρτας βαρύτητας

Η σωστή επιλογή μιας κουβέρτας βαρύτητας δεν θα πρέπει να σου πάρει πολλή ώρα. Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι όσον αφορά το βάρος της είναι ο κανόνας του 10%.

Πρακτικά λοιπόν, η κουβέρτα βαρύτητας θα πρέπει να ζυγίζει κοντά στο 10% του σωματικού σας βάρους. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε 70 κιλά, τότε η κατάλληλη επιλογή για εσάς είναι μια κουβέρτα 7 κιλών. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί απαράβατο νόμο.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Σουηδία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι παρόλο που είδαν μεγάλη βελτίωση στον ύπνο και στα επίπεδα του στρες, αν επέλεγαν ξανά το βάρος της κουβέρτας μόνοι τους, θα επέλεγαν την αμέσως βαρύτερη από αυτή που είχαν.  

Όσον αφορά την ποιότητα της κουβέρτας, εδώ θέλει λίγη προσοχή. Μπορεί να βρείς στην αγορά κουβέρτες βαρύτητας οι οποίες μάλιστα να πωλούνται και σε αρκετά χαμηλή τιμή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να έχεις στο νου σου 4 πράγματα:

  1. Οι κουβέρτες αυτές ενδέχεται να πωλούνται χωρίς κάλυμμα (εξού και η χαμηλότερη τιμή).
  2. Το υλικό που υπάρχει μέσα στην κουβέρτα για να δώσει βάρος ενδέχεται να είναι από πολυπροπυλένιο (πλαστικό) και όχι από φυσικό γυαλί που χρησιμοποιούμε στην Prosleep για τις κουβέρτες μας.
  3. Η ποιότητα ραφής πρέπει να είναι εξαιρετική καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσουν τα σφαιρίδια που δίνουν βάρος στην κουβέρτα με αποτέλεσμα να σου χαλάσει όλη την εμπειρία. 
  4. Τα υφάσματα που χρησιμποιούνται θα πρέπει να είανι ελεγμένα και πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς, όπως την OEKO-TEX για την ασφάλεια προς την ανθρώπινη επιδερμίδα.

Θυμήσου! Αν ακολουθείς κάποια θεραπεία για το άγχος καλό θα ήταν να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις μια κουβέρτα βαρύτητας.

Αντιμετωπίζοντας το «σιωπηλό» δολοφόνο

Το στρες και η ένταση είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία. Είτε πρόκειται για ένα δύσκολο μάθημα στο πανεπιστήμιο, οικονομικές ανησυχίες, προβλήματα στο χώρο εργασίας ή προβλήματα υγείας, το στρες και το άγχος μπορούν να "επιτεθούν" σε άτομα όλων των ηλικιών, χωρίς διακρίσεις.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε πολλούς τομείς της λειτουργίας του σώματός σου, όπως στον ύπνο, την πέψη, την εγκεφαλική λειτουργία και άλλους.

Οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να χρησιμεύσουν ως το τέλειο εργαλείο χαλάρωσης για να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος σε όλα τα επίπεδα.

Μέσω της Βαθειάς Απτικής Πίεσης, αυτές οι κουβέρτες μπορούν να ενεργοποιήσουν τις ορμόνες χαλάρωσης βοηθώντας το μυαλό και το σώμα να ηρεμήσουν.

Η ήπια πίεση που ασκείται στο σώμα καταπραΰνει το νευρικό σου σύστημα και σε απαλλάσσουν από όλες τις αρνητικές σκέψεις και εντάσεις, προωθώντας παράλληλα το βαθύ ύπνο επιτρέποντάς σου να παραμείνεις παραγωγικός/ή και χαρούμενος/η στην καθημερινή σου ζωή.

Εάν αντιμετωπίζεις καθημερινά συμπτώματα έντονου στρες και άγχους, η επένδυση σε μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική επιλογή.

Απόκτησε την Prosleep Gravity!


Άφησε ένα σχόλιο