8 Τρόποι που η Κουβέρτα Βαρύτητας Μειώνει το Στρες

Οι γρήγοροι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητάς μας. Είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, όλοι ζούμε σε μια συνεχή κατάσταση στρες η οποία και προφανώς έχει τις δικές της επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, υπολογίζεται ότι 275 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, ένα ποσοστό που αναλογεί περίπου στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το άγχος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα προβλήματα ψυχικής υγείας και καθίσταται λίγο-πολύ ως μια "πανδημία" που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί το νωρίτερο δυνατόν.

Οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του στρες

Η διαχείρηση το στρες απαιτεί σίγουρα σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Ο διαλογισμός, το μασάζ, η αρωματοθεραπεία, η φυσική άσκηση, τα βότανα και άλλες τέτοιου είδους θεραπείες μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην ανακούφιση διαφορετικών μορφών άγχους. 

Υπάρχουν όμως και ορισμένα προϊόντα τα οποία είναι 100% φυσικά και επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι μπορούν να βοηθήσουν στο άγχος, όπως οι κουβέρτες βαρύτητας που χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες από ψυχιάτρους και εργοθεραπευτές για τη θεραπεία ψυχικών και συναισθηματικών παθήσεων.

Τα οφέλη από τις κουβέρτες βαρύτητας είναι πολυδιάστατα, καθιστώντας τες ως βασικά εργαλεία χαλάρωσης που πλέον χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είτε μιλάμε για ενήλικες, είτε για εφήβους και μικρά παιδιά.

Αξιοποιώντας τη δύναμη της Βαθειάς Απτικής Πίεσης, οι κουβέρτες βαρύτητας καταπολεμούν το άγχος και το στρες ενεργοποιώντας την παραγωγή των "χαρούμενων ορμονών" στο σώμα και χαλαρώνοντας το νευρικό μας σύστημα. 

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το ρόλο των κουβερτών βαρύτητας στην ανακούφιση του στρες και του άγχους, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στα άτομα με τέτοιου είδους παθήσεις και συμπτώματα. 

Ο αληθινός ορισμός του "στρες"

Πριν προχωρήσουμε, ας καταστήσουμε σαφές ότι το στρες δεν είναι πάντα κακό. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα φυσικό αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας, ο οποίος μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Όταν το νευρικό σύστημα του σώματος αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύουμε ή ότι βρισκόμαστε σε μια απαιτητική κατάσταση, τότε ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα όπου απελευθερώνει τις κατάλληλες ορμόνες για να μπούμε σε μια κατάσταση «μάχης ή φυγής» (γνωστή ως "fight or flight") και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την όποια πρόκληση. 

Σε περιορισμένη έκταση, το στρες μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να εστιάζουμε και να αποδίδουμε αποτελεσματικά σε καταστάσεις υψηλής πίεσης.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν το σώμα μας λειτουργεί συνεχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς όμως να υπάρχει διακριτός κίνδυνος. 

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους, ωστόσο τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει το άτομο είναι τα ακόλουθα:

 • Ανησυχία
 • Αϋπνία
 • Μείωση συγκέντρωσης
 • Τρόμος
 • Μυϊκή ένταση
 • Κινητική ανησυχία
 • Εύκολη κόπωση
 • Ευερεθιστότητα
 • Διαταραχή ύπνου 

Με ποιους τρόπους η κουβέρτα βαρύτητας μειώνει το στρες;

Εάν το στρες σας εμποδίζει να ζήσετε φυσιολογικά και να απολαμβάνετε την καθημερινότητά σας, τότε ίσως είναι καιρός να στραφείτε σε φυσικές θεραπείες και βοηθήματα όπως οι κουβέρτες βαρύτητας. Μέσω της Βαθειάς Απτικής Πίεσης (Deep Pressure Touch Stimulation), οι κουβέρτες βαρύτητας προσφέρουν πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε με ποιούς τρόπους οι κουβέρτες της Prosleep μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το άγχος και να ελέγξετε το στρες.

1. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, έως και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά στις βιομηχανικές οικονομίες πάσχει από κακής ποιότητας ύπνο. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στους ηλικιωμένους αλλά επίσης στους ενήλικες, τους εφήβους και τα παιδιά.

Η αϋπνία αποτελεί συχνά ένα νοητικό ή σωματικό σύμπτωμα. Όποια και αν είναι η αιτία όμως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό άγχος στη ζωή σας και να μειώσει την ικανότητά σας να αποδίδετε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, στην εργασία, στον αθλητισμό, στις κοινωνικές σχέσεις και σε πολλούς άλλους τομείς.

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι μια ασφαλής και αποδεδειγμένη από την επιστήμη λύση για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, πιο γρήγορα και για περισσότερες ώρες.

Στην Prosleep, για να δώσουμε βάρος στις κουβέρτες μας χρησιμοποιούμε γιάλινα σφαιρίδια σε μορφή άμμου, τα οποία τοποθετούμε σε κυψέλες που βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια της κουβέρτας Prosleep Gravity για να κατανέμουν ισόποσα το βάρος σε όλο σας το σώμα. Αυτή η πίεση ερεθίζει το ιδιοδεκτικό σας σύστημα με αποτέλεσμα να γίνεται η μετάβαση από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. 

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι εκείνο που ενεργοποιείται για να βάλει το σώμα μας σε μια κατάσταση "ξεκούρασης και πέψης". Όταν αναλαμβάνει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση πέφτουν, η αναπνοή επιβραδύνεται, οι κόρες των ματιών συστέλλονται και το πεπτικό σύστημα μπαίνει σε λειτουργία. 

Επιπλέον, η πίεση της κουβέρτας στο σώμα προκαλεί την απελευθέρωση της σεροτονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα χαλάρωσης και ευτυχίας. Αυτή με τη σειρά της μετατρέπεται σε μελατονίνη και το σώμα παίρνει το μήνυμα ότι μπορεί πλέον να ξεκουραστεί. Η μελατονίνη, που ονομάζεται επίσης και "η ορμόνη του ύπνου", μάς βοηθάει να απολαύσουμε έναν βαθύ και υψηλής ποιότητας ύπνο.

Το να διατηρείται ξεκούραστο το μυαλό και το σώμα είναι το πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από το στρες και το άγχος. Η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας σε καθημερινή βάση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας.

Έτσι θα μπορείτε να ξυπνάτε τα πρωινά και να αισθάνεστε μεγαλύτερη ενέργεια και περισσότερη ψυχική ηρεμία ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να χειριστείτε τυχόν αγχώδεις καταστάσεις μέσα στην ημέρα σας.

2. Μειώνει το άγχος 

Το άγχος και το στρες είναι αλληλένδετα. Το αυξημένο επίπεδο άγχους μπορεί να σας δυσκολέψει να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε, να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας, να πάρετε αποφάσεις ή ακόμη και να εκτελέσετε κάποιες από τις απλές καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η αίσθηση της αγκαλιάς που έχει η κουβέρτα βαρύτητας λόγω του βάρους της -και ως εκ τούτου η επίδραση αυτού του συναισθήματος στο σώμα- είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταπραΰνετε το νευρικό σας σύστημα. 

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται με αυτόν τον τρόπο, όπως η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη (ορμόνες χαλάρωσης, ευτυχίας και αγάπης), ρυθμίζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα (η ορμόνη του στρες) με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται "γειωμένο" και χαλαρό.

Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι η κουβέρτα βαρύτητας λειτουργεί υπέροχα όταν αισθάνονται νευρικοί ή ανασφαλείς καθώς λειτουργεί σαν ένα "κουκούλι" μέσα στο οποίο αισθάνονται ασφαλείς. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αισθανθείτε άγχος ή νευρικότητα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια κουβέρτα βαρύτητας για να χαλαρώσετε και να μειώσετε την ένταση αυτών των συναισθημάτων. 

3. Ανακουφίζει την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση όπου συχνά χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θλίψης και σκότους. Όσοι το έχουν βιώσει στο παρελθόν ή το βιώνουν αυτή τη στιγμή, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο σωματικό και ψυχικό στρες.

Η χρόνια κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα μιας χημικής ανισορροπίας στο σώμα, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα της κατάθλιψης μεταξύ άλλων είναι η αϋπνία, το άγχος και η κόπωση.

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυξάνοντας με τεχνητό τρόπο τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα, οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχη θεραπεία με απόλυτα φυσικό τρόπο και χωρίς συνταγή γιατρού. 

Οι κουβέρτες βαρύτητας βοηθούν στη φυσική αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στο σώμα, η οποία με τη σειρά της ελέγχει την έκκριση της κορτιζόλης. Στη συνέχεια η σεροτονίνη μετατρέπεται σε μελατονίνη και ως αποτέλεσμα το άτομο μπορεί να κοιμηθεί πιο εύκολα, να απολαύσει έναν ξεκούραστο ύπνο και να ξυπνήσει με καλή διάθεση και περισσότερη ενέργεια από ότι συνήθως.

Με λίγα λόγια, μια κουβέρτα βαρύτητας βελτιώνει τη διάθεσή σας, μειώνει το άγχος και σας βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα. Συνολικά, αυτές οι θετικές αλλαγές μπορούν να μετριάσουν το αίσθημα του άγχους και να σας βγάλουν σταδιακά από την κατάθλιψη.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε πεσμένοι, συρθείτε κάτω από μια κουβέρτα βαρύτητας, "γειωθείτε" και απολαύστε άφοβα τις ευεργετικές της ιδιότητες!

4. Καταπραΰνει τον πόνο

Κάποιες οδυνηρές καταστάσεις όπως χρόνιος πόνος στη μέση, η ινομυαλγία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή οι ημικρανίες, δημιουργούν τεράστια σωματική και ψυχική πίεση. Οι υποκείμενες αιτίες σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, ωστόσο όλες επηρεάζουν την ικανότητά σας να είστε αποτελεσματικοί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Ιατρικά, για την αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων υπάρχουν θεραπείες οι οποίες όμως περιλαμβάνουν μακροχρόνια χρήση παυσίπονων και άλλων φαρμάκων με αποτέλεσμα να έχουν τις δικές τους παρενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά δυσάρεστες.

Τα φυσικά εργαλεία υποστήριξης μπορούν να προσφέρουν μια διαρκή και ασφαλέστερη λύση για την ανακούφιση του πόνου. Οι κουβέρτες βαρύτητας λειτουργούν ως φυσικά αναλγητικά, καταπραΰνοντας το νευρικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να χαλαρώσει.

Το απαλό μασάζ που νιώθετε εξαιτίας της σταθερής πίεσης, βοηθάει στη χαλάρωση των τεταμένων και πονεμένων μυών, προσφέροντας έτσι ανακούφιση από τον πόνο. Μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε την κουβέρτα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος για να μετριάσετε τον πόνο ή να σκεπάσετε ολόκληρο το σώμα σας για ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης.

Το πρόσθετο βάρος των κουβερτών σε σχέση με τις συμβατικές κουβέρτες ευαισθητοποιεί τις ζώνες πίεσης και διευκολύνει την απελευθέρωση των ενδορφινών - λέγονται και "οπιοειδή του σώματος"- που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα.

Επίσης, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αυτή η πίεση στο σώμα ενεργοποιεί και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο βοηθάει βασικές λειτουργίες όπως τον ύπνο, το φαγητό και την πέψη.

Ένας καλός ύπνος επιτρέπει στο σώμα σας να αναζωογονηθεί και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Μέσω αυτών των πλεονεκτημάτων λοιπόν, οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν αποτελεσματικά να σπάσουν τον κύκλο του στρες και της δυσφορίας που προκαλούνται από χρόνιους πόνους.

5. Μειώνει την περιβαλλοντική ευαισθησία

Συνήθως, τα παιδιά με αυτισμό ή διάσπαση ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητα ΔΕΠΥ είναι υπερβολικά ευαίσθητα στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και δυσκολεύονται να επεξεργαστούν τέτοιες πληροφορίες.

Η δυνατή μουσική, τα έντονα φώτα, το άγνωστο περιβάλλον, μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και στρες σε άτομα που πάσχουν από Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας.

Οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να μειώσουν το στρες που προκαλείται εξαιτίας της αισθητηριακής υπερφόρτωσης στα παιδιά, καθώς  το βάρος και η άνετη αίσθηση όταν σκεπάζονται, δημιουργούν ένα "κουκούλι" μέσα στο οποίο το παιδί νιώθει ασφάλεια.

Η Βαθειά Απτική Πίεση που εφαρμόζεται μέσω της κουβέρτας ερεθίζει συνεχώς το ιδιοδεκτικό σύστημα του παιδιού, δίνοντας πληροφορίες στον εγκέφαλο για τη θέση του σώματος σε σχέση με τον περιβάλλοντα. Το γεγονός αυτό βοηθάει τον εγκέφαλο του παιδιού να ησυχάσει και να σταματήσει τις συνεχείς "ερωτήσεις" όσον αφορά τη θέση του στο χώρο. Κάτω από το βαρύ ύφασμα, το μήνυμα στον εγκέφαλο είναι ξεκάθαρο.

Η εργοθεραπεία είναι η κύρια μορφή θεραπείας για τα άτομα που πάσχουν από Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας και οι κουβέρτες βαρύτητας χρησιμοποιούνται για δεκαετίες στην τακτική τους θεραπεία. Πλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι όταν το παιδί αισθάνεται αγχωμένο ή έντονο στρες.

Η ήπια και σταθερή πίεση που ασκείται από την κουβέρτα ενεργοποιεί την παραγωγή της σεροτονίνης, ρυθμίζοντας τη διάθεσή του και κάνοντάς το πιο δεκτικό απέναντι στους ανθρώπους και στο εξωτερικό του περιβάλλον.

6. Βοηθάει στη γείωση του σώματος

Θυμηθείτε πως αισθάνεστε όταν αγκαλιάζετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή όταν κουκουλώνεστε κάτω από τα σκεπάσματα όταν νιώθετε μια συναισθηματική πίεση ή άγχος. Δεν αισθάνεστε μια στιγμιαία αίσθηση γαλήνης και ασφάλειας;

Ε, αυτό ακριβώς συμβαίνει και με μια κουβέρτα βαρύτητας μόνο που η εξήγηση είναι περισσότερο επιστημονική και ο τρόπος πολύ πιο αποτελεσματικός. 

Το πρόσθετο βάρος στις κουβέρτες βαρύτητας πιέζει ελαφρά το σώμα σας ωθώντας το προς τα κάτω, δημιουργώντας μια άμεση αίσθηση «γείωσης». Η γείωση μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του βελτιώνει τον ύπνο και προάγει την ευεξία.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine, η γείωση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα κορτιζόλης και να συγχρονίσει την έκκρισή του με τον 24ωρο φυσικό κιρκαδικό ρυθμό του σώματος.

Χρησιμοποιώντας τη Βαθειά Απτική Πίεση, οι κουβέρτες βαρύτητας γειώνουν το σώμα δημιουργώντας μια άμεση αίσθηση άνεσης και ασφάλειας. Η θεραπεία της Βαθειάς Απτικής Πίεσης ενεργοποιεί επίσης την έκκριση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχία και υπνηλία. Η σεροτονίνη επίσης είναι γνωστό ότι ελέγχει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, βοηθώντας σημαντικά στη μείωση του στρες.

8. Ρυθμίζει το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα

Γνωρίζετε ότι το νευρικό σας σύστημα χωρίζεται σε δύο τύπους; 

Ο ένας τύπος ονομάζεται συμπαθητικό νευρικό σύστημα και ο άλλος παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι αυτό που σας κρατά σε εγρήγορση και συγκεντρωμένους. Είναι αυτό που σας κρατά παραγωγικούς στη δουλειά, συγκεντρωμένους στην οδήγηση και σε εγρήγορση όταν αντιμετωπίζετε έντονες καταστάσεις.

Όταν όμως το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι ενεργό διαρκώς και δεν ξεκουράζεται, τότε αρχίζουν οι δυσάρεστες επιπτώσεις με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άγχος, εξάντληση και νευρικότητα, το πεπτικό σας σύστημα να μην είναι ενεργό, ενώ επίσης να αντιμετωπίζετε και σοβαρά προβλήματα αϋπνίας.

Καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η ΔΕΠΥ, η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές είναι το αποτέλεσμα ενός υπερβολικά ενεργού συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Τα παιδιά και οι ενήλικες που πάσχουν από αυτές τις καταστάσεις δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και χαρακτηρίζονται από την υπερκινητικότητα και τη δυσκολία στη συγκέντρωση.

Από την άλλη, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση σας, βάζοντας το σώμα σε λειτουργία «αναγέννησης, ύπνου και πέψης». Όταν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα αναλαμβάνει "τα ηνία", το σώμα σας λαμβάνει μηνύματα ότι ήρθε η ώρα για ύπνο και ως εκ τούτου οι μύες χαλαρώνουν, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και το μυαλό σταματάει να "τρέχει". Είστε πλέον έτοιμοι για μια ξεκούραστη νύχτα!

Η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος συνήθως συγχρονίζεται σύμφωνα με τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος, ώστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε κανονικά. Ωστόσο το άγχος μπορεί να παραμορφώσει αυτόν τον κύκλο και να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματός σας να χαλαρώσει και να αποκατασταθεί.

Οι κουβέρτες βαρύτητας ενεργοποιούν ορισμένα σημεία του σώματος με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου, όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη, ωθώντας το σώμα να μεταβεί από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό.

Η τακτική χρήση των κουβερτών βαρύτητας θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε τακτικά βαθύ και πολύωρο ύπνο και να ρυθμίζετε τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού σας συστήματος.

Επιλέγοντας την ιδανική κουβέρτας βαρύτητας

Η σωστή επιλογή μιας κουβέρτας βαρύτητας δεν θα πρέπει να σας πάρει πολλή ώρα.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε όσον αφορά το βάρος της είναι ο κανόνας του 10%.

Πρακτικά λοιπόν, η κουβέρτα βαρύτητας θα πρέπει να ζυγίζει κοντά στο 10% του σωματικού σας βάρους. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε 70 κιλά, τότε η κατάλληλη επιλογή για εσάς είναι μια κουβέρτα 7 κιλών. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί απαράβατο νόμο.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Σουηδία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι παρόλο που είδαν μεγάλη βελτίωση στον ύπνο και στα επίπεδα του στρες, αν επέλεγαν ξανά το βάρος της κουβέρτας μόνοι τους, θα επέλεγαν την αμέσως βαρύτερη από αυτή που είχαν.  

Όσον αφορά την ποιότητα της κουβέρτας, εδώ θέλει λίγη προσοχή. Μπορεί να βρείτε στην αγορά κουβέρτες βαρύτητας οι οποίες μάλιστα να πωλούνται και σε αρκετά χαμηλή τιμή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να έχετε στο νου σας 3 πράγματα:

 1. οι κουβέρτες αυτές ενδέχεται να πωλούνται χωρίς κάλυμμα (εξού και η χαμηλότερη τιμή)
 2. το υλικό που υπάρχει μέσα στην κουβέρτα για να δώσει βάρος ενδέχεται να είναι από πολυπροπυλένιο (πλαστικό) και όχι από φυσικό γυαλί που χρησιμοποιούμε στην Prosleep για τις κουβέρτες μας
 3. η ποιότητα ραφής πρέπει να είναι εξαιρετική καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσουν τα σφαιρίδια που δίνουν βάρος στην κουβέρτα με αποτέλεσμα να σας χαλάσει όλη την εμπειρία. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο "από τι είναι φτιαγμένες οι κουβέρτες βαρύτητας".

Θυμηθείτε, αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία για το άγχος καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού χρησιμοποιήσετε μια.

Αντιμετωπίζοντας το «σιωπηλό» δολοφόνο

Το στρες και η ένταση είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία. Είτε πρόκειται για ένα δύσκολο μάθημα στο πανεπιστήμιο, οικονομικές ανησυχίες, προβλήματα στο χώρο εργασίας ή προβλήματα υγείας, το στρες και το άγχος μπορούν να "επιτεθούν" σε άτομα όλων των ηλικιών, χωρίς διακρίσεις.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε πολλούς τομείς της λειτουργίας του σώματός σας, όπως στον ύπνο, την πέψη, την εγκεφαλική λειτουργία και άλλους.

Οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να χρησιμεύσουν ως το τέλειο εργαλείο χαλάρωσης για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος σε όλα τα επίπεδα.

Μέσω της Βαθειάς Απτικής Πίεσης, αυτές οι κουβέρτες μπορούν να ενεργοποιήσουν τις ορμόνες χαλάρωσης βοηθώντας το μυαλό και το σώμα σας να ηρεμήσουν. Η ήπια πίεση που ασκείται στο σώμα καταπραΰνει το νευρικό σας σύστημα και σας απαλλάσσουν από όλες τις αρνητικές σκέψεις και εντάσεις, προωθώντας παράλληλα το βαθύ ύπνο επιτρέποντάς σας να παραμείνετε παραγωγικοί και χαρούμενοι στην καθημερινή σας ζωή.

Εάν αντιμετωπίζετε καθημερινά συμπτώματα έντονου στρες και άγχους, η επένδυση σε μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική επιλογή!

Απόκτησε την Prosleep Gravity!

Γράψε ένα σχόλιο