Η επιστήμη πίσω από την κουβέρτα βαρύτητας. Πως και γιατί λειτουργεί;

Δημιουργήσαμε τον πιο πλήρη οδηγό για να μπορείς να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για την κουβέρτα βαρύτητας της Prosleep (και όχι μόνο). 

1. Τι είναι η κουβέρτα βαρύτητας;

Η κουβέρτα βαρύτητας είναι μια θεραπευτική κουβέρτα με βάρος.

Για τους ενήλικες ζυγίζει από 7 έως 15 κιλά και η πίεση που ασκεί στο σώμα προάγει τον βαθύ ύπνο, χαλαρώνει από το άγχος και σε απαλλάσσει από το στρες.

Για να αποκτήσει τόσο βάρος, η κουβέρτα μας είναι χωρισμένη σε πλεκτές κυψέλες στις οποίες τοποθετούνται γυάλινα υποαλλεργικά σφαιρίδια, τόσο ψιλά όσο και οι κόκκοι της άμμου. 

Τα γυάλινα αυτά σφαιρίδια διανέμουν το βάρος της κουβέρτας ισόποσα και η αίσθηση στο σώμα είναι απαλή και παραπέμπει σε μια αγκαλιά.

Διάβασε περισσότερα για το τι είναι η κουβέρτα βαρύτητας στο άρθρο που έχουμε γράψει. 

prosleep-kouverta-varititas-glass-beads

(Αυτά είναι τα γυάλινα σφαιρίδια που χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουν οι κουβέρτες βάρος)

2. Top 10 ευεργετικές ιδιότητες της κουβέρτας βαρύτητας

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κουβέρτας βαρύτητας είναι πολλές, γι'αυτό και η χρήση της δεν περιορίζεται μόνο στο υπνοδωμάτιο. Ας δούμε τις 10 πιο δημοφιλείς από αυτές:

 1. Απαλύνει από το άγχος
 2. Μειώνει τα επίπεδα στρες
 3. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
 4. Καταπολεμά την αϋπνία
 5. Αντημετωπίζει το σύμπτωμα των ανήσυχων ποδιών
 6. Ανακουφίζει τον πόνο
 7. Καταπολεμά την ινομυαλγία
 8. Βελτιώνει τη διάθεση
 9. Βοηθάει τον αυτισμό και το ADHD
 10. Ενισχύει τη συγκέντρωση

Μπορεί λοιπόν κάτι τόσο απλό όσο να κοιμάσαι με μια βαριά κουβέρτα στο σώμα σου να έχει τόσο σημαντικά οφέλη; 

Ναι μπορεί! Η απάντηση βρίσκεται στη Βαθειά Απτική Πίεση

3. Η θεραπεία της Βαθειάς Απτικής Πίεσης

Πίσω από της επιτυχία της κουβέρτας βαρύτητας βρίσκεται η θεραπεία της Βαθείας Απτικής Πίεσης. 

Η Βαθειά Απτική Πίεση παρόλο που ακούγεται σαν μια σύνθετη έννοια, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή σταθερής και ήπιας πίεσης σε ολόκληρο το σώμα.

Αυτή η πίεση -σύμφωνα με ερευνητές στο Χάρβαρντ και άλλους- προκαλεί στο νευρικό μας σύστημα μια ευεργετική αλλαγή: τη μετάβαση από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό.

Μετά από λίγα λεπτά Βαθειάς Απτικής Πίεσης λοιπόν, οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, τα βλέφαρα βαραίνουν και το σώμα χαλαρώνει.

4. Τα θετικά αποτελέσματα στην αϋπνία και το στρες

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία, η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας επί 4 εβδομάδες είχε τις εξής επιπτώσεις:

 • μείωση του χρόνου μέχρι να αποκοιμηθούν
 • μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • μειωμένα συμπτώματα κόπωσης
 • μειωμένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας μειώνει την πίεση του αίματος και ρίχνει την παλμική οξυμετρία, σημάδια που υποδηλώνουν χαμηλά επίπεδα στρες. Πιο συγκεκριμένα:

 • το 63% ανέφερε ότι είχε λιγότερο άγχος
 • το 78% προτίμησε την κουβέρτα βαρύτητας για την ανακούφιση του άγχους ανάμεσα σε οποιαδήποτε άλλη επιλογή

5. Ορμόνες, ευτυχία και ύπνος

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η σταθερή πίεση που ασκεί η κουβέρτα στο σώμα βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα σεροτονίνης και μελατονίνης (ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης που ευθύνονται για το αίσθημα του φόβου και του άγχους.

Τι είναι η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε ευδιάθετοι, ορεξάτοι και χαρούμενοι, γι'αυτό και άτυπα θα την ακούσεις ως ορμόνη της "ευτυχίας".

Τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης συχνά συσχετίζονται με το μειωμένο χρόνο στο πέμπτο στάδιο του ύπνου, το γνωστό και ως REM. Ο ύπνος REM είναι εκείνο το στάδιο που χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες κινήσεις των ματιών και τα αυξημένα εγκεφαλικά κύματα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο εγκέφαλός είναι εξαιρετικά ενεργός σε αυτή τη φάση του ύπνου. Ωστόσο, η βαθιά ανάπαυση του εγκεφάλου μας γίνεται εκτός σταδίου REM. Αυτό τονίζει και το γεγονός ότι τα υγιή επίπεδα σεροτονίνης αυξάνουν το χρόνο για ένα ξεκούραστο και βαθύ ύπνο. 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας της σεροτονίνης, είναι η σχέση της με τη μελατονίνη, της ορμόνης που προκαλεί τον ύπνο. 

Τι είναι η μελατονίνη;

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει τον κιρκάδιο ρυθμό, ή πιο απλά, το βιολογικό μας ρολόι που ρυθμίζει τις ώρες που κοιμόμαστε και ξυπνάμε. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα της μελατονίνης παραμένουν χαμηλά για να είμαστε σε εγρήγορση. Τη νύχτα όμως, η απουσία φυσικού φωτός ερεθίζει τον αδένα γνωστό ως επίφυση και αυτός με τη σειρά του ωθεί τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη μελατονίνη για να πάμε για ύπνο. 

Εάν είναι ώρα για ύπνο αλλά δεν αισθάνεσαι υπνηλία, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι η μελατονίνη σου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. 

Το ήξερες όμως ότι η σεροτονίνη λειτουργεί ως πρόδρομος της μελατονίνης; Οι κουβέρτες βαρύτητας προωθούν την παραγωγή σεροτονίνης και αυτή με τη σειρά της προκαλεί την αύξηση των επιπέδων της μελατονίνης. 

Επομένως, αν η έλλειψη μελατονίνης είναι αυτή που σε κρατάει ξύπνιο τα βράδια, σκεπάσου με μια κουβέρτα βαρύτητας και σύντομα θα μεταφερθείς σε ονειρικά μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν σε έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

Απόκτησε την Prosleep Gravity!