Πως να Κοιμηθείς σε 2 Λεπτά; Η Τεχνική του Αμερικανικού Στρατού

Πως να Κοιμηθείς σε 2 Λεπτά; Η Τεχνική του Αμερικανικού Στρατού

Πόσο γρήγορα σε παίρνει ο ύπνος το βράδυ;

Σε 10 λεπτά; 1 ώρα;

Πως θα σου φαινόταν αν μπορούσες να κοιμηθείς μέσα σε 2 λεπτά;

Βάζω στοίχημα ότι για να διαβάζεις αυτό το άρθρο κάτι τέτοιο δεν θα άλλαζε μόνο τον ύπνο σου, αλλά θα βελτίωνε σημαντικά και την ποιότητα ζωής σου εν γένει.

Κι' όμως, υπάρχει μια τεχνική που προέρχεται από τα στρατόπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών και αξίζει να τη δοκιμάσεις. 

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις πως να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι πιλότοι του αμερικανικού στρατού για να κοιμάσαι γρήγορα, μόλις εντός 2 λεπτών. 

Καλύτερος ύπνος = λιγότερα λάθη 

Στη δεκαετία του 1980, ο αμερικανικός στρατός παρατήρησε ότι οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας έκαναν κάποια αβίαστα λάθη τα οποία ήταν αποτέλεσμα ελλιπούς ύπνου.

Έτσι ανέπτυξαν μια απλή τεχνική για να τους βοηθήσουν να κοιμούνται γρήγορα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε ήταν μέρα, είτε νύχτα. 

Το αποτέλεσμα;

Οι πιλότοι μείωσαν στο ελάχιστο τα λάθη αφού κοιμούνταν περισσότερο και ξυπνούσαν ξεκούραστοι έχοντας τη δυνατότητα να παραμένουν συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στη δουλειά τους για περισσότερο χρόνο. 

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι στρατιωτικός για να μάθεις να κοιμάσαι και εσύ μέσα σε 2 λεπτά.

Από το 1981 που παρουσιάστηκε αυτή η τεχνική στο βιβλίο Relax and Win: Championship Performance, διδάσκεται σε πολίτες και στρατιωτικούς για να μάθουν να κοιμούνται γρήγορα σε οποιοδήποτε περιβάλλον. 

Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί προβλήματα υγείας 

Πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται -έστω και για λίγο- να κοιμηθούν το βράδυ. Εάν ανήκεις στο μέσο όρο, τότε ενδεχομένως να έχεις παρατηρήσει και εσύ ότι χρειάζεσαι περίπου 10 με 20 λεπτά για να σε πάρει ο ύπνος. 

Αν όμως αντιμετωπίζεις κάποια σοβαρότερη διαταραχή ύπνου, τότε ο χρόνος για να αποκοιμηθείς μπορεί να ξεπεράσει και τη 1 ώρα. Και αυτό, για όσους το βιώνουν, μπορεί είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας και τον τρόπο που λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας. Η συσσωρευμένη έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων:

Ο ύπνος παίζει κρίσιμο ρόλο στη σωματική και ψυχική μας ανάπτυξη.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να κοιμηθείς πιο γρήγορα; 

Ήρθε η ώρα να σταματήσεις να μετράς προβατάκια και να δοκιμάσεις το στρατιωτικό τρόπο. 

Πριν ξεκινήσουμε, να γνωρίζεις ότι χρειάζεται υπομονή και εξάσκηση για να κατακτήσεις αυτή την τεχνική ύπνου.

Αν επιμείνεις όμως θα ανταμειφθείς: ο στρατός αναφέρει ότι η τεχνική λειτουργεί στο 96% των ανθρώπων μετά από μια περίοδο 6 εβδομάδων. Λίγη υπομονή λοιπόν αν δεν δεις αποτελέσματα από την πρώτη νύχτα.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως μπορείς να κοιμηθείς μέσα σε 2 λεπτά.

Πως να κοιμηθείς σε 2 λεπτά: Η τεχνική

Η τεχνική που πρόκειται να μάθεις για να κοιμάσαι γρήγορα περιλαμβάνει κυρίως τρόπους για μυϊκή χαλάρωση, τεχνικές αναπνοής και τεχνάσματα οραματισμού που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας.

Να πως λειτουργεί: 

  1. Κάτσε στην άκρη του κρεβατιού. Άφησε αναμμένο μόνο το φως δίπλα από το κρεβάτι σου και σιγουρέψου ότι το κινητό σου είναι στο αθόρυβο και το ξυπνητήρι προγραμματισμένο να χτυπήσει το πρωί στην ώρα που θέλεις.

  2. Κλείσε τα μάτια και χαλάρωσε τους μύες του προσώπου. Πρώτα σφίξτους δυνατά κάνοντας την πιο έντονη γκριμάτσα που μπορείς και στη συνέχεια άσε τους να χαλαρώσουν φυσικά. Χαλάρωσε το μέτωπο, τη γνάθο και άσε τη γλώσσα να πέσει και αυτή φυσικά. 

  3. Με το που νιώσεις χαλαρό το πρόσωπο, άσε τη βαρύτητα να τραβήξει προς τα κάτω τους ώμους σου και συνέχισε με τα χέρια σου, αφήνοντάς τα και αυτά να κρέμονται φυσικά προς τα κάτω. 

  4. Άρχισε να εισπνέεις και να εκπνέεις κάνοντας τον χαρακτηριστικό θόρυβο για να ακούς την αναπνοή σου. Με κάθε εκπνοή άφησε το στήθος σου να χαλαρώσει και συνέχισε να πηγαίνεις προς τα κάτω, επικεντρώνοντας την προσοχή σου στους μηρούς και τα πόδια. Νιώσε οποιαδήποτε ένταση μπορεί να υπάρχει και χαλάρωσέ τη. 

  5. Μόλις χαλαρώσεις το σώμα και απομακρύνεις την ένταση, προσπάθησε να καθαρίσεις το μυαλό σου. Άσε τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν φυσικά, χωρίς να δίνεις σημασία. Μείνε σε αυτή την κατάσταση για 10 δευτερόλεπτα.

  6. Τώρα οραματίσου μια από τις ακόλουθες δύο εικόνες: 1) Είσαι ξαπλωμένος μέσα σε ένα κανό που πλέει σε μια γαλήνια λίμνη και από πάνω σου βλέπεις έναν πεντακάθαρο, γαλανό ουρανό. 2) Βρίσκεσαι ξαπλωμένος πάνω σε μια βελούδινη αιώρα και ταλαντεύεσαι απαλά σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο. Αν δεν μπορείς να οραματιστείς τις παραπάνω εικόνες και να τις νιώσεις, μπορείς απλά να επαναλαμβάνεις από μέσα σου "μην σκέφτεσαι, μην σκέφτεσαι, μην σκέφτεσαι" για 10 δευτερόλεπτα.

  7. Σβήσε τη λάμπα δίπλα σου, ξάπλωσε και σε 2 λεπτά θα κοιμάσαι.

Αυτό ήταν.

Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό για να είναι αποτελεσματικό, αλλά λέγεται ότι αυτή η τεχνική λειτουργεί στο 96% των ανθρώπων όταν την εξασκούν επί 6 εβδομάδες. 

Ο Michael Grothaus, ένας αμερικανός δημοσιογράφος που τη δοκίμασε και έγραψε την εμπειρία του, ανέφερε:

"Δοκίμασα αυτή την τεχνική κάθε βράδυ επί 1 εβδομάδα, χωρίς να βλέπω κάποιο αποτέλεσμα. Ξαφνικά όμως, στο 9ο βράδυ, κάτι άλλαξε. Για την ακρίβεια, το τέχνασμα αυτό λειτουργούσε τόσο καλά σε μένα που με έπαιρνε ο ύπνος ενώ καθόμουν ακόμα στην άκρη του κρεβατιού. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτή η παλιά τεχνική, σε εμένα λειτούργησε καλά."  

Αναβάθμισε τον ύπνο σου με μια κουβέρτα βαρύτητας 

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.

Πως λειτουργούν;

Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.

Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ!

 


Άφησε ένα σχόλιο