2 Εύκολες Τεχνικές Αναπνοής για Καλύτερο Ύπνο και Λιγότερο Άγχος

2 Εύκολες Τεχνικές Αναπνοής για Καλύτερο Ύπνο και Λιγότερο Άγχος

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τα βράδια, δεν είσαι μόνος. Για την ακρίβεια, το 1/3 των ενηλίκων παγκοσμίως αντιμετωπίζουν χρόνια αϋπνία και δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνες, το νούμερο αυτό αυξάνεται εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει φέρει η πανδημία στη ζωή μας. 

Ο γρήγορος και πολυάσχολος τρόπος ζωής σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας, καθώς δεν μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και μας γεμίζει με στρες, πίεση και άγχος. 

Ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία για την καταπολέμηση του στρες είναι η συγκέντρωση στην ίδια μας την αναπνοή. Η αργή, ελεγχόμενη και βαθιά αναπνοή έχει την ικανότητα να χαλαρώνει το σώμα καθώς ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς και επιβραδύνει το ρυθμό και τον όγκο των σκέψεων που κάνει ο εγκέφαλός μας.

Όταν συγκεντρωνόμαστε συνειδητά στην αναπνοή μας, έχουμε τη δύναμη να ρυθμίσουμε το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα και να μπούμε αυτομάτως σε μια χαλαρή κατάσταση όπου μπορεί να οδηγήσει και σε βαθύ ύπνο. 

Ας αφήσουμε λοιπόν τη θεωρία και ας δούμε 2 τεχνικές αναπνοής που μπορείς να εξασκήσεις απόψε κιόλας για να χαλαρώσεις το μυαλό να κοιμηθείς πιο γρήγορα.

Πριν ξεκινήσεις

Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πριν περάσεις στη δράση.

Το περιβάλλον στο οποίο θα εξασκήσεις τις τεχνικές αναπνοής θα πρέπει να είναι ήσυχο, με χαμηλό φωτισμό και χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές τριγύρω που μπορούν να σου αποσπούν την προσοχή. Τα μάτια θα πρέπει να είναι κλειστά και ο νους σου συγκεντρωμένος στην αναπνοή.

Για να δεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα με τις τεχνικές αναπνοής και μια κουβέρτα βαρύτητας.

Ο συνδυασμός της Βαθειάς Απτικής Πίεσης που αξιοποιούν οι κουβέρτες βαρύτητας της Prosleep με την εκάστοτε τεχνική αναπνοής θα σού προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία χαλάρωσης και πνευματικής γαλήνης. 

Σύντομα, θα κοιμάσαι σαν μωράκι. 

1. Τεχνική αναπνοής 4-7-8

Η συγκεκριμένη τεχνική είναι απλή και εφαρμόζεται ως εξής:

  1. Χαλάρωσε τα χείλη σου και άφησέ να διαχωριστούν μεταξύ τους.
  2. Βγάλε όλο τον αέρα που έχεις στα πνευμόνια σου.
  3. Σφράγισε απαλά τα χείλη σου και πάρε μια εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4.
  4. Κράτα την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα.
  5. Εκπνοή από το στόμα για 8 δευτερόλεπτα.
  6. Επανάλαβε τη διαδικασία 4 με 8 φορές.

Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε από τον Dr. Andrew Weil ως παραλλαγή της pranayama, μια αρχαία τεχνική της yoga, που βοηθάει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν καθώς αναπληρώνει το οξυγόνο στο σώμα. 

2. Διαφραγματική αναπνοή

Η διαφραγματική αναπνοή δεν σε βοηθάει μόνο να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς πιο εύκολα αλλά ενδυναμώνει και το διάφραγμά σου, τον μυ που σε βοηθάει να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο την αναπνοή σου. 

Η τεχνική έχει ως εξής:

  1. Ξάπλωσε ανάσκελα και βάλε μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα ή κάτσε σε μια καρέκλα με ίσια τη μέση.
  2. Τοποθέτησε το ένα σου χέρι πάνω στο στήθος και το άλλο πάνω στο στομάχι.
  3. Πάρε αργά βαθιές αναπνοές από τη μύτη, προσπαθώντας να γεμίσεις με αέρα την κοιλιά σου και όχι το στήθος. 
  4. Εκπνοή από το στόμα

Ο σκοπός αυτής της τεχνικής είναι να εισπνέεις και να εκπνέεις ώστε να κουνιέται μόνο το χέρι πάνω στο στομάχι σου, ενώ το χέρι πάνω στο στήθος να μένει σταθερό.

Κάνε τις τεχνικές αναπνοής μέρος της νυχτερινής σου ρουτίνας

Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να ενσωματώσεις αυτές τις εύκολες  τεχνικές στην νυχτερινή σου ρουτίνα πριν τον ύπνο. 

Όταν ξαπλώσεις στο κρεβάτι δώσε στον εαυτό σου τουλάχιστον 5 λεπτά και εφαρμόσεις μια από τις παραπάνω τεχνικές και θα δεις μακροπρόθεσμα τη διαφορά.

Επιπλέον, η εξάσκηση αυτών των τεχνικών σε καθημερινή βάση δεν θα ωφελήσει μόνο την ποιότητα του ύπνου σου αλλά θα βελτιώσει και την ποιότητα της αναπνοής σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα αναπνέεις πιο συνειδητά και θα μπορείς να ανακουφιστείς από το στρες και την πίεση όποτε νιώσεις την ανάγκη.  

Θέλεις να αναβαθμίσεις τον ύπνο σου με φυσικό τρόπο;

Μια κουβέρτα βαρύτητας θα μπορούσε να συμβάλει δραστικά στη μείωση του στρες και την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Αξιοποιώντας τη δύναμη της Βαθειάς Απτικής Πίεσης, μια επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπεία άγχους, η κουβέρτα βαρύτητας Prosleep Gravity χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης (η ορμόνη της "ευτυχίας") και της μεταλατονίνης (η ορμόνη του ύπνου), ενώ παράλληλα μειώνει την κορτιζόλη που ευθύνεται για το στρες και το άγχος. 

Μετά από λίγα λεπτά στην αγκαλιά της κουβέρτας, αισθάνεσαι ασφάλεια, το σώμα χαλαρώνει, οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, τα βλέφαρα βαραίνουν και το μυαλό ηρεμεί. Είσαι πλέον ασφαλής. Ξεκουράσου.


Άφησε ένα σχόλιο