Γιατί Ξυπνάτε Κουρασμένοι; Αιτίες, Συμπτώματα και Λύσεις

Γιατί Ξυπνάτε Κουρασμένοι; Αιτίες, Συμπτώματα και Λύσεις

Μήπως κάθε πρωί που ξυπνάς νιώθεις κούραση και ατονία και δυσκολεύεσαι να λειτουργήσεις αν δεν πιεις πρώτα 2 φλιτζάνια καφέ;

Τότε κατά πάσα πιθανότητα πάσχεις από συσσωρευμένη έλλειψη ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα του ύπνου σου πρέπει να βελτιωθούν. 

Όλοι έχουμε το δικαίωμα να μην κοιμηθούμε καλά ένα ή δύο βράδια και να ξυπνήσουμε το πρωί κουρασμένοι. Αν όμως αυτό συμβαίνει κατά κόρον, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας και τον τρόπο που λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας. 

Ο ύπνος για τον άνθρωπο -αλλά και για κάθε έμβιο όν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη- παίζει κρίσιμο ρόλο για την σωματική και ψυχική ανάπτυξη.

Ενδεικτικά για τους ενήλικες, η συσσωρευμένη έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων:

Έτσι λοιπόν μια βραδιά καλού ύπνου δεν ορίζεται μόνο από το πόσες ώρες κοιμηθήκαμε, αλλά και από την ποιότητα του ύπνου μας.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να διορθώσεις την κατάσταση βελτιώνοντας πρακτικά τις συνήθειες του ύπνου σου. 

Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξουμε τους τρόπους για να σταματήσεις να ξυπνάς κάθε πρωί κουρασμένος/η και να ξεκινήσεις να απολαμβάνεις μια ποιοτική και ισορροπημένη ζωή με περισσότερο ύπνο και λιγότερο στρες.

Και επειδή δεν μπορείς να βελτιώσεις κάτι αν δεν αναγνωρίσεις πρώτα το λάθος, ας δούμε ποια είναι τα βασικά λάθη που κάνεις στον ύπνο σου και σε κάνουν να νιώθεις εξαντλημένο μέσα στη μέρα παρόλο που μπορεί να κοιμήθηκες ένα γεμάτο 8ωρο.

Γιατί ξυπνάτε κουρασμένοι; Οι πιθανές αιτίες

Κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει τη μέρα του νωθρός και κουρασμένος. Για να διασφαλίσεις ότι κάθε βράδυ θα κοιμάσαι ξεκούραστα, πρώτα πρέπει να κάνουμε μια βαθιά βουτιά στις πιο κοινές αιτίες που σε κάνουν να ξυπνάς κάθε πρωί κουρασμένος/η.

1. Η αδράνεια ύπνου

Αν το πρωί ξυπνάς και αισθάνεσαι αποπροσανατολισμένος και σχεδόν παράλυτος νοητικά, αν έχεις μια ακατάσχετη επιθυμία να πατάς το snooze για όλη μέρα και καμία διάθεση να σηκωθείς από το κρεβάτι, μην αναρωτιέσαι τι ακριβώς σου συμβαίνει γιατί υπάρχει εξήγηση για αυτό το φαινόμενο. Λέγεται αδράνεια ύπνου (sleep inertia).

Η αδράνεια ύπνου μπορεί να οριστεί ως μια προσωρινή αίσθηση υπνηλίας, αποπροσανατολισμού, αδεξιότητας και κακής διάθεσης κατά την περίοδο της αφύπνισης. Αν και το φαινόμενο αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αδράνεια ύπνου συμβαίνει όταν ξυπνάμε με αφύσικο τρόπο (π.χ. το ξυπνητήρι) κατά τη διάρκεια των βαθύτερων σταδίων του ύπνου. 

Οι επιστήμονες άρχισαν να διαδίδουν πληροφορίες σχετικά με την αδράνεια ύπνου από το 1960 και ανακάλυψαν ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση μειωμένης γνωστικής ικανότητας και εγρήγορσης, η οποία διαρκεί περίπου μία ώρα από την αφύπνιση του ατόμου. 

Πως θα αντιμετωπίσεις την αδράνεια ύπνου;

Όταν ξυπνάς το πρωί με αδράνεια ύπνου τότε στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσεις την ημέρα σου με μια κακή διάθεση και ένα συναίσθημα αδεξιότητας λες και είσαι παντελώς χαμένος. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης.

Ακολουθεί μια απλή στρατηγική για την καταπολέμηση της αδράνειας ύπνου:

Για να αντιμετωπίσεις την αδράνεια ύπνου θα πρέπει να επιλέξεις μια ώρα που θα ξυπνάς κάθε πρωί και να τηρείς αυτό το πρόγραμμα με θρησκευτική ευλάβεια. Μόλις επιλέξεις την ώρα αφύπνισης, ας πούμε στις 06:30, μετά σειρά έχει να υπολογίσεις προς τα πίσω πολλαπλάσια μέρη των 90 λεπτών για να αποφασίσεις ποια ώρα θα πας για ύπνο. 

Το μυστικό ΔΕΝ είναι η ποσότητα του ύπνου, αλλά ο συγκεκριμένος αριθμός ωρών που θα κοιμηθείς. Και αυτός, πρέπει να είναι πολλαπλάσιο των 90 λεπτών, γιατί 90 λεπτά διαρκεί ένας ολοκληρωμένος κύκλος ύπνου (NREM και REM).

Μόλις το καταλάβεις αυτό, θα αλλάξει η ζωή σου.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είσαι τόσο αυστηρός με την ώρα που θα πας για ύπνο, όσο με την ώρα που θα ξυπνήσεις. Εάν π.χ. κάθε Πέμπτη πηγαίνεις με τους φίλους ή τις φίλες για ποτό και επιστρέφεις αργά στο σπίτι, απλώς προσάρμοσε τον ύπνο σου ώστε το πρωί να ξυπνήσεις στις 06:30 έχοντας ολοκληρώσει όσους 90λεπτους κύκλους μπορείς χωρίς να τους διασπάσεις.

Οι επιλογές που έχεις με τα πολλαπλάσια των 90 λεπτών είναι να κοιμηθείς: 1.5 ώρα/3 ώρες/4.5 ώρες/ 6 ώρες/7.5 ώρες/9 ώρες. 

Αν λοιπόν γυρίσεις από την έξοδο στη 01:00 το βράδυ, για να ξυπνήσεις στις 06:30 και να μην νιώθεις σαν να σε έχει πατήσει το τρένο εξαιτίας της αδράνειας ύπνου, τότε αντί να πας κατευθείαν για ύπνο, καθυστέρησέ το μέχρι τις 02:00 ώστε να κοιμηθείς 3 90λεπτους κύκλους. Το πρωί θα δεις ότι θα ξυπνήσεις εύκολα και με πολλή περισσότερη ενέργεια απ'ότι σε αντίθετη περίπτωση.

Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που ενώ κοιμάσαι το "ενδεδειγμένο" 8ωρο νιώθεις το πρωί κούραση και έλλειψη ενέργειας. Διότι διασπάς τους 90λεπτους κύκλους. 

2. Οι κακές συνήθειες πριν τον ύπνο

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να ξυπνάς το πρωί και να νιώθεις κουρασμένος είναι η κακές συνήθειες ύπνου, όπως για παράδειγμα η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου ή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πριν πας για ύπνο. Όλα αυτά μπορούν καταστρέψουν την ποιότητα του ύπνου σου και αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα να ξυπνήσεις το πρωί και να νιώθεις εξαντλημένος.

Ακολουθούν μερικά ακόμη παραδείγματα κακών συνηθειών που σαμποτάρουν τον ύπνο:

  • Να μην έχεις ένα σταθερό ωράριο ύπνου
  • Να πηγαίνεις για ύπνο ζαλισμένος από το αλκοόλ 
  • Να πίνεις καφέ λίγες ώρες πριν τον ύπνο
  • Να έχεις στρες και να μην ησυχάζει το μυαλό σου
  • Να κάνεις μεγάλους μεσημεριανούς ύπνους
  • Να χρησιμοποιείς το υπνοδωμάτιο για άλλους σκοπούς πέρα από τον ύπνο (και το σεξ!)

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, η έκθεση στη μπλε ακτινοβολία από τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την ποιότητα του ύπνου μας.

Η έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα, είτε όταν κάνεις ασταμάτητο scroll down στα social media, είτε βλέποντας Netflix, σταματάει την παραγωγή της μελατονίνης στο σώμα (η ορμόνη του ύπνου), καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο να έχεις έναν ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο τη νύχτα.

Για το λόγο αυτό, καλό είναι να αφήνεις τις ηλεκτρονικές συσκευές στην άκρη τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο, ή εναλλακτικά μπορείς να φοράς γυαλιά τα οποία μπλοκάρουν το μπλε φως. Υπάρχουν πολλά στην αγορά. 

Λύσεις για να βελτιώσεις τις συνήθειες ύπνου

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναθεωρήσεις τις συνήθειες του ύπνου σου είναι να δημιουργήσεις μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο που να χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό σου.

Την ώρα πριν από τον ύπνο λοιπόν, προσπάθησε να κάνετε χαλαρωτικές δραστηριότητες που βοηθούν στη μείωση των άγχους αργά το βράδυ.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ιδιαίτερα χαλαρωτική την πίεση που ασκεί στο σώμα τους η κουβέρτα βαρύτητας

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία και άλλες συνυπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα ή κάποια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας επί 4 εβδομάδες είχε τα εξής αποτελέσματα:

  • μείωση του χρόνου μέχρι να αποκοιμηθούν
  • μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • μειωμένα συμπτώματα κόπωσης
  • μειωμένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης

Άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να χαλαρώσεις το νου και το σώμα είναι να ανάψεις ωραία αρωματικά κεριά, να φτιάξεις ένα τσάι με βότανα που βοηθούν στον ύπνο (π.χ. λεβάντα, χαμομήλι, βαλεριάνα) και να διαβάσεις ένα βιβλίο. Ή αν δεν σου αρέσει το διάβασμα, μπορείς να κάτσεις στον καναπέ με τον/την σύντροφό σου και να περάσετε μαζί λίγο ποιοτικό χρόνο. Ό,τι ταιριάζει σε εσένα. 

Η ιεροτελεστία χαλάρωσης πριν τον ύπνο είναι μια απαραίτητη διαδικασία που αν καταφέρεις να την τηρείς κάθε βράδυ, το μυαλό σου θα τη συσχετίσει με τον ύπνο και θα μπορείς να κοιμάσαι πιο εύκολα, αλλά και πιο ποιοτικά. Δοκίμασέ το!

3. Μη επαρκές περιβάλλον ύπνου

Μια άλλη ύπουλη αιτία που σε κάνει να ξυπνάς κουρασμένος είναι το κακό περιβάλλον ύπνου. Πράγματι, οι συνθήκες στο περιβάλλον μας όπως το φως, ο θόρυβος και η θερμοκρασία μπορούν να παίξουν δραματικό ρόλο στο πόσο ξεκούραστος θα νιώθεις την επόμενη μέρα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα παραγόντων στο περιβάλλον σου που που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σου:

  • Η έκθεση σε έντονο φωτισμό το βράδυ
  • Ένα άβολο στρώμα, μαξιλάρι ή πάπλωμα
  • Η ακαταστασία στο υπνοδωμάτιο
  • Ο περιβαλλοντικός θόρυβος
  • Η πολύ ζεστή ή πολύ κρύα θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο 

Λύσεις για να βελτιώσεις το περιβάλλον σου

Από τις θορυβώδεις γειτονιές έως την έντονη λάμπα που έχεις στο μπάνιο σου που εκπέμπει μπλε ακτινοβολία, ο αριθμός των πραγμάτων που μπορεί να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου σου είναι μεγάλος. Βλέποντας όμως τη θετική πλευρά, πολλοί παράγοντες στο περιβάλλον σου είναι υπό τον έλεγχό σου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το βελτιώσεις. 

Πως;

Ακολουθούν μερικές απλές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στο περιβάλλον σου για να σας βοηθήσουν να κοιμάσαι πιο εύκολα αλλά και να ξυπνάς με περισσότερη ενέργεια το πρωί:

  • Ρύθμισε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σου στους μεταξύ 18 και 20 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους. Εναλλακτικά, η ψυχρή κουβέρτα βαρύτητας Gravity Ice μπορεί να σε διατηρήσει δροσερό καθ΄'όλη τη διάρκεια της νύχτας.
  • Προσπάθησε να εκμηδενίσεις του θορύβους που προέρχονται από έξω.
  • Κράτα το υπνοδωμάτιο στο απόλυτο σκοτάδι εγκαθιστώντας κουρτίνες συσκότισης ή φορώντας μια μάσκα ύπνου.

4. Διαταραχές ύπνου

Όλοι βιώνουν περιστασιακά κακές νύχτες όπου στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους μη μπορώντας να κοιμηθούν, αλλά για ένα ορισμένο ποσοστό του πληθυσμού, η πρόκληση να κοιμηθεί γρήγορα και ανεπηρέαστα μπορεί να είναι τεράστια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αϋπνία επηρεάζει περίπου το 30% έως 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ σε ένα δεδομένο έτος, ενώ στην Ελλάδα το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα αϋπνίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαταραχές ύπνου που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σου το βράδυ. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικές από τις πιο κοινές διαταραχές ύπνου και τα συμπτώματά τους:

1. Αποφρακτική υπνική άπνοια

Αυτός ο τύπος άπνοιας εμφανίζεται όταν υπάρχει απόφραξη στους ανώτερους αεραγωγούς, προκαλώντας το άτομο διακοπές στην αναπνοή του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκτός από την υπνηλία και το αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημάδια άπνοιας στον ύπνο είναι το έντονο ροχαλητό.

2. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών είναι μια κοινή νευρολογική διαταραχή που πιστεύεται ότι επηρεάζει από 5% έως και το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας και είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στον καλό ύπνο. Τα συμπτώματα είναι μια δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια όταν το άτομο ξαπλώνει για να κοιμηθεί και μια ανεξέλεγκτη επιθυμία να τα τινάξει για να ανακουφιστεί. Η χρήση μιας κουβέρτας βαρύτητας μπορεί να λύσει το πρόβλημα των ανήσυχων ποδιών με φυσικό τρόπο. 

Λύσεις για τις διαταραχές ύπνου

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε διαταραχή ύπνου είναι πρώτα από όλα να πάρεις μια επίσημη διάγνωση από έναν γιατρό. Ενδεχομένως θα πρέπει να κάνεις μια μελέτη διαταραχής ύπνου σε κάποια κλινική για να γίνει σωστή διάγνωση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές διαταραχές ύπνου συνδέονται με μια σειρά από συνέπειες για την υγεία -όπως ο αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού- αξίζει τον κόπο να το ψάξεις περισσότερο και να ζητήσεις την συμβουλή ενός γιατρού.

5. Συχνοουρία στον ύπνο

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν ξυπνάς μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να χρησιμοποιήσεις το μπάνιο, μπορεί να είναι αρκετή για να διαταράξει τον ύπνο σου και να σου δημιουργήσει πρόβλημα στο πρωινό ξύπνημα.

Η νυχτερινή ούρηση (γνωστή ως νυκτουρία) δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων. Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 70% των ανδρών και το 76% των γυναικών άνω των 40 ετών χρησιμοποιούν την τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι κοινές αιτίες της νυκτουρίας περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική κατανάλωση υγρών πριν τον ύπνο
  • Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη
  • Διαβήτης χωρίς θεραπεία
  • Εγκυμοσύνη
  • Διατροφή υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • Διόγκωση προστάτη

Λύσεις για τη συχνοουρία στον ύπνο

Η συχνοουρία στον ύπνο μπορεί να είναι συχνή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσεις να ζεις με αυτήν. Ακολουθούν μερικές πιθανές λύσεις που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις τη συχνή νυχτερινή ούρηση:

  • Επισκέψου έναν γιατρό σας για να αποκλείσετε υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.
  • Μείωσε το αλάτι στη διατροφή σου, καθώς προκαλεί δίψα και σε κάνει να πίνεις περισσότερο πριν τον ύπνο.
  • Βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια για να τα ανυψώσεις και να αποφύγεις τη συσσώρευση υγρών.
  • Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος ώστε να μην ασκείς υπερβολική πίεση στην ουροδόχο κύστη.

Πως να αντιμετωπίσεις το αίσθημα κούρασης και αποπροσανατολισμού κατά το πρωινό ξύπνημα

Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους ξυπνάς κουρασμένος είναι το κλειδί για να επαναφέρεις τον ύπνο σου (και την υγεία σου) στο σωστό δρόμο. Αν εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις προβλήματα με το πρωινό ξύπνημα, προσπάθησε να δοκιμάσεις τα παρακάτω tips "ταχείας δράσης" για να αντιμετωπίσεις την πρωινή κούραση.

1. Πιες νερό και κάνε κρύο μπάνιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρωινό αίσθημα της κούρασης και της ατονίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενυδάτωση πίνοντας πολύ νερό και ένα κρύο μπάνιο αμέσως μετά το ξύπνημα.

2. Εκθέσου στο φυσικό φως

Αφού κάνεις μπάνιο, άνοιξε τις κουρτίνες και στάσου μπροστά στο φυσικό φως. Η έκθεση του σώματος στο φυσικό φως θα σε βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σου, δίνοντας σήμα στο σώμα ότι ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί.

3. Κοιμήσου (λίγο) το μεσημέρι 

Ο μεσημεριανός υπνάκος δεν είναι μόνο για τα μικρά παιδιά. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ένας σύντομος ύπνος το μεσημέρι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απόδοσης, της διατήρησης της μνήμης και της εγρήγορσης. Απλώς θυμήσου αυτός ο ύπνος να μην κρατήσει πάνω από 30 λεπτά.

4. Πήγαινε για ένα γρήγορο περίπατο

Ένα γρήγορο περπάτημα το πρωί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσεις την εγρήγορσή σου. Οι ειδικοί στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins λένε ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, κάτι που σηματοδοτεί στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσεις. Επιπλέον, ο κρύος αέρας που χτυπά το πρόσωπό σου είναι σίγουρο ότι θα σε ξυπνήσει.

5. Φάε ένα υγιεινό πρωινό

Την επόμενη φορά που θα ξυπνήσεις νιώθοντας κουρασμένος, σύρε τον εαυτό σου στην κουζίνα και ετοίμασε ένα υγιεινό πρωινό. Το φαγητό είναι καύσιμο και η κατανάλωση πρωινού σηματοδοτεί το σώμα ότι είσαι ξύπνιος και έτοιμος να κινηθείς.

Αναβάθμισε τον ύπνο σου με μια κουβέρτα βαρύτητας 

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.

Πως λειτουργούν;

Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.

Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ!


Άφησε ένα σχόλιο