Τα Πλεονεκτήματα της Κουβέρτας Βαρύτητας στα Παιδιά

Τα Πλεονεκτήματα της Κουβέρτας Βαρύτητας στα Παιδιά

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε νέος γονιός, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνάει το πρωί και να βλέπει το παιδί του ξεκούραστο, αναζωογονημένο και με καλή διάθεση. 

Ένα παιδί το οποίο κοιμάται επαρκώς τα βράδια, όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες, έχει αυξημένη συγκέντρωση στο σχολείο, καλύτερη απόδοση στις αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά και μια ευχάριστη συμπεριφορά στην κοινωνική του ζωή.

Αν απολαμβάνετε οι ίδιοι τα πλεονεκτήματα της κουβέρτας βαρύτητας αλλά δεν έχετε δει τις θετικές επιδράσεις της πάνω στο παιδί σας, τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά να προσθέσετε μια στην καθημερινότητά του.  

Με ποιο τρόπο η κουβέρτα βαρύτητας βοηθάει τα παιδιά;

Τα πλεονεκτήματα ενός ποιοτικού και ξεκούραστου ύπνου είναι τα ίδια τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά: καλύτερη συγκέντρωση, αυξημένη ενέργεια, γερή μνήμη, οξύνοια, ακόμη και καλύτερες διατροφικές συνήθειες (ναι... όταν έχουμε στέρηση ύπνου είναι πιο πιθανό να επιλέξουμε ένα ανούσιο σε θρεπτικότητα σνακ που περιέχει "κακές" θερμίδες, παρά ένα πιο υγιεινό).

Παρόλο που οι κουβέρτες βαρύτητας χρησιμοποιούνται από τους εργοθεραπευτές εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία παιδιών με συμπτώματα όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ο αυτισμός και άλλες αισθητηριακές διαταραχές, επιπρόσθετα είναι και ιδανικές για όποιο παιδί χρειάζεται απλώς βοήθεια στον ύπνο.

Σε ποιους τομείς λοιπόν η κουβέρτα βαρύτητας επωφελεί ένα παιδί; 

1. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

kouverta varititas gia paidia prosleep gravity junior

Ο λόγος που οι ενήλικες και τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο και καλύτερο ύπνο με την κουβέρτα βαρύτητας είναι εξαιτίας της Βαθειάς Απτικής Πίεσης (Deep Touch Pressure Stimulation). 

Τι είναι η Βαθειά Απτική Πίεση

Είναι ένας όρος για να δηλώσει το αίσθημα της απαλής, σταθερής και ομοιόμορφα κατανεμημένης πίεσης στο σώμα. Αυτή η πίεση βοηθάει το σώμα να χαλαρώσει και μπορεί να παρομοιαστεί με την αίσθηση χαλάρωσης που νιώθουμε μετά από ένα καλό μασάζ.

Το σώμα λοιπόν -σύμφωνα με έρευνες- ανταποκρίνεται θετικά στην Βαθειά Απτική Πίεση με το να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, την ορμόνη που μας βοηθάει να νιώσουμε το αίσθημα της ευτυχίας. Αυτό το συναίσθημα που μας προκαλεί είναι και ο λόγος που η σεροτονίνη συχνά αναφέρεται ως "η ορμόνη της ευτυχίας".

Εκτός από το να μας αυξήσει τη διάθεση και να γαληνεύσει το νου μας, η σεροτονίνη λειτουργεί και ως πρόδρομος της μελατονίνης, της ορμόνης που μας βοηθάει να κοιμηθούμε.

Αντί λοιπόν να χρησιμοποιείτε χάπια μελατονίνης για να κοιμηθεί το παιδί σας πιο εύκολα το βράδυ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παιδική κουβέρτα βαρύτητας για να βοηθήσετε το παιδί σας να παράγει περισσότερη μελατονίνη με απολύτως φυσικό τρόπο.  

Τα πλεονεκτήματα ενός ποιοτικού ύπνου είναι αδιαπραγμάτευτα. Έρευνες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς αποδεικνύουν ότι τα ξεκούραστα παιδιά επιτυγχάνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και έχουν αυξημένες μαθησιακές ικανότητες, ενώ έχουν αντίστοιχα και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα παχυσαρκίας ή να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Άλλη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που στερούνται έστω και μια ώρα ύπνου μέσα σε ένα διάστημα πέντε βραδιών, έχει ως αποτέλεσμα να είναι περισσότερο απογοητευμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο, πιο ευέξαπτα και με μεγαλύτερη απώλεια προσοχής μέσα στην τάξη. 

Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: το παιδί δεν αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του στο σχολείο όταν του λείπει έστω και μια ώρα ύπνου. 

Αν το παιδί σας το βράδυ πριν κοιμηθεί, στριφογυρίζει για αρκετή ώρα στο κρεβάτι και δυσκολεύεται να ηρεμήσει, τότε είναι η ώρα να δοκιμάσετε την κουβέρτα βαρύτητας για να το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο γρήγορα αλλά και να μείνει κοιμισμένο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας.  

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ένα παιδί;

Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται 9 με 12 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF), οι ιδανικές ώρες που πρέπει να κοιμάται ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του είναι οι εξής:

Ηλικία Συνιστώμενες ώρες ύπνου
Νεογέννητα 0-3 μηνών 14-17 ώρες
Βρέφη 4-11 μηνών 12-15 ώρες
Νήπια 1-2 ετών 11-14 ώρες
Παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών 10-13 ώρες
Παιδιά σχολικής ηλικίας 6-13 ετών 9-11 ώρες


2. Βοηθάει στη χαλάρωση του σώματος και μειώνει το άγχος και το στρες

prosleep-gravity junior-meiwnei to stress

Αν είστε γονιός ενός παιδιού με αγχώδεις διαταραχές, τότε ενδεχομένως να έχετε νιώσει κάποιες φορές ότι δεν ξέρετε τον τρόπο για να το βοηθήσετε. Το σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολλοί γονείς να επιλέγουν τη φαρμακευτική οδό, κυρίως όταν πρόκειται για ένα παιδί μικρής ηλικίας. 

Το καλό με τη χρήση της κουβέρτας βαρύτητας είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί με άγχος χωρίς κάποια επεμβατική μέθοδο, με 100% φυσικό τρόπο και χωρίς να επισκεφθείτε κάποιο γιατρό. Απλώς σκεπάστε το και αφήστε τη Βαθειά Απτική Πίεση να λειτουργήσει.

3. Βοηθάει στη συγκέντρωση

Για τα παιδιά που πάσχουν από διάσπαση ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητα ή για εκείνα που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, μια έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που φορούσαν γιλέκο με βάρος ίσο με το 10% του σωματικού τους βάρους, είχαν βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης στο σχολείο, υψηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης των εργασιών τους και λιγότερη νευρικότητα όταν κάθονταν στο κάθισμά τους.

Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι χρησιμοποιούσε ένα μοντέλο crossover, που σημαίνει ότι κάθε παιδί εκτελούσε τις εργασίες με και χωρίς το γιλέκο και ενεργούσε με απόλυτη αυτονομία χωρίς οδηγίες από τους δασκάλους του, γεγονός που αυξάνει τη δύναμη της έρευνας. Αυτή ήταν επίσης μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τη χρήση της κουβέρτας βαρύτητας για την καταπολέμιση ΔΕΠΥ και στη μελέτη πήραν μέρος 110 παιδιά. 

Πως λειτουργεί η κουβέρτα βαρύτητας στα παιδιά;

prosleep-gravity-junior-in-bed

Τα πλεονεκτήματα της κουβέρτας βαρύτητας συνδέονται -όπως αναφέραμε και πιο πάνω- με τη θεραπεία της Βαθειά Απτικής Πίεσης. Η Βαθειά Απτική Πίεση περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας ομοιόμορφα κατανεμημένης πίεσης στο σώμα, συνήθως με τη μορφή συμπίεσης, αγκαλιάσματος ή σταθερής συγκράτησης.

Η κουβέρτα βαρύτητας παρέχει ακριβώς την ίδια αίσθηση, διανέμοντας ομοιόμορφα το βάρος της σε όλο το σώμα του παιδιού, ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτέλεσμα "γείωσης" που βοηθά στη μείωση του άγχους και των συναισθημάτων που σχετίζονται με αυτό. 

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή τη διαδικασία συνδέεται άμεσα με τις φυσικές ορμόνες του σώματός μας. Η συμπίεση που δέχεται το σώμα μας όταν μας αγκαλιάζουν (ή στην περίπτωσή μας από το βάρος της κουβέρτας βαρύτητας) προκαλεί την αύξηση της παραγωγής της ορμόνης σεροτονίνης. Επομένως, μετά από λίγα λεπτά μέσα στην "αγκαλιά" της κουβέρτας, το παιδί θα απολαύσει την επίδραση της σεροτονίνης στο σώμα του και με φυσικό τρόπο θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να ξεπεράσει εύκολα μια στιγμή έντονου στρες ή άγχους.

Το καλό με τη σεροτονίνη είναι ότι μετατρέπεται φυσικά σε μελατονίνη, γνωστή και ως "η ορμόνη του ύπνου". Όταν έρθει το βράδυ και η ώρα που το παιδί σας πρέπει να κοιμηθεί, αυτή η φυσική μετάβαση της σεροτονίνης σε μελατονίνη μπορεί να κάνει θαύματα σε ένα παιδί που δυσκολεύεται να το πάρει ο ύπνος. 

Επιπλέον, η Βαθειά Απτική Πίεση ερεθίζει και το ιδιοδεκτικό σύστημα του ατόμου (στη συγκεκριμένη περίπτωση του παιδιού) με αποτέλεσμα να έχει ηρεμιστική επίδραση, βοηθώντας το σώμα να περάσει από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, δηλαδή από μια κατάσταση “μάχης ή φυγής” σε μια κατάσταση “ξεκούρασης και πέψης”.

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα βοηθάει το σώμα και το νου να έρθουν σε μια κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης, ρίχνοντας τους καρδιακούς παλμούς, χαλαρώνοντας το μυϊκό σύστημα και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. 

Πόσο βαριά πρέπει να είναι η κουβέρτα βαρύτητας για ένα παιδί;

Για τους περισσότερους ενήλικες ο γενικός κανόνας είναι να επιλέξουν μια κουβέρτα βαρύτητας που να ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού τους βάρους.

Για τα παιδιά, ορισμένες έρευνες προτείνουν μεγαλύτερο ποσοστό βάρους της κουβέρτας, δηλαδή από 10% έως 30% του σωματικού τους βάρους. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να βρείτε την κουβέρτα με την οποία το παιδί νιώθει άνετα. 

Μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιήσει μια κουβέρτα 7 κιλών;

Δεν υπάρχει πρόβλημα να προσθέσετε λίγα παραπάνω κιλά εάν το παιδί βρίσκεται πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβίας και ζυγίζει μεταξύ 45 και 55 κιλά. 

Προσοχή όμως! Οι κουβέρτες βαρύτητας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μωρά ή νήπια μικρότερα των 3 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. 

Ποια είναι η καλύτερη κουβέρτα για το παιδί μου;

Τα παιδιά τείνουν να ιδρώνουν στον ύπνο τους γι' αυτό καλό είναι να επιλέξετε μια κουβέρτα βαρύτητας από φυσικό ύφασμα που να μην περιέχει συνθετικά ή πλαστικά υλικά στο εσωτερικό τους.

Οι κουβέρτες βαρύτητας Prosleep Gravity Junior φτιάχνονται από 100% φυσικό βαμβάκι το οποίο είναι δροσερό και άνετο, ενώ για να τους δώσουμε το βάρος που χρειάζεται τοποθετούμε στο εσωτερικό τους γυάλινα υποαλλεργικά σφαιρίδια. 

Οι κουβέρτες βαρύτητας Prosleep έχουν σχεδιαστεί για να ασκούν ομοιόμορφη πίεση στο σώμα, καλύπτωντάς το σαν μια πραγματική και σφιχτή αγκαλιά που θα κάνει το παιδί σας να χαλαρώσει και να νιώσει την ίδια ασφάλεια σαν να είστε και εσείς μαζί του. 

Παράγγειλε την Prosleep Gravity Junior!


Άφησε ένα σχόλιο