Γιατί Νιώθεις Κούραση Ακόμα και Μετά από 8ωρο Ύπνο;

Γιατί Νιώθεις Κούραση Ακόμα και Μετά από 8ωρο Ύπνο;

Όταν "πέφτει στο τραπέζι" το θέμα του ύπνου, συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι βαριούνται ή αδιαφορούν.

Και όχι άδικα, θα πω εγώ.

Ο ύπνος δεν είναι σέξι. Δεν τον καταλαβαίνουμε πλήρως και συνήθως ό,τι δεν καταλαβαίνουμε τείνουμε να το περιφρονούμε και να το παραμερίζουμε στο κάτω ράφι των προτεραιοτήτων μας.

Ακόμη και όταν ασχολούμαστε με τις συνήθειες ύπνου μας, το κάνουμε επιφανειακά.

Διαβάσαμε για παράδειγμα ένα άρθρο σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε 8 ώρες κάθε βράδυ και αποφασίζουμε να πάμε για ύπνο λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Ο/η σύντροφός μας μάς παραπονιέται ότι ροχαλίζουμε το βράδυ και αποφασίζουμε να χάσουμε λίγο βάρος και να επισκεφθούμε κάποια κλινική ύπνου για να το αντιμετωπίσουμε.

Όμως ο ύπνος δεν είναι τόσο απλός όσο η δίαιτα ή η απώλεια βάρους. Είναι πολύ πιο περίπλοκος.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε δύο από τα πιο περίπλοκα ζητήματα σχετικά με τον ύπνο και θα δώσουμε 3 λύσεις τις οποίες μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα. 

Αν κάθε βράδυ κοιμάσαι 7 ή 8 ώρες, δεν υποφέρεις από υπνική άπνοια και εξακολουθείς να νιώθεις κουρασμένος/η, τότε καλό θα ήταν να συνεχίσεις το διάβασμα. 

Ο μύθος του 8ωρου ύπνου

 

Ο καλός βραδινός ύπνος δεν αρχίζει και τελειώνει στο "8ωρο" ή στην επιλογή ενός καλού στρώματος.

Σκέψου το εξής – αν πήγαινες για ύπνο απόψε στις 10μ.μ. και ξυπνούσες στις 7 π.μ., αλλά στο ενδιάμεσο σε ξυπνούσε κάποιος κάθε μισή ώρα, θα μετρούσε ως καλός ύπνος;

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος ορίζεται με το να κοιμάσαι επαρκώς σε καλά ισορροπημένες φάσεις ύπνου.

[Διάβασε: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι πραγματικά;]

Τα 2 προβλήματα 

Υπάρχουν δύο θέματα που πρέπει να συζητηθούν εδώ – 1) να μην κοιμάσαι σε πλήρεις κύκλους και 2) να μην κοιμάσαι αρκετά βαθιά.

1. Ο ύπνος σε πλήρεις κύκλους

Το γεγονός ότι πρέπει να διανύουμε πλήρεις κύκλους ύπνου για τη βέλτιστη ξεκούραση γίνεται κάπως κοινός τόπος για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν επίγνωση των θεμάτων υγείας, επομένως εδώ θα επαναλάβουμε απλώς τα βασικά γεγονότα και θα προχωρήσουμε σε αυτό που είναι το κύριο σημείο ενδιαφέροντός μας – το ΒΑΘΥ ΥΠΝΟ.

Πόση ώρα διαρκεί ένας πλήρης κύκλος ύπνου;

Η διάρκεια ενός πλήρους κύκλου ύπνου είναι 90-110 λεπτά. Το γεγονός ότι διαφέρει από άτομο σε άτομο περιπλέκει τον προγραμματισμό του πλήρους κύκλου ύπνου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε πλήρεις κύκλους;

Υπολόγισε πόσες ώρες θα κοιμηθείς έχοντας στο μυαλό σου ότι πρέπει να ολοκληρώσεις 4 έως 5 κύκλους ύπνου. 

Πώς να το προγραμματίσεις σωστά;

1. Σκέψου να αγοράσεις ένα sleep tracker για να προσδιορίσεις τη διάρκεια του κύκλου ύπνου σου.

2. Κάνε τα μαθηματικά.

Ας υποθέσουμε ότι ο κύκλος ύπνου σου είναι περίπου 90 λεπτά. Εάν πρόκειται να πας για ύπνο στις 12:00π.μ. και έχεις ρυθμίσει το ξυπνητήρι σου για τις 7 π.μ., τότε θα ξυπνήσεις στα μέσα του 5ου κύκλου ύπνου. Για να ξυπνήσεις φυσικά και πιο ξεκούραστα, θα ήταν καλύτερο να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σου για τις 07:30π.μ. (5 κύκλοι ύπνου x 90 λεπτά (1,5 ώρα) = 7,5 ώρες)

Αν δεν μπορείς να αλλάξεις την ώρα που θα ξυπνήσεις, τότε αυτό που πρέπει να κάνεις για μη νιώθεις κουρασμένος/η το επόμενο πρωί είναι απλά να πας πιο νωρίς για ύπνο. Αν για παράδειγμα ξυπνάς στις 7π.μ., τότε πήγαινε στις 11:00 μ.μ. για ύπνο. Αυτό θα σου επιτρέψει να ξυπνήσεις φυσικά και ξεκούραστα καθώς ο 5ος κύκλος σου τελειώνει γύρω στις 6:30π.μ.

[Διάβασε: 10 τρόποι για να γίνεις πρωινός τύπος]

2. Οι ανισόρροπες φάσεις ύπνου

Σε αυτό το σημείο δεν θα ασχοληθούμε με μήκη κύματος και άλλες επιστημονικές φλυαρίες γιατί δεν το χρειαζόμαστε.

Θα είμαστε συνοπτικοί και σαφείς.

Υπάρχουν δύο βασικές φάσεις ύπνου, η non-REM και η REM (Rapid Eye Movement).

NREM ύπνος

Στάδιο 1 

Τα μάτια σου είναι κλειστά και κινούνται αργά από τη μια πλευρά στην άλλη, αλλά είναι ακόμα εύκολο να ξυπνήσεις.

Οι μύες είναι χαλαροί και η θερμοκρασία του σώματός σου πέφτει ελαφρώς.

Αυτό το στάδιο διαρκεί 5-10 λεπτά.

Στάδιο 2 – ελαφρύς ύπνος

Ο καρδιακός σου ρυθμός επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει ακόμα περισσότερο. Το σώμα σου είναι ακίνητο και προετοιμάζεται για βαθύ ύπνο.

Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και περνάμε περίπου τη μισή νύχτα σε «ελαφρύ ύπνο». Μπορείς ακόμα να ξυπνήσεις από ερεθίσματα χαμηλού επιπέδου (όπως π.χ. από τον ήχο μιας πόρτας που κλείνει).

Στάδιο 3 – Βαθύς ύπνος

Ο εγκέφαλός σου επιβραδύνει τους ρυθμούς του και υπάρχει ελάχιστη εγκεφαλική δραστηριότητα. Αναπνέεις αργά και ο καρδιακός σου ρυθμός μαζί με την αρτηριακή πίεση μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Τώρα βρίσκεσαι σε βαθύ ύπνο και εδώ συμβαίνει όλη η μαγεία αποκατάστασης του σώματος σου.

Ενώ ο εγκέφαλος είναι αδρανής, το σώμα σου αναγεννά τον ιστό, αποβάλει τα νεκρά κύτταρα, χτίζει οστά και μυς και αναπληρώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

[Διάβασε: Πώς να αυξήσεις το βαθύ ύπνο]

Ύπνος REM

Ο εγκέφαλος είναι ενεργός και το σώμα σου ακίνητο.

Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε όταν βλέπουμε όνειρα.

Ακριβώς όπως το σώμα σου χρειάζεται να αποκατασταθεί και να απαλλαγεί από τα ανεπιθύμητα κύτταρα, κατά τη φάση REM ο εγκέφαλός σου διώχνει όλη τη "σαβούρα" των πληροφοριών που εκτιθέμεθα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναζωογονεί τις νευρικές οδούς.

Περνάμε περίπου το 20% της νύχτας σε ύπνο REM.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν κοιμάσαι αρκετά στη φάση του βαθύ ύπνου. Έτσι, παρόλο που κοιμάσαι 8 ώρες το βράδυ, ξυπνάς κουρασμένος/η.

Οι περισσότεροι από μπορεί να θεωρήσουν αυτό το σύμπτωμα ως «χρόνια υπερκόπωση».

Όχι, δεν λέμε ότι δεν εργάζεσαι σκληρά. Λέμε ότι ακόμα και με πολλές ώρες εργασίας, χωρίς συχνές διακοπές για ξεκούραση και με δεδομένο ότι δεν πάσχεις από κατάθλιψη, ένας καλός ύπνος σημαίνει ότι κάθε πρωί θα ξυπνάς γεμάτος/η ενέργεια.

Το υποκείμενο πρόβλημα μπορεί να είναι η διαταραχή στις φάσεις του ύπνου.

Για να είμαστε πιο ακριβείς – μπορεί να περνάς περισσότερο χρόνο σε ελαφρύ ύπνο, ένας χρόνος που επηρεάζει τις περιόδους βαθύ ύπνου.

Το sleep tracker που αναφέραμε πιο πάνω μπορεί να σου δώσει κάποια ιδέα για το τι συμβαίνει. Εάν τα δεδομένα που θα συλλέξεις από αυτό σου δώσουν αρκετούς λόγους για να επισκεφτείς μια κλινική ύπνου και αποδειχθεί ότι έχεις πρόβλημα μη ισορροπημένων φάσεων ύπνου, η επίλυσή του δεν είναι απλή.



Όχι τόσο απλή μάλλον που μπορεί να επιλυθεί με τσαί από κουρκουμά, γάλα και μέλι...

Θα πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα και να επανασχεδιάσεις τις νυχτερινές (και μερικές από τις καθημερινές σου) συνήθειες.

Τα περισσότερα από αυτά που λέμε είναι κοινή λογική και πιθανότατα τα γνωρίζεις, αλλά εδώ, τονίζουμε πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχουν ορισμένες συνήθειες στο πώς τελικά κοιμόμαστε τα βράδια και στην ποιότητα ζωής μας εν γένει.

3 tips για να διορθώσεις το πρόβλημα

1. Απόφυγε την καφεΐνη μετά από συγκεκριμένες ώρες

Ναι, ναι, το έχεις ξανακούσει, αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουμε περισσότερα για το θέμα από τον παλιό κανόνα της επιστήμης που λέει «μην πίνεις καφέ αργά».

Το Journal of Clinical Sleep Medicine δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τις ακριβείς επιδράσεις της καφεΐνης στα πρότυπα ύπνου.

Η μελέτη παρατήρησε δύο ομάδες ανθρώπων, στη μία έλαβαν καφεΐνη 3 ώρες και στην άλλη 6 ώρες πριν τον ύπνο.

Και τα δύο έδειξαν σημαντικές ανωμαλίες στα πρότυπα ύπνου.

Η μελέτη μέτρησε τα αποτελέσματα όχι μόνο παρακολουθώντας τα πρότυπα ύπνου αλλά και υποκειμενικά, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να κρατήσουν ένα ημερολόγιο.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον κομμάτι…

Ενώ τα μηχανήματα που παρακολουθούσαν τον ύπνο τους διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καφεΐνη 6 ώρες πριν τον ύπνο έχασαν περίπου 1 ώρα ύπνου, οι συμμετέχοντες δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στην ποιότητα του ύπνου.

Το μόνιτορ ύπνου έδειξε ότι δεν έρχονταν σε φυσιολογικά όρια βαθύ ύπνου ενώ οι ίδιοι ανέφεραν ότι κοιμούνταν μια χαρά.

Πώς να διορθώσεις τη συνήθεια της καφεΐνης

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουμε για την καφεΐνη είναι η διάρκεια επίδρασης στον οργανισμό μας. Η καφεΐνη χρειάζεται 5 με 6 ώρες για να χάσει το ήμισυ της αρχικής της επίδρασης και 10 με 12 ώρες για να χάσει τα ¾ της αποτελεσματικότητάς της και να μεταβολιστεί από το σώμα μας. 

Με άλλα λόγια, αν πιεις ένα καφέ στις 12:00 το μεσημέρι, τότε στις 00:00 τα μεσάνυχτα το ¼ της καφεΐνης θα κυκλοφορεί ακόμα στον εγκέφαλό σου. 

Αυτό σημαίνει ότι η λήψη ενός διπλού φλιτζανιού espresso 5-6 ώρες πριν από τον ύπνο θα έχει παρόμοια αποτελέσματα στον ύπνο σου με το να καταναλώσεις μια δόση ακριβώς πριν πας για ύπνο.

Αν θέλεις περισσότερη ενέργεια μην αναζητάς τη λύση στην στην καφεΐνη, πίνε λιγότερη από αυτήν και αν δεν μπορείς να σταματήσεις τελείως αυτή τη συνήθεια, απόλαυσε την τουλάχιστον μόνο τα πρωινά.

2. Βελτιστοποίησε τη διαδικασία πέψης

Αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το έντερο έχει τον ίδιο αριθμό νευροδιαβιβαστών με τον εγκέφαλο, δικαίως του ονόμασαν «ο δεύτερος εγκέφαλος».

Ποια είναι η σχέση του εντέρου με τον ύπνο όμως;

Ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στο παιχνίδι του καλού ύπνου είναι η μελατονίνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και εγρήγορσης.

Το δομικό στοιχείο της μελατονίνης είναι η σεροτονίνη και το 95% της σεροτονίνης μας βρίσκεται στο έντερό μας. Παράγεται εκεί από τα έντερα.

Έτσι, τα υγιή έντερα και η καλή πέψη δημιουργούν υγιή επίπεδα σεροτονίνης.

Η μελατονίνη είναι γνωστή ως ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση του εγκεφάλου μας, ωστόσο οι ανακαλύψεις που προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα δείχνουν ότι τα έντερά μας συγκρατούν 400 φορές περισσότερη μελατονίνη από την επίφυση.

Επιπλέον, εάν αφαιρεθεί χειρουργικά η επίφυση, τα επίπεδα της μελατονίνης στο έντερο δεν αλλάζουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα στο πεπτικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην παραγωγή της ορμόνης.

Διορθώνοντας την πέψη

Πως θα βεβαιωθείς ότι η πέψη σου βρίσκεται σε καλό επίπεδο πριν τον ύπνο;

1. Ελαχιστοποίησε τα τρόφιμα και τις χημικές ουσίες που «μπερδεύουν» το πεπτικό σου σύστημα, όπως:

  • Επεξεργασμένες τροφές
  • Χλωριωμένο νερό
  • Πρόσθετα και συντηρητικά
  • Αντιβιοτικά
  • Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία

2. Φάε περισσότερα θρεπτικά συστατικά για τον ύπνο, όπως:

  • Τρυπτοφάνη (βρίσκεται σε κοτόπουλο, αυγά, γαλοπούλα, σπόρους chia/κάνναβης/κολοκύθας, αμύγδαλα, μπανάνες και φυλλώδη λαχανικά)
  • Μαγνήσιο (ξηροί ξηροί καρποί, σπόροι, φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, φασόλια, μαύρη σοκολάτα, μπανάνες, αβοκάντο, δημητριακά ολικής αλέσεως)
  • Σελήνιο (μοσχάρι, κοτόπουλο, ηλιόσποροι, στρείδια)
  • Βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φυλλώδη λαχανικά, φράουλες, πιπεριές)
  • Κάλιο (μπανάνες, φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, αβοκάντο, πατάτες)
  • Ασβέστιο (σουσάμι, σαρδέλες, λαχανί και μουστάρδα, λάχανο)
  • Βιταμίνη D (εκτός από το φως του ήλιου, μπορείτε να πάρετε αυτή την πολύτιμη βιταμίνη σε μορφή τροφής τρώγοντας σολομό, σκουμπρί, τόνο, μανιτάρια shiitake και στρείδια)
  • Ωμέγα 3 (κολοκύθα, σπόροι κάνναβης και λιναριού, σολομός, καρύδια, ελιά ή λινάρι)
  • Βιταμίνη Β6 (μπανάνες, φιστίκια, αμύγδαλα, σπανάκι, αυγά, αβοκάντο)
  • Πρεβιοτικά και προβιοτικά (τουρσιά, γιαούρτι, κεφίρ, miso, kimchi, ξινολάχανο, kombucha)

Η λίστα μπορεί να φαίνεται μεγάλη, αλλά θα παρατηρήσεις ότι τα περισσότερα από τα τρόφιμα αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι μια καλά σχεδιασμένη και ισορροπημένη δίαιτα θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων χωρίς υπερβολικό προγραμματισμό.

3. Δημιούργησε ένα γαλήνιο περιβάλλον ύπνου

Είμαστε πλάσματα της συνήθειας και της αντίληψης.

Μπορεί τα μάτια σου να είναι κλειστά και η κρεβατοκάμαρα να είναι σκοτεινή και όμως, η «αίσθηση» του δωματίου κάνει τη διαφορά.

Ένα καλοσχεδιασμένο υπνοδωμάτιο δεν έχει να κάνει με την πολυτελή επίπλωση ή ένα πανάκριβο στρώμα, αλλά με την αίσθηση ότι μπαίνεις σε μια διαφορετική διάσταση όταν περνάς από το κατώφλι του. Μπαίνεις σε έναν "ιερό" χώρο όπου σκοπός είναι να απολαύσεις βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο. Τίποτα άλλο.

Οι τέσσερις βασικοί κανόνες για το σχεδιασμό ενός υπνοδωματίου που θα αποπνέει ηρεμία είναι:

1. Αποσυμφόρηση

Έχεις αναρωτηθεί γιατί νιώθεις τόσο χαλαρός/ή σε ένα ωραίο δωμάτιο ξενοδοχείου;

Μήπως επειδή τα σεντόνια είναι καλύτερα από αυτά που έχεις στο σπίτι; Είναι το στρώμα;

Όχι.

Είναι η απλότητα και η απουσία ακαταστασίας που κάνει τα δωμάτια του ξενοδοχείου να σε ηρεμούν.

Έτσι, αν πρέπει να υπάρχει ένα δωμάτιο στο σπίτι όπου θα ισχύει το "Less is More" αυτό είναι το υπνοδωμάτιο.

2. Εστίαση στο σκοπό

Το υπνο-δωμάτιο είναι το δωμάτιο για τον ύπνο.

Ο ύπνος λοιπόν πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του δωματίου και τίποτα άλλο. Άντε και το σεξ. Τίποτα άλλο. 

Αν συνηθίζεις να μελετάς, να τρως ή να βλέπεις τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, τότε ο εγκέφαλος το συσχετίζει με αυτές τις δραστηριότητες και αρχίζει να δημιουργεί πρότυπα που δεν βοηθούν στην επίτευξη ενός ποιοτικού ύπνου. 

3. Χρώματα 

Τίποτα δεν επηρεάζει περισσότερο την αίσθηση ενός δωματίου από το χρώμα των τοίχων.

Ξέρουμε ότι θα περίμενες να συνεχίσουμε εδώ για τους γήινους τόνους, τους μαύρους, τους λευκούς και τους γκρι. 

Αλλά όχι. 

Το μπλέ ειναι το πιό ζεστό χρώμα

Μια έρευνα που διεξήχθη σε κορυφαίες αλυσίδες ξενοδοχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι επισκέπτες που κοιμούνταν περισσότερο (7 ώρες και 52 λεπτά κατά μέσο όρο) ήταν εκείνοι που βρίσκονταν σε δωμάτια βαμμένα σε παστέλ αποχρώσεις του μπλε, όπως το aqua ή το μπλε από τσόφλι αυγού.

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το μπλε του νερού είναι το χρώμα του υπνοδωματίου που προάγει περισσότερο τον ύπνο. Η ίδια έρευνα εντόπισε τους «χειρότερους» συνδυασμούς χρωμάτων για ένα υπνοδωμάτιο: μωβ, καφέ και γκρι.

Αυτά είναι τα ακριβή αποτελέσματα:

Μωβ – 5 ώρες και 56 λεπτά κατά μέσο όρο
Καφέ – 6 ώρες και 5 λεπτά
Γκρι – 6 ώρες και 12 λεπτά τη νύχτα

Εδώ είναι τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας:

4. Κουβέρτα βαρύτητας  

Ο ευκολότερος και απολύτως φυσικός τρόπος για να αναβαθμίσεις την ποιότητα του ύπνου σου είναι να επενδύσεις σε μια κουβέρτα βαρύτητας Prosleep.

Πρόκειται για μια θεραπευτική κουβέρτα βάρους 6 έως 14 κιλών, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ασκεί μια ίση και σταθερή πίεση σε όλο το σώμα, γνωστή ως Βαθεία Απτική Πίεση. Αυτή η πίεση χαλαρώνει με φυσικό τρόπο το νευρικό σου σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης (και άρα της μελατονίνης), ενώ μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα, της ορμόνης του στρες.

Επιλέγοντας το βάρος της κουβέρτας κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους, θα απολαύσεις μια μοναδική εμπειρία γείωσης και γαλήνης που θα σε οδηγήσει σε βαθύ και αδιάκοπο ύπνο για όλο το βράδυ. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι πελάτες μας στα reviews. 😊

Επίλογος

Η πραγματικότητα είναι η εξής: το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμόμαστε και τα υπόλοιπα δύο τρίτα επηρεάζονται σημαντικά από το πόσο καλά κοιμόμαστε.


Ο ύπνος είναι μια δεξιότητα που πρέπει να μάθεις.

Μελέτησέ τον, δράσε σύμφωνα με τα ευρήματά σου και θα ανταμειφθείς επαρκώς.

Αντιμετώπισε το στρες και την αϋπνία με μια κουβέρτα βαρύτητας 

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.

Πως λειτουργούν;

Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.

Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ.


Άφησε ένα σχόλιο