Πώς να Αυξήσεις τον Βαθύ Ύπνο

Πώς να Αυξήσεις τον Βαθύ Ύπνο

Ίσως να έχεις ακούσει ότι οι ενήλικες χρειάζονται από 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Κάτι όμως που μπορεί να μην ακούγεται πολύ συχνά είναι ότι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια του ύπνου είναι και η ποιότητα του ύπνου μας.

Και αυτό γιατί ενώ ξεκουράζεσαι, το σώμα σου περνά από διαφορετικά στάδια του κύκλου του ύπνου. Ο βαθύς ύπνος, για παράδειγμα, είναι το στάδιο του ύπνου που χρειάζεσαι για να νιώσεις ανανεωμένος/η όταν ξυπνάς το πρωί.

Τι ακριβώς είναι όμως ο βαθύς ύπνος και πώς μπορείς να διασφαλίσεις ότι θα τον επιτυγχάνεις κάθε βράδυ;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα βασικά του βαθύ ύπνου και θα εξηγήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις τον βαθύ ύπνο για βέλτιστη υγεία και ευεξία (spoiler: η κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει!).

Τι είναι ο βαθύς ύπνος;

Λοιπόν, τι είναι ο βαθύς ύπνος;

Προτού μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό, ας μιλήσουμε για τα στάδια του ύπνου.

Ο ύπνος δεν είναι μια γραμμική διαδικασία, όπως ίσως πολλοί μπορεί να υποθέτουν, αλλά μάλλον είναι μια κυκλική διαδικασία. Όταν αποκοιμόμαστε ο εγκέφαλός προχωρά σε αρκετούς κύκλους ύπνου, ο καθένας από τους οποίους διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου ύπνου, ο εγκέφαλος εναλλάσσεται μεταξύ δύο φάσεων ύπνου:

  1. του ύπνου χωρίς ταχεία κίνηση των ματιών ή NREM (Non Rapid Eye Movement)
  2. του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών ή REM (Rapid Eye Movement).

Ο ύπνος NREM χαρακτηρίζεται από την έλλειψη της κίνησης των ματιών και τη δραστηριότητα των βραδέων κυμάτων του εγκεφάλου. Η φάση ύπνου NREM χωρίζεται σε τρία υποστάδια:

Στάδιο 1: Αυτό είναι το συντομότερο και ελαφρύτερο στάδιο του ύπνου, συνήθως διαρκεί από 1 έως 10 λεπτά και αποτελεί τη μεταβατική φάση από την εγρήγορση στον ύπνο. Κατά τη διάρκειά του η αναπνοή και ο καρδιακός σου ρυθμός βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα ενώ το σώμα χαλαρώνει τους μύες και προετοιμάζεται για ύπνο.

Στάδιο 2: Το δεύτερο στάδιο σηματοδοτεί και την "επίσημη έναρξη" του ύπνου. Κατά τη διάρκειά του μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος, επιβραδύνεται ο ρυθμός της αναπνοής και παρατηρείται μια περαιτέρω μυϊκή χαλάρωση, ειδικά στην περιοχή του λαιμού. Αυτή η φάση χαρακτηρίζεται επίσης από την παρουσία ατράκτων, που πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της μνήμης.

Στάδιο 3: Αυτό το στάδιο είναι αυτό στο οποίο αναφέρονται οι άνθρωποι όταν μιλούν για βαθύ ύπνο. Γνωστό και ως ύπνος βραδέων κυμάτων και ύπνος κυμάτων δέλτα, το στάδιο 3 είναι το βαθύτερο στάδιο του ύπνου και γενικά σχετίζεται με σήματα αργής συχνότητας, υψηλού πλάτους που ονομάζονται κύματα δέλτα. Επίσης η μυική χαλάρωση στην περιοχή είναι τόσο μεγάλη όπου οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διαταραχές της αναπνοής, π.χ. αποφρακτική υπνική άπνοια, αρχίζουν να έχουν πραγματικά προβλήματα. Το 3ο στάδιο ύπνου είναι επίσης το πιο δύσκολο στάδιο για να ξυπνήσει και έχει ως χαρακτηριστικό να νιώθουμε αποπροσανατολισμό.

Ύπνος REM: Αφού ο εγκέφαλος προχωρήσει στα στάδια του ύπνου NREM, εισέρχεται στη συνέχεια στο 4ο στάδιο που είναι γνωστό και ως ύπνος REM (είναι επίσης το στάδιο που βλέπουμε όνειρα). Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται, πλησιάζοντας τα επίπεδα που παρατηρούνται όταν είσαι ξύπνιος/α. Ταυτόχρονα, το σώμα βιώνει μια προσωρινή παράλυση των μυών με δύο εξαιρέσεις: τα μάτια και τους μύες που ελέγχουν την αναπνοή. Παρόλο που τα μάτια είναι κλειστά, κινούνται γρήγορα εξού και η ονομασία αυτής της τελευταίας φάσης του ύπνου.

Το στάδιο REM ξεκινά συνήθως 90 λεπτά μετά την έναρξη του ύπνου και η διάρκεια κάθε σταδίου REM αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για παράδειγμα, το πρώτο στάδιο REM μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά, ενώ το τελευταίο στάδιο REM μπορεί να διαρκέσει μια ώρα.

Η σημασία του βαθύ ύπνου

Τα οφέλη του βαθύ ύπνου δεν περιορίζονται μόνο στο γεγονός ότι ξεκουράζεσαι πραγματικά και ξυπνάς αναζωογονημένος/η. Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, ο ιππόκαμπος - η πολύπλοκη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αποθήκευση της μνήμης και τη μάθηση - παίρνει τις πληροφορίες που συσσώρευσε κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις στέλνει στον εγκεφαλικό φλοιό (το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη σκέψη και την κατανόηση). Αυτό βοηθά στην ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων, διευκολύνοντας την ανάκτηση μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Η βελτιωμένη μνήμη και η μάθηση δεν είναι όμως οι μόνες λειτουργίες τις οποίες ενισχύει ο βαθύς ύπνος. Τα στάδια 3 και 4 του ύπνου είναι επίσης υπεύθυνα για:

  • Αποκατάσταση και διάπλαση μυϊκών ιστών
  • Χτίσιμο οστών και μυών
  • Επαναφορά της χαμένης ενέργειας
  • Προώθηση της αναγέννησης των κυττάρων
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο βαθύς ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων από τον εγκέφαλό σας. Πράγματι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε, οι ερευνητές προτείνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή πρωτεϊνών, όπως το αμυλοειδές-β (Αβ) και το Tau, που έχουν συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πόσο βαθύ ύπνο χρειάζεσαι;

Αν και ο ύπνος NREM αποτελεί περίπου το 75% με 80% του συνολικού χρόνου ύπνου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο βαθύς ύπνος αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 13% έως 23% του συνολικού χρόνου ύπνου στον μέσο υγιή ενήλικα. Έτσι, εάν κοιμάσαι κανονικά για 8 ώρες τη νύχτα, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι κάπου μεταξύ 62 και 110 λεπτών βαθύ ύπνο κάθε βράδυ.

Λάβε υπόψη επίσης ότι οι ανάγκες μας για ύπνο αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε. Έχει παρατηρηθεί ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τείνουν να περνούν λιγότερο χρόνο στη φάση του ύπνου των αργών κυμάτων δέλτα. Μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη μείωση του βαθύ ύπνου θα μπορούσε να είναι ότι οι ηλικιωμένοι συχνά αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου. Σύμφωνα με μια μελέτη, έως και το 50% των ηλικιωμένων ενηλίκων αναφέρουν δυσκολία να κοιμηθούν και να παραμείνουν σε ύπνο. Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες βιώνουν μια πιο έντονη μείωση στον βαθύ ύπνο σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Πώς ξέρεις αν επιτυγχάνεις ικανοποιητικό βαθύ ύπνο το βράδυ;

Αν και οι συσκευές παρακολούθησης ύπνου συχνά διαφημίζονται για την ικανότητά τους να παρακολουθούν τον βαθύ ύπνο, συνήθως είναι εξαιρετικά ανακριβείς. Στην πραγματικότητα, ο μόνος πραγματικός τρόπος για να μάθεις κατά πόσο επιτυγχάνεις βαθύ ύπνο τα βράδια είναι μέσω μιας επίσημης εξέτασης σε ένα κέντρο μελέτης ύπνου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης ύπνου, οι ερευνητές θα καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σου καθώς περνάς από το ένα στάδιο του ύπνου στο άλλο.

Φυσικά, η διαδικασία αυτή δεν είναι και η πιο πρακτική επιλογή για όλους. Κάτι άλλο που θα μπορούσες να κάνεις για να μετρήσεις κατά πόσο κοιμάσαι βαθιά το βράδυ είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ημερολόγιο ύπνου και να κάνεις έναν απολογισμό καταγράφοντας πώς αισθάνεσαι την επόμενη μέρα. Εάν αισθάνεσαι ψυχικά νωθρός/ή ή σωματικά εξαντλημένος/η παρά το γεγονός ότι κοιμήθηκες οκτώ ώρες, το πιθανότερο είναι ότι δεν κοιμήθηκες αρκετά βαθιά το προηγούμενο βράδυ.

Αν νιώθεις ότι δεν ξέρεις από που να αρχίσεις για να βελτιώσεις από μόνος/η σου την ποιότητα του ύπνου σου, τότε σου προτείνουμε να κατεβάσεις δωρεάν το eBook που έχουμε γράψει, ίσως τον πιο ολοκληρωμένο οδηγό στο ελληνικό internet με τα 9 Αποτελεσματικά Βήματα για να Βελτιώσεις Άμεσα την Ποιότητα του Ύπνου σου

Πώς θα αυξήσεις τον βαθύ ύπνο;

Από την ανακάλυψη των αργών κυμάτων στη δεκαετία του 1930, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς να αυξήσουν τον βαθύ ύπνο. Ενώ υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάνετε για να περάσετε περισσότερο χρόνο στο στάδιο N3, οι περισσότεροι ειδικοί στον ύπνο συμφωνούν ότι ο μόνος και καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα του βαθύ ύπνου είναι να έχεις μια καλή υγιεινή ύπνου.

Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν μερικές συμβουλές υγιεινής ύπνου για να αυξήσεις τον χρόνο που αφιερώνεις σε κάθε στάδιο του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου και του βαθύ ύπνου:

1. Δημιούργησε ένα χαλαρό περιβάλλον που προωθεί τον ύπνο

Πριν πας για ύπνο ρύθμισε τον θερμοστάτη σε μια δροσερή θερμοκρασία. Σύμφωνα με έρευνες η ιδανική θερμοκρασία του υπνοδωματίου πρέπει να είναι κάπου μεταξύ τους 15 και 19 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, σιγουρέψου ότι έχεις αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανή πηγή θορύβου, είτε χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες ή με κάποιο μηχάνημα τύπου white noise. Τέλος, μην ξεχάσεις να κρατήσεις την κρεβατοκάμαρα όσο πιο σκοτεινή γίνεται, χωρίς φώτα, ηλεκτρονικές συσκευές και ανοιχτά παντζούρια. Χρησιμοποίησε κουρτίνες blackout ή κάποια μάσκα ύπνου.

2. Απόφυγε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και άλλες ουσίες που εμποδίζουν τον ύπνο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη χρειάζεται 5 με 6 ώρες για να χάσει το ήμισυ της αρχικής της επίδρασης και 10 με 12 ώρες για να χάσει τα ¾ της αποτελεσματικότητάς της και να μεταβολιστεί από το σώμα μας. Με άλλα λόγια, αν πιεις έναn καφέ στις 12:00 το μεσημέρι, τότε στις 00:00 τα μεσάνυχτα το ¼ της καφεΐνης θα κυκλοφορεί ακόμα στον εγκέφαλό σου. 

Η καφεΐνη μειώνει το χρόνο του βαθύ ΝREM ύπνου μέσα στο βράδυ κατά 20%, τα στάδια δηλαδή 3 και 4 του ΝREM, στα οποία λαμβάνει χώρα ο πιο ποιοτικός και αναζωογονητικός ύπνος.

Ομοίως, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου ύπνου αργών κυμάτων στο δεύτερο μισό της νύχτας.

3. Διατήρησε μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο

Επίλεξε την ώρα που θα πηγαίνεις για ύπνο κάθε βράδυ έχοντας ως κριτήριο να κοιμάσαι επτά έως οκτώ ώρες. Είναι σημαντικό να τηρήσεις το πρόγραμμα του ύπνου ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, καθώς έτσι θα σταθεροποιήσεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου, το "εσωτερικό ρολόι του σώματος" που εκτελεί βασικές λειτουργίες σε έναν 24ωρο κύκλο.

4. Απόφυγε τις οθόνες πριν τον ύπνο

Οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως το smartphone και το tablet σου εκπέμπουν μπλε φως, μια μορφή ορατού φωτός που ανακατεύει την παραγωγή μελατονίνης του σώματός σας και σε κρατάει ξύπνιο. Για να μετριαστούν αυτά τα αποτελέσματα, κατέβασε κάποια εφαρμογή αποκλεισμού του μπλε φωτός στη συσκευή σου και περιόρισε τη χρήση της τουλάχιστον για 30 λεπτά πριν τον ύπνο.

5. Βρες τρόπους για να ανακουφιστείς από το άγχος

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το άγχος μειώνει τον ύπνο αργών κυμάτων, επομένως οτιδήποτε μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το άγχος και την ανησυχία πριν τον ύπνο θα είναι ευεργετικό για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σου.

Όσον αφορά τη διατήρηση των στρεσογόνων σκέψεων υπό τον έλεγχό σου, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι οι κουβέρτες βαρύτητας τους βοηθούν. Αυτές οι θεραπευτικές κουβέρτες ασκούν μια σταθερή και ήπια πίεση στο σώμα -γνωστή ως Βαθειά Απτική Πίεση- για να χαλαρώσουν το νευρικό σύστημα και να ηρεμήσουν το μυαλό, δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση ότι βρίσκεσαι ασφαλής κάτω από μια ζεστή αγκαλιά. Μην ανησυχείς όμως, οι κουβέρτες βαρύτητας δεν χρησιμοποιούνται μόνο τους χειμερινούς μήνες. Δοκίμασε την κορυφαίας ποιότητας Gravity Ice για βαθύτερο ύπνο ακόμα και το καλοκαίρι.

6. Πήγαινε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάξεις

Όταν πηγαίνεις επανειλημμένα για ύπνο χωρίς να νιώθεις υπνηλία, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να συνδέει το κρεβάτι σου όχι με τον ύπνο, αλλά και με την κατάσταση της εγρήγορσης. Επομένως, πρέπει να πηγαίνεις για ύπνο μόνο όταν αρχίζεις να κουράζεσαι και να νυστάζεις. Εάν πλησιάζει η ώρα του ύπνου σου και εξακολουθείς να μην έχεις διάθεση, δοκίμασε να χαλαρώσεις με μια χαλαρωτική δραστηριότητα (π.χ. διάβασμα, διαλογισμό, ένα ζεστό μπάνιο).

Άλλοι τρόποι για να αυξήσεις τον βαθύ ύπνο

Εκτός από την καλή υγιεινή του ύπνου, παρακάτω θα βρεις μερικούς έξτρα επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους για να αυξήσεις τον βαθύ ύπνο.

1. Ασκήσου συστηματικά

Η άσκηση είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου. Για την ακρίβεια, μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου βραδέων κυμάτων αυξάνοντας τη σταθερότητα των αργών κυμάτων στις πρώτες φάσεις του ύπνου.

Αναρωτιέσαι τώρα ποιες ασκήσεις είναι καλύτερες για τον βαθύ ύπνο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (π.χ. το ποδήλατο και το γρήγορο περπάτημα) είναι πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Επιπλέον, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως η ανύψωση και οι ασκήσεις σωματικού βάρους (δηλαδή, push-ups, sit-ups κλπ) μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση πολλών πτυχών της νυχτερινής σου ξεκούρασης, συμπεριλαμβανομένου και του βαθύ ύπνου.

2. Εξέτασε την ύπνωση

Λόγω του τρόπου με τον οποίο η ύπνωση απεικονίζεται συχνά στην pop κουλτούρα μας, πολλοί άνθρωποι σπεύδουν να διαγράψουν αυτή τη διαδικασία ψυχολογικής θεραπείας ως πιθανή λύση ύπνου. Ωστόσο, η υπνωτική πρόταση έχει στην πραγματικότητα δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη βελτίωση του ύπνου. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος αργών κυμάτων βελτιώθηκε έως και 80% στις γυναίκες συμμετέχουσες που ήταν δεκτικές στην υπνωτική θεραπεία. 

3. Άκου μουσική

Όταν ήσουν ακόμα μωρό, οι γονείς σου μάλλον τραγουδούσαν παιδικά νανουρίσματα για να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς. Γνωρίζεις όμως ότι η χαλαρωτική μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις καλύτερη ποιότητα ύπνου και στην ενήλικη ζωή; Πράγματι, μια έρευνα δείχνει ότι η ακρόαση των διφωνικών ρυθμών μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να πετύχεις βαθύτερο ύπνο.

Τα binaural beats -όπως λέγονται στα αγγλικά- είναι ακουστικές ψευδαισθήσεις που δημιουργούνται από τον εγκέφαλο όταν ακούς δύο διαφορετικές συχνότητες ήχου ταυτόχρονα. Όταν ακούς διφωνικούς ρυθμούς, οι νευρώνες αρχίζουν να στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο με τον ίδιο ρυθμό και σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αυτό μπορεί να αυξήσει τη δύναμη ορισμένων εγκεφαλικών κυμάτων και να σε βοηθήσει να επιτύχετε μια συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση που είναι πιο ευνοϊκή για βαθύ ύπνο.

4. Μάθε κάτι καινούριο

Η εκμάθηση νέων πραγμάτων μπορεί να βελτιώσει μια σειρά από γνωστικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση, η επίλυση προβλημάτων και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Και σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το να περάσεις όλη τη μέρα μαθαίνοντας κάτι καινούριο μπορεί να σε βοηθήσει να απολαύσεις σε έναν βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Σε μια μελέτη του 2002, οι Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που περνούσαν την ημέρα μελετώντας και μαθαίνοντας είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα ατράκτων ύπνου σε σύγκριση με εκείνους που περνούσαν την ημέρα κάνοντας μη μαθησιακές δραστηριότητες. Ενώ οι άξονες μπορεί να μην αυξάνουν τον χρόνο που αφιερώνεται στο στάδιο βαθύ ύπνου, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις στο στάδιο 3 και 4 του βαθύ ύπνου ακόμα και όταν αντιμετωπίζεις κάποιες περισπάσεις όπως ας πούμε τους δυνατούς θορύβους.

5. Δοκίμασε την αρωματοθεραπεία πριν τον ύπνο

Η αρωματοθεραπεία είναι ένα άλλο πολύτιμο εργαλείο ύπνου που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Το καταπραϋντικό άρωμα ορισμένων αιθέριων ελαίων έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι επηρεάζει θετικά τον ύπνο.

Η λεβάντα είναι ίσως ένα από τα πιο καλά μελετημένα αιθέρια έλαια για τον ύπνο, και αυτό δικαιολογείται. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η λεβάντα μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση χαλάρωσης, βοηθώντας τον χρήστη να κοιμηθεί και να παραμείνει σε ύπνο. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το άρωμα της λεβάντας μπορεί να ενισχύσει τον ύπνο βραδέων κυμάτων.

Αντιμετώπισε το στρες και την αϋπνία με μια κουβέρτα βαρύτητας 

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.

Πως λειτουργούν;

Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.

Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ.


1 Σχόλιο


  • Βαγγέλης Στασινός

    Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας!


Άφησε ένα σχόλιο