17 Μύθοι για τον Ύπνο, Απομυθοποιούνται για Πάντα

17 Μύθοι για τον Ύπνο, Απομυθοποιούνται για Πάντα

Μην σου φαίνεται περίεργο που υπάρχουν τόσοι πολλοί διάχυτοι μύθοι για τον ύπνο.

Η σύγχρονη έρευνα για τον ύπνο ξεκίνησε μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα, με ορόσημο ανακάλυψη του ύπνου REM στη δεκαετία του 1950.

Πριν από αυτό το διάστημα, ο ύπνος θεωρούνταν ευρέως ως μια «παθητική διαδικασία» και ως εκ τούτου, δεν είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστημονική έρευνα.

Έτσι, όταν πρόκειται για πραγματικά «γεγονότα» σχετικά με τον ύπνο, αυτή η σχετική έλλειψη εμπειρικών αποδεικτικών στοιχείων, οδήγησε, με τα χρόνια, σε έναν δυσανάλογο αριθμό οικιακών συμβουλών και λαϊκής σοφίας που μας συντροφεύουν ακόμα και σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά μυστήρια σχετικά με τον ύπνο που δεν έχουν ακόμη λυθεί, τα καλά νέα είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστήμη κατάφερε να κάνει ένα σημαντικό διαχωρισμό μεταξύ της μυθοπλασίας και πραγματικών γεγονότων.

Ακολουθεί μια σύνοψη ορισμένων επιστημονικών ερευνών πίσω από τους 17 πιο διαδεδομένους μύθους και παρανοήσεις σχετικά με τον ύπνο.

Μύθος 1: Ο ύπνος είναι μια παθητική δραστηριότητα

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο ύπνος θεωρούνταν ως ένας "νεκρός χρόνος" για το σώμα - μια κατάσταση δηλαδή όπου το άτομο έπαυε να έχει συνειδητότητα.

Στην πραγματικότητα όμως, ο ύπνος είναι σε μεγάλο βαθμό μια πολύ δραστήρια κατάσταση όπου συμβαίνει μια σύνθετη αλληλουχία γεγονότων και ακολουθεί ένα κυκλικό μοτίβο κάθε βράδυ. Παρόλο που παραμένουμε ακίνητοι και αδρανείς όταν κοιμόμαστε, υπάρχουν πολλές ομοιοστατικές διεργασίες -ζωτικής σημασίας-  που συμβαίνουν κάθε βράδυ, αλλά εμείς αγνοούμε.

Ορισμένες εγκεφαλικές δραστηριότητες, όπως τα κύματα δέλτα, αυξάνονται όταν κοιμόμαστε. Επίσης, ο ύπνος είναι μια περίοδος που το ενδοκρινικό σύστημα αυξάνει την παραγωγή της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης και της προλακτίνης, η οποία είναι καταλυτική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Και ας μην ξεχνάμε τα όνειρά μας. Τα όνειρα πιστεύεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση μακροπρόθεσμων αναμνήσεων και τη δημιουργία νευρικών συνδέσεων.

Μύθος 2: Οι ενήλικες χρειάζονται λιγότερο ύπνο

Μια άλλη κοινή παρανόηση είναι ότι όταν μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε -από τη φύση μας- λιγότερο ύπνο. Αν και είναι αλήθεια ότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να βιώνουν πιο σπασμένα πρότυπα ύπνου, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων υγείας και της αλλαγής στους κιρκάδιους ρυθμούς καθώς γερνάμε.

Ο καθηγητής Sean Drummond του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δήλωσε ότι:

«Οι ηλικιωμένοι επωφελούνται από το να κοιμούνται όσο κοιμούνται όταν ήταν στα 30 τους. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά ό,τι κι αν κοιμηθήκατε στα 35 θα πρέπει να είναι το ίδιο από τα 75. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν όσο μεγαλώνουν και πιστεύουν ότι αυτό είναι σημάδι ότι χρειάζονται λιγότερο ύπνο, αλλά αυτό είναι δεν ισχύει»

Μύθος 3: Μπορείς να αναπληρώσεις τον ύπνο τα Σαββατοκύριακα

Εάν είχες μια πολυάσχολη εβδομάδα από επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις δημιουργήσει ένα «χρέος ύπνου».

Μια κοινή πεποίθηση λοιπόν που κυριαρχεί ακόμα και σήμερα στην κοινωνία μας είναι ότι μπορείς να καλύψεις τις ώρες που έχασες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με το να κοιμηθείς περισσότερες ώρες το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές για την πλήρη αποκατάσταση σου για την επόμενη εβδομάδα.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ενώ ένας πολύωρος ύπνος μπορεί να επαναφέρει την απόδοσή σου σε φυσιολογικά επίπεδα, όμως αυτή η θετική επίδραση μπορεί να διαρκέσει μόλις για τις επόμενες 6 ώρες αφού ξυπνήσεις.

Καθώς η μέρα προχωρά, οι χρόνοι αντίδρασης γίνονται περίπου 10 φορές πιο αργοί από ό,τι ήταν νωρίτερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων και σφαλμάτων.

Η Dr Elizabeth Klerman, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου στο Brigham and Women’s Hospital, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

«Τα άτομα που κοιμούνται πολύ λίγο κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της σχολικής εβδομάδας, αλλά προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι συσσωρεύουν ένα χρόνιο χρέος ύπνου».

Μύθος 4: Το ροχαλητό είναι αβλαβές

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του 2005 από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, το 32% των ενηλίκων στην Αμερική υποφέρουν από ροχαλητό τουλάχιστον μερικές νύχτες την εβδομάδα (για την Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα). 

Ωστόσο, εάν υποφέρεις από χρόνιο ροχαλητό, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής, ακόμη και απειλητικής για τη ζωή κατάστασης γνωστής ως σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΑΥ).

Το ΣΑΑΥ χαρακτηρίζεται από παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες προκαλούνται από την απόφραξη των αεραγωγών. Εάν παραμεληθεί και δεν διαγνωστεί, το ΣΑΑΥ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και να επιβαρύνει την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και ακόμη και καρδιακής προσβολής.

Μύθος 5: Τα υπνωτικά χάπια είναι αβλαβή

Τα υπνωτικά χάπια είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι έως και το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ έλαβε φαρμακευτική αγωγή για διαταραχές ύπνου το 2010, ενώ για την Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός δεδομένων.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη μεγάλης κλίμακας ζήτησε από τους γιατρούς να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα άτομα με διαταραχές ύπνου. Τα «υπνωτικά» φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν κοινά υπνωτικά χάπια όπως ταμαζεπάνη και ζολπιδέμη, αποδείχθηκε ότι σχετίζονται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και καρκίνου. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

«Η λήψη υπνωτικών συνταγών συσχετίστηκε με περισσότερους από τριπλάσιους κινδύνους θανάτου ακόμα και όταν συνταγογραφήθηκαν λιγότερα από 18 χάπια/έτος».

Μύθος 6: Είσαι παραγωγικός/ή ακόμα και με 4 ώρες ύπνου

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε περήφανα σε συνέντευξή της ότι χρειαζόταν μόνο 4 ώρες ύπνου την ημέρα για να λειτουργήσει σωστά.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να τα βγάλουν πέρα με πολύ λιγότερο ύπνο από όσο χρειαζόμαστε κανονικά, αλλά αυτό ισχύει μόνο για το 2-3% του πληθυσμού.

Οι υπόλοιποι από εμάς χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 7-8 ώρες κάθε βράδυ για να παραμείνουμε σε φόρμα, υγιείς και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου μπορεί να είναι πράγματι πολύ σοβαρές. Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές παρενέργειες, όπως καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη, αύξηση βάρους για να αναφέρουμε μερικές.

Μύθος 7: Η τηλεόραση σε βοηθάει να κοιμηθείς

Αν σου αρέσει να βλέπεις τηλεόραση πριν κοιμηθείς, δεν είστε μόνος/η.

Συχνά η τηλεόραση χρησιμοποιείται ως βοήθημα ύπνου, το φως που τρεμοπαίζει και ο συνεχής θόρυβος του περιβάλλοντος προκαλούν αρκετή διανοητική απόσπαση για να ηρεμήσει ένα απασχολημένο μυαλό πριν αποκοιμηθεί.

Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος με την τηλεόραση ανοιχτή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Επίσης, η τηλεόραση εκπέμπει μπλε φως το οποίο εμποδίζει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Όταν το σώμα εκτίθεται στο μπλε φως τότε σταματά να παράγει μελατονίνη, μάς ξυπνάει και μάς εμποδίζει από το να κοιμηθούμε φυσικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μύθος 8: Η κατανάλωση αλκοόλ βοηθάει τον ύπνο

Το αλκοόλ έχει μια φυσική ηρεμιστική δράση, επομένως μπορεί να φαίνεται λογικό ένα ποτήρι κρασί, ένα ουίσκι ή μια μπύρα πριν τον ύπνο να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς πιο γρήγορα.

Παρόλο που μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα, όσο το αλκοόλ μεταβολίζεται μέσω του σώματός κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ύπνος σου γίνεται προοδευτικά ελαφρύτερος καθώς ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (εκείνο που είναι υπεύθυνο για την επιβίωσή μας -γνωστό και ως "fight or flight"), με αποτέλεσμα να ξυπνάς στο ενδιάμεσο του βραδιού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τα κανάλια πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των κύκλων ύπνου μας.

Οι χρόνιοι πότες αναπτύσσουν μια ανοχή σε αυτές τις επιδράσεις, αυξάνοντας τις περιόδους ελαφρού ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της φάσης REM, ενώ μειώνουν την ποσότητα του βαθύ, επανορθωτικού ύπνου.

Μύθος 9: Οι έφηβοι είναι τεμπέληδες και λατρεύουν να ξαπλώνουν στο κρεβάτι

Μια κοινή υπόθεση είναι ότι οι έφηβοι είναι τεμπέληδες, κυκλοθυμικοί και χωρίς κίνητρα όταν πρόκειται να σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί. Λοιπόν, μια έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πραγματικοί βιολογικοί παράγοντες που εξηγούν αυτούς τους τύπους συμπεριφοράς.

Ξεκινώντας γύρω από την περίοδο της εφηβείας, συμβαίνει μια αλλαγή στο ρολόι του σώματος. Στα χρόνια της εφηβείας, παρατηρείται καθυστέρηση 2-3 ωρών στους κιρκάδιους ρυθμούς και τα παιδιά αυτής της ηλικίας, ιδιαίτερα τα αγόρια, σταδιακά γίνονται πιο «βραδινοί τύποι».

[Διάβασε: Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός και πώς τον ρυθμίζεις;]

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου και χαρακτηρίζεται από τον καθυστερημένο χρόνο ύπνου-αφύπνισης.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι έφηβοι χρειάζονται πραγματικά περίπου 9-10 ώρες ύπνου σε αντίθεση με έναν μέσο όρο 7-8 ωρών για τους περισσότερους ενήλικες. 

Διάβασε: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι πραγματικά;]

Μύθος 10: Ο μεσημεριανός ύπνος είναι χάσιμο χρόνου

Σε πολλές δυτικές κοινωνίες, η έννοια του μεσημεριανού ύπνου αντιμετωπίζεται με αδιαφορία, έως και αρνητισμό. Ωστόσο ο μεσημεριανός ύπνος πρέπει να τυγχάνει μεγαλύτερου σεβασμού, καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοσή σου στο χώρο εργασίας.

[Διάβασε: Γιατί η επιτυχία συνδέεται με τον μεσημεριανό ύπνο; Τι λέει η επιστήμη;]

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η κουλτούρα του μεσημεριανού ύπνου έχει "αγκαλιαστεί" στους χώρους εργασίας. Στην Ιαπωνία και την Κορέα, οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να πάρουν έναν μεσημεριανό υπνάκο για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Αυτή η τάση έχει επίσης υιοθετηθεί από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η Google και η Uber.

Και αν εξακολουθείς να πιστεύεις ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι μόνο για τους  τεμπέληδες, ξανασκέψου το, μεταξύ των προσωπικοτήτων που λάτρευαν το μεσημεριανό ύπνο ανά τους αιώνες, είναι ο Αϊνστάιν, ο Τόμας Έντισον, ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Μπιλ Κλίντον.

Μύθος 11: Ποτέ μην ξυπνάς έναν υπνοβάτη

Μπορεί να γίνει αρκετά ανησυχητικό αν ανακαλύψεις ότι ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ή ένα μέλος της οικογένειάς σου υπνοβατεί. Τέτοιες νυχτερινές δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν από μια απλή νυχτερινή βόλτα στο σπίτι, μέχρι και πολύπλοκες ενέργειες, όπως η οδήγηση ή η χρήση υπολογιστή.

Παρόλο που αρχίζουμε να κατανοούμε τα αίτια της υπνοβασίας, μεγάλο μέρος της τρέχουσας γνώσης μας έχει θολώσει από τον αστικό μύθο και τη μυθοπλασία από βιβλία και ταινίες.

Μια από τις κοινώς διαδεδομένες πεποιθήσεις είναι ότι αν ξυπνήσεις κάποιον ενώ κοιμάται, θα προκαλέσετε τέτοιο σοκ που μπορεί να υποφέρει από καρδιακή προσβολή ή ακόμα και να πεθάνει. Αν και είναι αλήθεια ότι το ξύπνημα ενός υπνοβάτη μπορεί να προκαλέσει κάποια αγωνία, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Μύθος 12: Όλοι χρειάζονται 8 ώρες ύπνου

Επιστημονικές μελέτες εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι όσον αφορά την ποσότητα ύπνου που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε βέλτιστα την επόμενη μέρα.

Οι απαιτήσεις μας για ύπνο ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Για παράδειγμα, οι 16 ώρες είναι φυσιολογικές για ένα νεογέννητο, αλλά όχι για έναν ενήλικα. 

Μπορεί να υπάρχει μια γενετική σύνδεση που εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να ευδοκιμήσουν με λιγότερο από τον προβλεπόμενο ύπνο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε, κατά μέσο όρο, από 7 έως 8 ώρες ύπνο κάθε βράδυ.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αν ξεφύγουμε από αυτή τη νόρμα των 7 με 8 ωρών, υπάρχουν συνέπειες για εμάς καθώς η στέρηση ύπνου έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία μας.

Ωστόσο, είναι πιθανό ο υπερβολικός ύπνος να έχει παρόμοια δυσάρεστα αποτελέσματα. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό κατάθλιψης ή εξάρτησης από τα ναρκωτικά και συσχετίστηκαν ισχυρά με την ανεργία και τη χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Μύθος 13: Το να κοιμάσαι νωρίς και να ξυπνάς νωρίς, σε κάνει υγιή, πλούσιο και σοφό

«Early to bed, early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise». Αυτό το απόφθεγμα έγινε διάσημο από τον Benjamin Franklin, επιστήμονα, πολυμαθή και έναν από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης ήταν επίσης λάτρης της παραγωγικότητας νωρίς το πρωί, δηλώνοντας «Είναι καλό να ξυπνάς πριν ξημερώσει, γιατί τέτοιες συνήθειες συμβάλλουν στην υγεία, τον πλούτο και τη σοφία».

Αλλά μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι σπουδαίοι στοχαστές έχουν καταλάβει τα γεγονότα εντελώς λάθος.

Όταν συνέκριναν άτομα που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς με άτομα που τείνουν να κοιμούνται και να ξυπνούν αργά, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά στη νοητική απόδοση όταν οι ομάδες ελέγχονταν τις πρωινές ώρες. Ωστόσο, το βράδυ, τα άτομα που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς είχαν αισθητά χειρότερη απόδοση στις περισσότερες εργασίες σε σύγκριση με τους ομολόγους τους που κοιμούνται και ξυπνούν αργά.

Διάβασε: Πώς να ξυπνάς νωρίς (και με όρεξη) αν δεν είσαι πρωινός τύπος)

Μύθος 14: Το χασμουρητό είναι απλώς ένα σημάδι κούρασης

Το χασμουρητό θεωρείται συνήθως ως δείκτης κόπωσης, αλλά στην πραγματικότητα οι αιτίες του χασμουρητού παραμένουν ένα μυστήριο ακόμη και μετά από συνεχή επιστημονικό έλεγχο.

Μια θεωρία ισχυρίζεται ότι το χασμουρητό διευκολύνει τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στους πνεύμονες, αλλά αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί μετά από παρατηρήσεις του εμβρυϊκού χασμουρητού (δεν υπάρχει οξυγόνο στη μήτρα).

Ένα άλλο μυστήριο του χασμουρητού είναι το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι το χασμουρητό μπορεί να προκαλέσει μια μεταδοτική απόκριση σε έως και 60% των ανθρώπων που εκτίθενται. Επηρεάζει ακόμη και τα σκυλιά!

Μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει ότι το μεταδοτικό χασμουρητό μπορεί να βοήθησε τους προγόνους μας να συντονίσουν τους χρόνους δραστηριότητας και ανάπαυσης, ενώ ένα άλλο πρόσφατο πείραμα έδειξε ότι το χασμουρητό μπορεί να είναι μια προσπάθεια να δροσιστεί ο εγκέφαλος.

Μύθος 15: Ένα ζεστό ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο σε βοηθάει να κοιμηθείς

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα ποτήρι ζεστό γάλα μπορεί να τους βοηθήσει να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα επειδή περιέχει τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή ύπνο.

Ωστόσο, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι ένα ποτήρι γάλα από μόνο του δεν θα έχει αυτά τα αποτελέσματα. Το σώμα σου χρειάζεται επίσης τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που βοηθούν στην παραγωγή ινσουλίνης.

Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου η τρυπτοφάνη να έχει οποιεσδήποτε επιδράσεις που προκαλούν ύπνο. Είναι πιθανό ότι τα αποτελέσματα του γάλακτος ως βοήθημα ύπνου μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικά. Οι άνθρωποι μπορεί να συσχετίσουν το γάλα με την παιδική τους ηλικία, τη μητρική τους φροντίδα και το τον γλυκό, παιδικό ύπνο.

Μύθος 16: Η άσκηση πριν τον ύπνο σε βοηθά να κοιμηθείς

Η τακτική άσκηση έχει από καιρό προωθηθεί ως ζωτικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η κοινή λογική μάς λέει ότι όταν είμαστε εξαντλημένοι από τη σωματική άσκηση, στο τέλος της ημέρας θα νιώθουμε κουρασμένοι και νυσταγμένοι.

Ωστόσο, η σχέση του ύπνου και της άσκησης είναι πιο περίπλοκη από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Η τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία που διερευνά τις επιπτώσεις της άσκησης στον ύπνο είναι περιορισμένη και ασυνεπής.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνολικός χρόνος ύπνου μειώθηκε όταν οι συμμετέχοντες έκαναν περισσότερη άσκηση. Μια διαφορετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε διαφορά στην ποιότητα του ύπνου τις ημέρες χωρίς άσκηση και τις ημέρες ήπιας άσκησης.

Ένα άλλο δείγμα περισσότερων από 2600 ανδρών και γυναικών διαπίστωσε ότι 150 λεπτά ήπιας άσκησης την εβδομάδα παρείχαν 65% βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

Υπάρχουν επίσης αντικρουόμενες συμβουλές για το αν πρέπει να ασκηθείς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ. Ωστόσο, μην αφήσεις αυτή τη σύγχυση να σε απογοητεύσει. Η ουσία είναι ότι η άσκηση είναι καλή για εσένα.

Μύθος 17: Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, μέτρα προβατάκια

Μια παλιά θεωρία λέει ότι το να φαντάζεσαι εικόνες προβάτων και να τα μετράς ένα προς ένα μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Ωστόσο, όταν επιστήμονες στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το δοκίμασαν, διαπίστωσαν ότι ίσχυε το αντίθετο.

Ζητήθηκε από τους εθελοντές να οραματιστούν μια σειρά από διαφορετικά σενάρια καθώς προσπαθούσαν να κοιμηθούν. Κατά μέσο όρο, όσοι απεικόνισαν εικόνες μέτρησης προβάτων χρειάστηκαν έως και 20 λεπτά περισσότερο για να αποκοιμηθούν από εκείνους που φαντάζονταν άλλα σενάρια, όπως για παράδειγμα μια χαλαρωτική παραλία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέτρηση των προβάτων είναι απλώς πολύ επαναλαμβανόμενη και βαρετή για να καταλάβει αρκετό «γνωστικό χώρο» στον εγκέφαλο. Ουσιαστικά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να εισέλθουν στο μυαλό σου άλλα μοτίβα σκέψης που αποσπούν την προσοχή, καθιστώντας σου πιο δύσκολο να χαλαρώσεις και τελικά να αποκοιμηθείς.

Αντιμετώπισε το στρες και την αϋπνία με μια κουβέρτα βαρύτητας 

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.

Πως λειτουργούν;

Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.

Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ.


Άφησε ένα σχόλιο