Πως η Κουβέρτα Βαρύτητας Βοηθάει να Αντιμετωπίσεις την Αϋπνία
Όλοι βιώνουν μια περιστασιακή νύχτα όπου στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους μη μπορώντας να κοιμηθούν, αλλά για ένα ορισμένο ποσοστό του πληθυσμού, η πρόκληση να κοιμηθεί γρήγορα και ανεπηρέαστα μπορεί να είναι τεράστια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αϋπνία επηρεάζει περίπου το 30% έως 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ σε ένα δεδομένο έτος, ενώ στην Ελλάδα το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα αϋπνίας, τα οποία επιδεινώθηκαν την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.
Η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τα προβλήματα υγείας, το στρες, άλλες γενετικές παθήσεις, αλλά και η κακή υγιεινή ύπνου. Στους ενήλικες, η συσσωρευμένη έλλειψη ύπνου που προκαλείται από την αϋπνία έχει συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων:
- των καρδιαγγειακών προβλημάτων,
- του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος
- τον υψηλότερο βαθμό ρίσκου για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου ΙΙ
- τη μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και ελλιπούς μνήμης
- των ψυχικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές
Τα καλά νέα όμως είναι ότι μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να σε βοηθήσει να νικήσεις την αϋπνία και να αρχίσεις να απολαμβάνεις ξανά μια ισορροπημένη και πιο ποιοτική ζωή.
Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις έρευνες που έχουν δημοσιευθεί για τον πολύτιμο ρόλο της κουβέρτας βαρύτητας στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και θα εξηγήσουμε πώς μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη δυσκολία στον ύπνο.
Κουβέρτες Bαρύτητας vs Αϋπνία: Τι λένε οι έρευνες;
Μια ερώτηση που δεχόμαστε συχνά είναι αν οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά ώστε να κοιμηθεί κανείς καλύτερα. Ενώ δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που να συνδέουν τις κουβέρτες βαρύτητας με τη χρόνια αϋπνία, οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα είναι ελπιδοφόρες.
Στην πρώτη σουηδική μελέτη, συμμετείχαν 120 ενήλικες (68% γυναίκες - 32% άνδρες) οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με σοβαρά συμπτώματα αϋπνίας και άλλες συνυπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, διπολική διαταραχή, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα ή κάποια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 40 έτη.
Σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές λοιπόν, οι κουβέρτες βαρύτητας είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική παρέμβαση στη θεραπεία της αϋπνίας και διαπιστώθηκε ότι μετά από 4 εβδομάδες εποπτείας, οι ασθενείς παρουσίασαν:
- μειωμένης σοβαρότητας συμπτώματα αϋπνίας
- καλύτερη διατήρηση του ύπνου
- υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας
- μειωμένα συμπτώματα κόπωσης
- μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης
- μειωμένα συμπτώματα άγχους
Εν συνεχεία, σε μια παλαιότερη έρευνα κατά την οποία διερευνήθηκαν οι επιδράσεις της κουβέρτας βαρύτητας στην αϋπνία, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου ενθαρρυντικά, καθώς ο χρόνος ύπνου των συμμετεχόντων αυξήθηκε, ενώ οι νυχτερινή κινητικότητα μειώθηκε, υποδηλώνοντας βελτίωση στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.
Πως η κουβέρτα βαρύτητας σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις την αϋπνία;
Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση μιας κουβέρτας βαρύτητας, ωστόσο αυτό που έχει σημασία για όσους υποφέρουν από την αϋπνία είναι πως θα καταφέρουν να κοιμηθούν καλύτερα. Πώς μπορεί λοιπόν μια κουβέρτα βαρύτητας να σε βοηθήσει να το πετύχεις αυτό;
Ακολουθούν 4 τρόποι με τους οποίους η κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου:
1. Ανακουφίζει το στρες και το άγχος
Μήπως κάθε βράδυ σε απασχολούν σκέψεις που σου προκαλούν άγχος;
Αν ναι, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος καθώς οι κουβέρτες βαρύτητας χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν από την ιατρική κοινότητα για να βοηθήσουν ασθενείς με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, η ορμόνη που προκαλεί το άγχος και το φόβο, όπως τα άτομα με αυτισμό και άλλες αισθητηριακές και αγχώδεις διαταραχές και στην ουσία προκαλεί την αϋπνία.
[Διάβασε: 8 Τρόποι που η Κουβέρτα Βαρύτητας Μειώνει το Στρες και το Άγχος]
Για την ακρίβεια, σε μια μελέτη που έγινε το 2006 σε 32 ενήλικες, το 63% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε χαμηλότερο άγχος μετά από τα πρώτα 5 λεπτά κάτω από μια κουβέρτα βαρύτητας.
2. Μειώνει την κινητικότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας
Εάν έχεις σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή κάποια άλλη πάθηση που σου προκαλεί υπερβολική κίνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε η χρήση μιας κουβέρτας βαρύτητας θα σε βοηθήσει πραγματικά!
Αξιοποιώντας τη δύναμη της Βαθειάς Απτικής Πίεσης, η κουβέρτα βαρύτητας θα σε βοηθήσει να νιώσεις ασφάλεια καθώς η αίσθηση μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε ένα ζεστό κουκούλι. Παράλληλα η ήπια και σταθερή πίεση που ασκεί στο σώμα σου θα σε "γειώσει" και θα απομακρύνει την προσοχή σου από ανούσιους περισπασμούς (όπως το βουητό στα πόδια ή τις ατέρμονες σκέψεις του μυαλού σου), αλλάζοντας την εστίασή σου προς την αίσθηση της κουβέρτας.
3. Προωθεί την παραγωγή μελατονίνης
Η μελατονίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη του ύπνου και παράγεται φυσικά στο σώμα μας κάθε φορά που πέφτει το σκοτάδι, ώστε να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι είναι η ώρα για ύπνο. Επίσης βοηθάει σημαντικά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού (ή αλλιώς το βιολογικό μας ρολόι), καθώς ελέγχει τις ώρες που κοιμόμαστε και ξυπνάμε.
Όταν υπάρχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα τότε τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονται και νιώθουμε υπνηλία. Σύμφωνα με το Medical News Today, η σταθερή και ομοιόμορφη πίεση μιας κουβέρτας βαρύτητας στο σώμα, ενεργοποιεί την παραγωγή μελατονίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αϋπνία να κοιμηθούν γρηγορότερα.
4. Βοηθάει το σώμα να ξεκουραστεί
Η ένταξη μιας κουβέρτας βαρύτητας στη νυχτερινή σου ρουτίνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσεις από μια κουραστική ημέρα και να προετοιμάσεις το σώμα σου για ύπνο.
Η πίεση της κουβέρτας βαρύτητας στο σώμα -σύμφωνα με ερευνητές στο Χάρβαρντ και άλλους- χαλαρώνει το νευρικό σύστημα καθώς γίνεται η μετάβαση από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό. Μετά από λίγα λεπτά λοιπόν, οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, ο ρυθμός της αναπνοής επιβραδύνεται, τα βλέφαρα βαραίνουν και το σώμα χαλαρώνει πραγματικά. Για μέγιστη χαλάρωση, δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό με μια κουβέρτα σταθμισμένη σε όλο σας το σώμα.
Δεν είναι μια κουβέρτα με την κλασική έννοια του όρου
Πολλοί μπορεί να αναρωτηθείτε τι γίνεται το καλοκαίρι που η θερμοκρασία στη χώρα μας αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου; Σίγουρα μια βαριά κουβέρτα δεν ακούγεται και ιδιαίτερα ελκυστική λύση...
Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήσαμε μια κουβέρτα βαρύτητας για τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου πλην του χειμώνα. Η Prosleep Gravity Ice είναι κατάλληλη και για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το χειμώνα από όσους ζεσταίνονται και ιδρώνουν στον ύπνο τους.
Φτιαγμένη από ένα επαναστατικό ύφασμα που απορροφά την υγρασία 60% περισσότερο από το βαμβάκι, η ψυχρή κουβέρτα βαρύτητας της Prosleep έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το σώμα δροσερό, άνετο και χωρίς ιδρώτα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.
Η σημασία του καλού ύπνου
Όλοι παλεύουμε με τον ύπνο μας κατά καιρούς, αλλά η πλήρης αϋπνία πάει την στέρηση του ύπνου σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ, δεν μπορείς να ευημερήσεις σε κανένα τομέα της ζωής σου, καθώς ο ύπνος είναι απαραίτητος για να:
- να ξεκουράσουμε το σώμα μας
- να αναρρώσουμε από μια ασθένεια
- να αντιμετωπίσουμε το στρες
- να είμαστε ικανοί να λύνουμε προβλήματα που παρουσιάζονται στη ζωή μας
- να εμπλουτίζουμε τις αναμνήσεις μας και
- να βελτιώνουμε τις κινητικές μας δεξιότητες.
Αν αισθάνεσαι λοιπόν ότι έχεις ανάγκη από περισσότερο ύπνο και λιγότερο στρες, τότε μια κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να σε βοηθήσει όπως έχει βοηθήσει και εκατοντάδες άλλους με προβλήματα αϋπνίας.
Αντιμετώπισε το στρες και την αϋπνία με μια κουβέρτα βαρύτητας
Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.
Πως λειτουργούν;
Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.
Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.
Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ.
Άφησε ένα σχόλιο