Τι είναι η Κουβέρτα Βαρύτητας;

Η κουβέρτα βαρύτητας, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, είναι μια κουβέρτα... με βάρος. Στην κυριολεξία.

Πόσο βάρος;

Ζυγίζει από 3 έως 15 κιλά και για να υπολογίσεις την ιδανική για εσένα θα πρέπει να επιλέξεις εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους. Έχουμε γράψει και πιο αναλυτικά πως θα επιλέξεις το ιδανικό βάρος για την κουβέρτα βαρύτητας, μπορείς να διαβάσεις στη συνέχεια. 

Αν και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία δύο χρόνια λοιπόν, οι κουβέρτες βαρύτητας είναι γνωστές στην ιατρική κοινότητα εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Η θεραπευτική τους ιδιότητα με την ονομασία "Βαθειά Απτική Πίεση" (Deep Touch Pressure Stimulation)- χρησιμοποιείται κατεξοχήν για τη θεραπεία ατόμων με:

 • αυτισμό
 • διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
 • αγχώδεις διαταραχές και
 • άλλες αισθητηριακές διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια όμως, πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι η Βαθειά Απτική Πίεση μπορεί να θεραπεύσει το στρες και να προσφέρει στο σώμα έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

Δεδομένου ότι διανύουμε μια παγκόσμια επιδημία προβληματικού ύπνου, οι κουβέρτες βαρύτητας (ή weighted blankets στα αγγλικά) απέκτησαν μεγάλη απήχηση αφού λύνουν ένα γενικευμένο πρόβλημα με απολύτως φυσικό τρόπο.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Βαθειάς Απτικής Πίεσης

Πίσω από της επιτυχία της κουβέρτας βαρύτητας βρίσκεται η θεραπεία της Βαθείας Απτικής Πίεσης. 

Η Βαθειά Απτική Πίεση παρόλο που ακούγεται σαν μια σύνθετη έννοια, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή σταθερής και ήπιας πίεσης σε ολόκληρο το σώμα.

Αυτή η πίεση -σύμφωνα με ερευνητές στο Χάρβαρντ και άλλους- προκαλεί στο νευρικό μας σύστημα μια ευεργετική αλλαγή: τη μετάβαση από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό.

Τι σημαίνει αυτό;

Θα εξηγήσω αμέσως, είναι πολύ απλό.

Την προϊστορική εποχή, όταν ο άνθρωπος δεχόταν απειλή από άγρια ζώα ή άλλους ανθρώπους (κάτι που συνέβαινε συχνά) το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ήταν εκείνου που τον βοηθούσε να επιβιώσει.

Τι κάνει λοιπόν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα;

Απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα να μπει σε κατάσταση "μάχης ή φυγής".

Οι παλμοί ανεβαίνουν, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, το σώμα ιδρώνει έτσι ώστε να είμαστε ικανοί να παλέψουμε ή να το βάλουμε στα πόδια όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

Με λίγα λόγια, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα θέτει ολόκληρο το σώμα σε κατάσταση συναγερμού.

Από την άλλη τώρα, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι το ακριβώς αντίθετο.

Ενεργοποιείται όταν θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και βάζει το σώμα μας σε μια κατάσταση "ξεκούρασης και θρέψης".

Οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση πέφτουν, η αναπνοή επιβραδύνεται, οι κόρες των ματιών συστέλλονται και το πεπτικό σύστημα μπαίνει σε λειτουργία.

Στις μέρες μας όμως συμβαίνει κάτι περίεργο.

Το γεγονός ότι δεν κινδυνεύουμε πλέον από τα άγρια ζώα, δεν σημαίνει ότι και το προϊστορικό νευρικό μας σύστημα παύει να λειτουργεί.

Αντίθετα -επειδή είναι έτσι σχεδιασμένο- παρεμβαίνει ακόμα και αν αγχωθούμε λίγο, χωρίς όμως να διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο.

Όπως φαντάζεσαι, τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση συναγερμού και δεν έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν όταν χρειαστεί.

Και κάπου εδώ εμφανίζεται η θεραπεία της Βαθειάς Απτικής Πίεσης όπου βοηθάει το νευρικό σύστημα να περάσει άμεσα από το συμπαθητικό στο παρασυμπαθητικό του τμήμα.

Μετά από λίγα λεπτά Βαθειάς Απτικής Πίεσης λοιπόν, οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, τα βλέφαρα βαραίνουν και το σώμα χαλαρώνει...

Οι θετικές επιπτώσεις στην αϋπνία

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία, η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας επί 4 εβδομάδες είχε τα εξής αποτελέσματα:

 • μείωση του χρόνου μέχρι να αποκοιμηθούν
 • μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • μειωμένα συμπτώματα κόπωσης
 • μειωμένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης

Λιγότερο άγχος, περισσότερη ευεξία

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας μειώνει την πίεση του αίματος και ρίχνει την παλμική οξυμετρία, σημάδια που υποδηλώνουν χαμηλά επίπεδα στρες.

Πιο συγκεκριμένα:

 • το 63% ανέφερε ότι είχε λιγότερο άγχος
 • το 78% προτίμησε την κουβέρτα βαρύτητας για την ανακούφιση του άγχους ανάμεσα σε οποιαδήποτε άλλη επιλογή

Τέλος, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η σταθερή πίεση που ασκεί η κουβέρτα στο σώμα βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα σεροτονίνης και μελατονίνης (ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης που ευθύνονται για το αίσθημα του φόβου και του άγχους.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Βαθειάς Απτικής Πίεσης δεν σταματούν στην αϋπνία, το άγχος και τον αυτισμό αλλά μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων όπως:

 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Κατάθλιψη
 • Διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας
 • Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
 • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
 • Αρθρίτιδα
 • Ινομυαλγία

και η λίστα συνεχίζεται.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου πολλοί χρησιμοποιούν τη κουβέρτα βαρύτητας και μακριά από το κρεβάτι τους... 

Αυτό ήταν...

Τα έμαθες σχεδόν όλα!

Πρακτικά λοιπόν, αν θέλεις να ανακουφιστείς από το στρες, να κοιμηθείς πιο εύκολα ή απλά να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη ημέρα, μπορείς απλά να σκεπαστείς και να αφήσεις την κουβέρτα Prosleep Gravity να σε επαναφέρει φυσικά στην εσωτερική σου ισορροπία.

Παράγγειλε την Prosleep Gravity!