Επιτρέπεται η Κουβέρτα Βαρύτητας στην Εγκυμοσύνη;

Επιτρέπεται η Κουβέρτα Βαρύτητας στην Εγκυμοσύνη;

Η αυπνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες.

Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν υπάρχουν τόσοι σημαντικοί λόγοι για να σε κρατούν ξύπνια τα βράδια.

Καταρχάς, μέσα σου βρίσκεται ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι που όταν ξαπλώνεις, πρέπει να βρεις μια στάση ύπνου που να βολεύει και τους δύο σας. Επιπλέον, με την αλλαγή των ορμονών, τους πόνους στην πλάτη και το άγχος που θα γίνεις νέα μαμά, δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο που δύο στις τρεις έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν συμπτώματα αϋπνίας στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους.

Οι κουβέρτες βαρύτητας φημίζονται για την ιδιότητά τους να μειώνουν το άγχος και να βελτιώνουν τα χρόνια συμπτώματα της αϋπνίας, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις κουβέρτες βαρύτητας και την εγκυμοσύνη.

Είναι ασφαλής η χρήση της κουβέρτας βαρύτητας όταν είσαι έγκυος;

Ναι, για τις περισσότερες γυναίκες, η χρήση μιας κουβέρτας βαρύτητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως ασφαλής. Παρόλο που μια κουβέρτα 9 κιλών μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι θα επιβαρύνεις την κοιλιά σου με αρκετό βάρος, πίστεψέ με, δεν διαφέρει καθόλου από το να ξαπλώνει πάνω της ένα μικρό παιδί ή ένα μικρό προς μεσαίου μεγέθους σκυλάκι. 

Εξάλλου, το έμβρυο προστατεύεται από τη μήτρα, καθώς λειτουργεί ως ασπίδα έναντι των εξωτερικών πιέσεων, ενώ το αμνιακό υγρό και το βάρος που παίρνεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λειτουργούν ως "αμορτισέρ" και απορροφούν τις πιέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος με μια κουβέρτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μάλλον καλός. Ωστόσο, εάν έχεις υποκείμενες καταστάσεις υγείας (σκεφτείτε άπνοια ύπνου ή προβλήματα κυκλοφορίας) ή συγκεκριμένες ανησυχίες, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Επίσης, να έχεις κατά νου ότι οι κουβέρτες βαρύτητας δεν είναι ασφαλείς για νήπια και βρέφη. Τα παιδιά κάτω των δύο ετών μπορεί να είναι πολύ μικρά για να βγουν από την κουβέρτα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία.

Τα πλεονεκτήματα της κουβέρτας βαρύτητας στην εγκυμοσύνη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κουβέρτες βαρύτητας δεν ενέχουν κάποιο κίνδυνο για την εγκυμοσύνη. Αντίθετα, ο ύπνος με μια κουβέρτα βαρύτητας ενώ είσαι έγκυος μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

1. Μειώνει τα συμπτώματα του στρες και του άγχους – Από τη στιγμή που δεις αυτές τις δύο γραμμές στο τεστ εγκυμοσύνης, φαίνεται ότι όλα στη ζωή σου αρχίζουν να αλλάζουν: το σώμα σου, τα συναισθήματά σου, η δυναμική της οικογένειάς σου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι υπέροχες αλλά και είναι και ιδιαίτερα αγχωτικές (και όλοι γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους δεν είναι καλά για ένα αγέννητο παιδί). Οι κουβέρτες βαρύτητας αξιοποιούν τη θεραπεία της Βαθειάς Απτικής Πίεσης, η οποία σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

2. Προωθεί τον καλύτερο ύπνο – Μεταξύ της κοιλιάς που μεγαλώνει, του πόνου στην πλάτη και της καούρας στο στομάχι, ο καλός ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαντάζει αδύνατος. Και αυτό συμβαίνει πολύ ακόμα γεννηθεί το μωράκι σου. Φαντάσου πόσο άπιαστος θα είναι ο καλός ύπνος μόλις το μικρό σου κάνει το μεγάλο του ντεμπούτο σε αυτή τη ζωή. Ευτυχώς, οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα τη νύχτα. Η πίεση της κουβέρτας στο σώμα σου αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης (η ορμόνη του ύπνου), ενώ σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια και στοργή, πράγμα που βοηθάει να σε πάρει πιο γρήγορα ο ύπνος αλλά και να παραμείνεις σε ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3. Βοηθάει τον ύπνο στην πλαϊνή στάση – Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ύπνος στο πλάι είναι η καλύτερη θέση ύπνου για τις έγκυες γυναίκες. Αλλά αν από τη φύση σου προτιμάτε να κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα, το να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κοιμάται στο πλάι μπορεί να είναι δύσκολο. Η κουβέρτα βαρύτητας να σε βοηθήσει να κοιμάσαι στο πλάι πολύ απλά εξαιτίας των τεχνικών της χαρακτηριστικών, παρακινώντας σε να κουλουριαστείς μέσα της. Το βάρος της κουβέρτας θα γειώσει το σώμα σου, θα σε ανακουφίσει από τους πόνους και να σε αποτρέψει από το να στριφογυρίζεις το βράδυ, αναζητώντας συνεχώς μια άλλη στάση ύπνου.

4. Ανακουφίζει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών – Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι ένα κοινό παράπονο μεταξύ των εγκύων γυναικών. Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από την υπερβολική επιθυμία των ποδιών να κινηθούν, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Αν και το ΣΑΠ είναι μια προσωρινή παρενέργεια της εγκυμοσύνης, αυτό δεν το κάνει λιγότερο ενοχλητικό. Οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα του μειώνοντας το άγχος, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου και αποσπώντας την προσοχή σου από τη δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια σου.

Tips για να επιλέξεις μια κουβέρτα βαρύτητας στην εγκυμοσύνη σου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο επαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλίσεις την υγεία του μωρού σου.

Όταν πρόκειται για την επιλογή μιας κουβέρτας βαρύτητας για την εγκυμοσύνη, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη σου. Πρώτον, επειδή δεν θέλεις η κουβέρτα να είναι πολύ βαριά πάνω σου μετά την άφιξη του μωρού, επίλεξε μια που το βάρος της να αντιστοιχεί κοντά στο 10%-12% του σωματικού σου βάρους πριν την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον δώσε βάση στον τύπο της κουβέρτας βαρύτητας. Οι εξάψεις είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι' αυτό πολλές έγκυες προτιμούν να χρησιμοποιούν μια δροσερή κουβέρτα, όπως η Gravity Ice η οποία είναι κατασκευασμένη από υφάσματα που αναπνέουν και απομακρύνουν την υγρασία, ώστε να μπορείς να παραμείνεις δροσερή και άνετη όλη τη νύχτα.

Αναβάθμισε τον ύπνο σου με μια κουβέρτα βαρύτητας 

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.

Πως λειτουργούν;

Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.

Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ!


Άφησε ένα σχόλιο