Πως να Χρησιμοποιήσετε την Κουβέρτα Βαρύτητας στα Παιδιά;

Πως να Χρησιμοποιήσετε την Κουβέρτα Βαρύτητας στα Παιδιά;

Οι κουβέρτες βαρύτητας προτείνονται από παιδιάτρους εδώ και πολλές δεκαετίες καθώς μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμη λύση στο πρόβλημα του ύπνου των παιδιών. 

Εδώ καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι οι κουβέρτες βαρύτητας ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βρέφη και παιδιά μικρότερα των 3 ετών.  

Για παιδιά ηλικίας των 3 ετών και άνω είναι απόλυτα ασφαλείς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους. Δοκιμάστε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε την κουβέρτα βαρύτητας για να κοιμηθεί το παιδί πιο εύκολα το μεσημέρι ή για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει από τον ενθουσιασμό του παιχνιδιού. 

Επίσης θα τη βρείτε ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση στρες ή άγχους καθώς μπορεί να το χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια, και φυσικά, είναι εξαιρετικές για να βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί το βράδυ.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, γράφουμε μερικά tips για να βοηθήσετε το παιδί σας να συνηθίσει να κοιμάται με την Gravity Junior και απαντάμε μερικές συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε για τις παιδικές κουβέρτες βαρύτητας.

Πως θα συνηθίσει το παιδί μου να κοιμάται με την κουβέρτα βαρύτητας;

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, επομένως κάθε παιδί μπορεί να αντιδράσει με τον δικό του τρόπο στην αίσθηση της κουβέρτας βαρύτητας. Ορισμένα παιδιά ξετρελαίνονται από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν το βάρος της κουβέρτας πάνω τους.

Τι προτείνουμε εμείς:

  • Τοποθετήστε την κουβέρτα βαρύτητας πάνω στον καναπέ που περνάτε τον περισσότερο χρόνο χαλάρωσης ή στο δωμάτιο που παίζει το παιδί ώστε να εξοικειωθεί με αυτή.
  • Στην αρχή προσπαθήστε να την χρησιμοποιήσετε σταδιακά, βοηθώντας το παιδί να νιώσει την πίεση της κουβέρτας σιγά-σιγά. Μπορείτε για παράδειγμα την ώρα που διαβάζετε ένα παραμύθι ή βλέπετε μια ταινία να την τοποθετήσετε την κουβέρτα στα γόνατά σας, εξηγώντας του ότι η κουβέρτα βοηθάει το μυαλό να ηρεμήσει και το σώμα να αναπαυθεί. 
  • Την ώρα του ύπνου, μπορείτε να τοποθετήσετε την κουβέρτα αρχικά στα πόδια ώστε να τη συνηθίσει. Μετά από λίγες ημέρες το παιδί σας το πιθανότερο είναι ότι θα σκεπαστεί από μόνο του. 

Επίσης είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε άλλα σκεπάσματα πάνω ή κάτω από την Prosleep Gravity Junior καθώς το βάρος μπορεί να αυξηθεί και η εμπειρία να μην είναι η επιθυμητή. 

Χρησιμοποιήστε την κουβέρτα βαρύτητας για να βοηθήσετε το παιδί να χαλαρώσει και να μείνει ακίνητο

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να ηρεμήσει, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου η ενέργεια και ο ενθουσιασμός βρίσκονται στα ύψη. Όταν ένα παιδί είναι γεμάτο ενέργεια και έρχεται η ώρα για το μεσημεριανό ύπνο, είναι πολύ πιθανό να στριφογυρίζει στο κρεβάτι για πολύ ώρα μέχρι να κοιμηθεί. 

Η κουβέρτα βαρύτητας Gravity Junior που προσφέρεται σε δύο επιλογές βάρους, 3 και 4,5 κιλών, είναι σχεδιασμένη για να ασκεί στο παιδί μια ήπια και σταθερή πίεση που το βοηθάει να μένει ακίνητο χωρίς δυσφορία. Βασικά, το αίσθημα κάτω από μια κουβέρτα βαρύτητας είναι πολύ όμορφο καθώς παραπέμπει σε μια στοργική αγκαλιά που σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια, ηρεμία και θαλπωρή.

Αυτή η ακινησία λοιπόν, μετατρέπεται σε σωματική και νοητική χαλάρωση και κατ' επέκταση το παιδί μπορεί να αποκοιμηθεί γρήγορα (και να επιτρέψει στους γονείς να κάνουν και αυτοί ένα διάλειμμα) για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. 

Πως ξέρω ότι η κουβέρτα βαρύτητας κάνει για το παιδί μου;

Εάν το παιδί σας έχει την τάση να αναζητά αισθητηριακά ερεθίσματα και ταυτόχρονα δυσκολεύεται να κοιμηθεί, τότε η κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να είναι το τέλειο βοήθημα για να το ηρεμήσει με φυσικό τρόπο και να του αναβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου μέρα με τη μέρα. 

Δείτε μερικά σημάδια για να αναγνωρίσετε αν το παιδί σας χρειάζεται την αίσθηση της πίεσης από την κουβέρτα:

  • Του αρέσει να κοιμάται ή να ξαπλώνει κάτω από σωρό από κουβέρτες ή παπλώματα
  • Απολαμβάνει να σέρνεται σε στενούς χώρους ή πίσω από τα έπιπλα
  • Δυσκολεύεται να χαλαρώσει και να μείνει ακίνητο (ακόμα και μετά από έντονη φυσική άσκηση)
  • Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε μια εργασία
  • Του αρέσει να παίζει σκληρά, μερικές φορές να τρακάρει επίτηδες πάνω σε αντικείμενα, του αρέσει να χοροπηδάει στον καναπέ ή στο κρεβάτι
  • Μπορεί να περιγραφεί ως ένα παιδί ιδιαίτερα αθλητικό ή "άγριο".

Συχνές ερωτήσεις για τις κουβέρτες βαρύτητας και τα παιδιά

Μπορεί μια κουβέρτα βαρύτητας να χρησιμοποιηθεί σε ένα παιδί με διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας;

Παραδοσιακά, οι κουβέρτες βαρύτητας χρησιμοποιούνται από τους εργοθεραπευτές για να βοηθήσουν τα παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές και άλλες ειδικές ανάγκες να νιώσουν καλά και να ηρεμήσουν από το έντονο στρες.

Πως λειτουργεί;

Η σταθερή και ισόποση δύναμη που ασκείται στο σώμα του παιδιού - γνωστή και ως Βαθειά Απτική Πίεση- ερεθίζει το ιδιοδεκτικό του σύστημα με αποτέλεσμα να ηρεμεί το μυαλό και το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Το ιδιοδεκτικό σύστημα είναι στην ουσία ένα σύνολο αισθητήρων στο δέρμα και τις αρθρώσεις το οποίο  τροφοδοτεί συνεχώς τον εγκέφαλο με πληροφορίες σχετικά με τη θέση του σώματος στο χώρο αλλά και το εύρος της κίνησης των μελών του. Όταν το σώμα λοιπόν είναι ελεύθερο, το ιδιοδεκτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις του εγκεφάλου για το ποια είναι η θέση του στο χώρο. Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται με μια συνεχή εγρήγορση του νου και του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Αντιθέτως, όταν το παιδί σκεπαστεί με την κουβέρτα Gravity Junior που ζυγίζει 3 κιλά, η πίεση που θα ασκείται σε όλο του το σώμα είναι αρκετή για να δώσει ακριβείς πληροφορίες στο ιδιοδεκτικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στον ανυπόμονο εγκέφαλο. Πλέον ο νους γνωρίζει που βρίσκεται το σώμα και ηρεμεί, με αποτέλεσμα να ηρεμεί και το νευρικό σύστημα του παιδιού. 

Παράλληλα, η πίεση της κουβέρτας αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης (της ορμόνης της "ευτυχίας") και της μελατονίνης (ορμόνη του ύπνου) και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του άγχους.

Έτσι, ένα παιδί με αισθητηριακές διαταραχές που είναι αισθητηριακά ευαίσθητο και δεν δέχεται εύκολα ένα απαλό άγγιγμα, η σταθερή δύναμη της κουβέρτας μπορεί να του προκαλέσει μια ευχάριστη εμπειρία, να το ανακουφίσει από το στρες αλλά και να το βοηθήσει να βελτιώσει σημαντικά τον ύπνο του. 

Ποιο είναι το κατάλληλο βάρος της κουβέρτας για το παιδί μου; 

Το ιδανικό βάρος της κουβέρτας είναι εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στο 10% του σωματικού βάρους του παιδιού. Το ξέρουμε βέβαια ότι ορισμένα παιδιά μπορεί να αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, γι'αυτό και η Gravity Junior των 3 κιλών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 3 ετών έως 7 ετών (ανάλογα με το βάρος) και η Gravity Junior των 4,5 κιλών από παιδιά άνω των 7 ετών. 

Το παιδί μου είναι αλλεργικό, υπάρχει περίπτωση να του προκαλέσει η κουβέρτα αλλεργία;

Όλες μας οι κουβέρτες είναι ελεγμένες και πιστοποιημένες από τον διεθνή οργανισμό OEKO-TEX για την απουσία βλαβερών ουσιών. Συγκεκριμένα, οι κουβέρτες βαρύτητας Gravity Junior είναι φτιαγμένες από 100% φυσικό βαμβάκι και στο εσωτερικό τους περιέχουν σε ειδικά διαμορφωμένες κυψέλες, χιλιάδες γυάλινα υποαλλεργικά σφαιρίδια σε μορφή άμμου για να κατανέμουν το βάρος ισόποσα. 

Μπορεί να πλυθεί η παιδική κουβέρτα στο πλυντήριο;

Η κουβέρτα Gravity Junior αποτελείται από δύο μέρη, 1) την κουβέρτα βαρύτητας και 2) το κάλυμμα της. 

Αφού αφαιρέσετε το κάλυμμα, μπορείτε να το πλύνετε στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία (μέχρι 30 βαθμούς) και στη συνέχεια να το αφήσετε να στεγνώσει με φυσικό τρόπο σε εξωτερικό χώρο. 

Η κουβέρτα αυτή καθαυτή, πλένεται μόνο στο χέρι σε χαμηλή θερμοκρασία αντίστοιχα και στεγνώνεται φυσικά. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο που έχουμε γράψει: "Πως να πλύνεις μια κουβέρτα βαρύτητας"

Πως η κουβέρτα βαρύτητας θα βοηθήσει το παιδί μου να κοιμηθεί;

Η κουβέρτα βαρύτητας αξιοποιεί τη δύναμη της Βαθειάς Απτικής Πίεσης -μια επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπεία άγχους- η οποία ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και βοηθάει με φυσικό τρόπο την αύξηση της παραγωγής των "καλών" ορμονών, όπως της σεροτονίνης και της μελατονίνης, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που ευθύνεται για το στρες και το φόβο.

Το αποτέλεσμα αυτής της χημικής επεξεργασίας στο σώμα είναι να μια αίσθηση χαλαρότητας, διαύγειας και ηρεμίας που οδηγεί σε βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο για τα πλεονεκτήματα της κουβέρτας βαρύτητας στα παιδιά.

Θα βοηθήσει η κουβέρτα βαρύτητας το παιδί μου να μην ξυπνάει τη νύχτα;

Η Βαθειά Απτική Πίεση βοηθάει ένα παιδί (και όχι μόνο) να κοιμηθεί πιο γρήγορα αλλά και να παραμείνει κοιμισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το βάρος της θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να στριφογυρίζει το παιδί μέσα στη νύχτα και θα το κάνει να νιώθει ότι είναι στριμωγμένο μέσα σε μια αγκαλιά.

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι παιδικές κουβέρτες βαρύτητας είναι φτιαγμένες από δροσερό βαμβακερό ύφασμα που "αναπνέει", θα το κρατήσουν σε τέλεια θερμοκρασία ώστε να μην διαταραχτεί ο ύπνος του. Και έτσι, πλέον δεν θα υπάρξουν στο μέλλον δύσκολες νύχτες, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς.

Παράγγειλε την Prosleep Gravity Junior!


Άφησε ένα σχόλιο