Πώς να Διαχειριστείς το Στρες των Χριστουγέννων

Πώς να Διαχειριστείς το Στρες των Χριστουγέννων

"It’s the most wonderful time of the year" λέει στο τραγούδι του ο Andy Williams και όντως πολλοί από εμάς ανυπομονούμε για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και την έναρξη του νέου έτους.

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου και ως εκ τούτου γεννούν υψηλές προσδοκίες.

Λαμπάκια, στολίδια, χαμόγελα, τραπέζια, αλκοόλ, συναναστροφές... Όλα γύρω δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια γιορτινή διάθεση.

Αυτή η περίοδος όμως δεν είναι για όλους το ίδιο χαρούμενη και όλα τα παραπάνω μπορεί γρήγορα να τους προκαλέσουν στρες και μελαγχολία.

Αν και η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη και αγχωτική, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελαχιστοποιήσεις το στρες και το άγχος, ώστε να μπορείς να απολαύσεις πλήρως αυτή την υπέροχη εποχή του χρόνου.

Πώς να διαχειριστείς το στρες των Χριστουγέννων;

Αν ανήκεις σε αυτούς που νιώθουν άγχος και μελαγχολία στις γιορτές, δες με ποιους τρόπους θα νιώσεις καλύτερα:

1. Βάλε προτεραιότητες σύμφωνα με τις ΔΙΚΕΣ σου επιθυμίες

Επίλεξε τις συναναστροφές και τους ανθρώπους που θέλεις να δεις και άσε στην άκρη όλες τις υπόλοιπες. Δεν χρειάζεται να σέρνεις τον εαυτό σου ή την οικογένειά σου από εκδήλωση σε εκδήλωση. Σκέψου την ποιότητα, όχι την ποσότητα.

2. Κάντο εύκολο και δώσε σημασία στα σημαντικά

Εάν έχεις καλεσμένους στο σπίτι, αντί να μαγειρέψεις τα πάντα από την αρχή -πράγμα που μπορεί να σου προκαλέσει έντονο στρες ώστε να προλάβεις τα πάντα και να τα έχεις στην εντέλεια- μπορείς πολύ εύκολα να ζητήσεις από τους καλεσμένους σου να συνεισφέρουν στο τραπέζι φέρνοντας κάποια ορεκτικά και γλυκά. 

3. Μην προσδοκάς "το τέλειο"

Κανένα κάλεσμα στο σπίτι δεν μπορεί να είναι σε όλα τέλειο. Μια καμένη γαλοπούλα δεν θα πρέπει να καταστρέψει την ευχάριστη διάθεση κανενός, άσε που πιθανότατα θα δημιουργήσει μια αστεία οικογενειακή ανάμνηση.Είναι απαραίτητο να τα έχεις όλα σε προοπτική. Αν κάτι πάει στραβά, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Προσπάθησε να θυμηθείς τα καλά πράγματα που έχεις στη ζωή σου και αναγνώρισε ότι αυτή η κατάσταση θα περάσει.

4. Δήλωσε ξεκάθαρα τα όριά σου

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα όριά σου, ειδικά με την οικογένεια και τους φίλους. Εάν δεν τα εκφράσεις στους άλλους έτσι ώστε να γνωρίζουν τι πρόκειται να κάνεις ή να μην κάνεις, ήρθε η ώρα να τα ξεκαθαρίσεις.

Το γεγονός ότι έχετε κάνει διάφορα στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσεις να τα κάνεις και τώρα. Οι καιροί και οι προτεραιότητες αλλάζουν και αυτό θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό.

Σκέψου τα προηγούμενα Χριστούγεννα που έχεις περάσει και προσπάθησε να προσδιορίσεις πόσο χρόνο διατίθεσαι φέτος να περάσεις με συγγενείς, φίλους και γνωστούς πριν αισθανθείς κάποιο αρνητικό άγχος.

Αναρωτήσου:

  • Μπορείς να περιορίσεις τον αριθμό των καλεσμάτων που θα παραβρεθείς;
  • Μπορείς να περιορίσεις το χρόνο που θα περάσεις με συγγενείς και φίλους ώστε να τους δείξεις πόσο σημαντικοί είναι για εσένα χωρίς όμως αυτή η κατάσταση να σε κουράσει;

Οι περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αγχωτική για να συναναστρέφεσαι με συγγενείς και φίλους για πολλές ώρες -και αυτό πιθανόν να συμβαίνει εξαιτίας περίπλοκων σχέσεων. 

Τα Χριστούγεννα επίσης είναι μια περίοδος που οι άνθρωποι θυμούνται την οικογένεια και άλλα σημαντικά γεγονότα της ζωής, επομένως μπορεί να είναι δύσκολα για άτομα που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όλες αυτές οι δυναμικές μπορούν να αυξήσουν τον παράγοντα στρες και το στρες με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Το χρόνιο στρες ιδιαίτερα, αυξάνει τον κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη, αλλά ακόμη και το οξύ ή βραχυπρόθεσμο στρες μπορεί να είναι προβληματικό. Για κάποιους τα Χριστούγεννα φέρνουν τη λεγόμενη "Μελαγχολία των Γιορτών" ή την "Κατάθλιψη των Χριστουγέννων".

Τους φέρνει δηλαδή συναισθήματα λύπης, μοναξιάς και θυμού και αυτά τα συναισθήματα μπορούν να ενταθούν όταν έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που προκαλούνται από την περίοδο των Χριστουγέννων, δηλαδή με τη χαρά, τα στολίδια, τα φώτα, τα δώρα, τις χαρούμενες διαφημίσεις, τα τραγούδια. 

Πως να ανταπεξέλθεις λοιπόν στην κατάθλιψη των Χριστουγέννων;

  • Αναγνώρισε τις διαθέσεις σου. Είναι απόλυτα εντάξει αν δεν έχεις γιορτινή διάθεση.
  • Πέρνα χρόνο με άτομα που νοιάζονται για εσένα.
  • Εάν τα οικονομικά σού προκαλούν άγχος ή ανησυχία, όρισε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό και μείνε σε αυτόν.
  • Διατήρησε τις υγιεινές συνήθειες: φάε σωστά και με μέτρο, ασκήσου καθημερινά και αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου.
  • Αφιέρωσε εθελοντικά τον χρόνο σου για να βοηθήσεις άλλους. Το να περνάς χρόνο με όσους έχουν ανάγκη μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις λιγότερο απομονωμένος.
  • Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για να διώξεις τα αρνητικά συναισθήματα. Το αλκοόλ συχνά επιδεινώνει την κατάθλιψη.
  • Προσπάθησε να εκτιμήσεις όλα τα καλά πράγματα που έχεις σήμερα αντί να εστιάζεις στο παρελθόν.

Αυτές τις γιορτές φρόντισε να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Θυμήσου να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν. Μην υπερ-φορτώνεις το πρόγραμμα σου και φρόντισε να αφήνεις αρκετό χρόνο για να χαλαρώσεις και να αναρρώσεις μετά από μια κοινωνική εκδήλωση.

Σκέψου πτυχές της ζωής σου που σου δίνουν χαρά, πήγαινε μια μεγάλη βόλτα με το σκύλο σου, άκουσε την αγαπημένη σου μουσική ή διάβασε ένα νέο βιβλίο.

Όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Να παίρνεις συνειδητές αποφάσεις και να επικεντρώνεσαι στο παρόν αντί να προσκολλάσαι στο παρελθόν ή να ανησυχείς για το μέλλον.

Και το πιο σημαντικό είναι να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια εάν την έχεις ανάγκη. 


1 Σχόλιο


  • Καλαμιδα Ελένη

    Ευχαριστώ πολύ. Χρόνια Πολλά. Καά Χριστούγεννα με υγεία αγάπη και ευτυχία.


Άφησε ένα σχόλιο