Καφεΐνη και Ύπνος: Πόσο Διαρκεί η Επίδραση της Καφεΐνης στο Σώμα;

Καφεΐνη και Ύπνος: Πόσο Διαρκεί η Επίδραση της Καφεΐνης στο Σώμα;

Η καφεΐνη αναμφισβήτητα είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Είτε τη βρίσκουμε στον καφέ, στα αναψυκτικά, στα ενεργειακά ποτά, το σίγουρο είναι ότι η κατανάλωση της για πολλούς έχει γίνει απαραίτητη για να αντέξουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ωστόσο η καφεΐνη επηρεάζει την υγεία μας με τρόπους που ίσως δεν γνωρίζουμε, ειδικά όταν πρόκειται για τον ύπνο.

Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας σχετικά με την μακρά επίδραση της καφεΐνης στο σώμα μας, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε και να τις προσαρμόσετε ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας.

Από τον έλεγχο της κατανάλωσης μέχρι την τήρηση ενός προγράμματος καφεΐνης, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώνετε καφεΐνη χωρίς να επηρεάζονται οι συνήθειες του ύπνου σας.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να διατηρήσετε την παραγωγικότητά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και ταυτόχρονα να έχετε ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο κάθε νύχτα. 

Πώς λειτουργεί η καφεΐνη;

Δεδομένου ότι η καφεΐνη είναι διεγερτικό, εμποδίζει τη λήψη της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί την αντίδραση του εγκεφάλου σας στο αίσθημα της εξάντλησης. Με την πρόσληψη της καφεΐνης, το σώμα θέτει προσωρινά την αδενοσίνη σε αναμονή μέχρι να εξαντληθεί η επίδραση της πρώτης. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο είστε ξύπνιοι, τόσο περισσότερη αδενοσίνη συσσωρεύεται στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, η καφεΐνη δεσμεύει τους υποδοχείς της αδενοσίνης μόνο προσωρινά. Αυτό εξηγεί την έκρηξη ενέργειας που αισθάνεστε μετά την πρόσληψη καφεΐνης και το αίσθημα της "συντριβής" μετά την εξασθένησή της.

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει τον οργανισμό σας;

Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία σας. Ας αναλύσουμε αυτές τις παρενέργειες παρακάτω.

Επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες. Οι παρατεταμένες περίοδοι εξάρτησης από την καφεΐνη μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον εγκέφαλό σας, που κυμαίνονται από διαταραχές του ύπνου και στέρηση ύπνου έως διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού σας - του εσωτερικού ρολογιού του σώματος που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου/αφύπνισης. 

Ορισμένες από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κατανάλωσης καφεΐνης περιλαμβάνουν τη διαταραχή του βαθύ ύπνου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αναζωογόνηση του εγκεφάλου και του σώματος. Τα υψηλά επίπεδα αδενοσίνης συχνά συμβαδίζουν με την εξάρτηση από την καφεΐνη, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο ανάγκης για περισσότερη καφεΐνη ώστε να μπορούμε να φέρνουμε εις πέρας τις απαραίτητες εργασίες που μπορεί να έχουμε. 

Επιπτώσεις στην συνολική υγεία

Η καφεΐνη ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση "μάχης ή φυγής". Αυτό σημαίνει ότι θέτει το σώμα σε μια προσωρινή κατάσταση υπερδιέγερσης, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την έκρηξη ενέργειας που νιώθετε όταν κάνετε σωματικές εργασίες μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά η επαναλαμβανόμενη εξαπάτηση του σώματος σε αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι κακή για τον οργανισμό.

Σε περιπτώσεις υψηλής κατανάλωσης καφεΐνης έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Διάρροια
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Ναυτία
  • Αυξημένος καρδιακός παλμός και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Μυϊκές συσπάσεις
  • Διασταλμένες κόρες
  • Ιδρωμένες παλάμες

Αυτές οι αρνητικές επιδράσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τα άτομα με συννοσηρότητα (συνύπαρξη δύο νόσων). Εάν κινδυνεύετε από υπέρταση ή γαστρικές διαταραχές, θα ήταν καλύτερο να περιορίσετε την έκθεσή σας στην καφεΐνη. Ωστόσο, οι υγιείς ενήλικες που λαμβάνουν τακτικά μια δόση καφεΐνης δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα, εφόσον κοιμούνται επαρκώς.

Πόσο διαρκεί η επίδραση της καφεΐνης στο σώμα σας;

Ενώ υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί ευαισθησίας στην καφεΐνη ανάλογα με τη γενετική σας σύσταση, οι έρευνες δείχνουν ότι η μέγιστη επίδραση της καφεΐνης μπορεί να γίνει αισθητή μέσα σε 30-60 λεπτά από την κατανάλωση. Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, σχεδόν το 95% της καφεΐνης του καφέ θα έχει απορροφηθεί από το σώμα σας, ενώ  μετά από τέσσερις έως έξι ώρες, θα έχει διαλυθεί πλήρως από τον οργανισμό σας.

Φυσικά, αυτό είναι απλώς μια εκτίμηση - διαφορετικοί άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη σε διαφορετικούς ρυθμούς. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παρατηρήθηκαν πάνω από 120.000 άτομα και διαπιστώθηκε ότι έχουν έξι γενετικές παραλλαγές για τον μεταβολισμό της καφεΐνης. Οι παραλλαγές αυτές κυμαίνονταν από ήπια προσβολή έως εθισμό.

Πώς επηρεάζει η καφεΐνη τον ύπνο;

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας, εάν καταναλωθεί πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Οι επιπτώσεις στον ύπνο μπορεί να περιλαμβάνουν ανησυχία, αϋπνία και αίσθημα κόπωσης ακόμη και μετά από μια ολόκληρη νύχτα ξεκούρασης. 

Μια κοινοτική μελέτη στην Αμερική έδειξε ότι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η καφεΐνη μείωσε την ποιότητα του ύπνου όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια και καθυστέρησε τον ύπνο αργών κυμάτων και τον ύπνο REM. Ιδιαίτερα, η ίδια μελέτη ανέφερε ότι οι ενήλικες μέσης ηλικίας επηρεάζονται περισσότερο από την αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης.

Μπορεί η καφεΐνη να σας κρατήσει ξύπνιους;

Ναι. Η καφεΐνη είναι περισσότερο γνωστή για το γεγονός ότι σας κρατάει ξύπνιους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, διατηρεί σε εγρήγορση το επίπεδο της εγκεφαλικής δραστηριότητας εμποδίζοντας την αδενοσίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που σηματοδοτεί την κούραση στον εγκέφαλό σας. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει για λίγο τη συγκέντρωση και τα αντανακλαστικά σας.

Προκαλεί η καφεΐνη αυπνία;

Οι βραδινές κούπες καφέ σίγουρα δεν θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε το βράδυ, αλλά η καφεΐνη δεν είναι από μόνη της αιτία της αϋπνίας. 

Ο χρόνος κατανάλωσης, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η ηλικία και το φύλο μπορούν να συμβάλουν στην αϋπνία. Επιπλέον, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να κοιμηθείτε όσο περισσότερο εξαρτάστε από την καφεΐνη.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο μου;

Ο ύπνος μας ακολουθεί τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος ρυθμίζει τον φυσικό 24ωρο κύκλο ύπνου/αφύπνισης του σώματός μας. Αυτό σημαίνει ότι το φυσικό μοτίβο του ύπνου σας επηρεάζεται ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς σας από το πρωί έως το βράδυ.

Δεδομένου ότι η καφεΐνη σας κρατάει ξύπνιους, μπορεί να διαταράξει αυτόν τον φυσικό κύκλο ανάπαυσης. Ορισμένες επιπτώσεις περιλαμβάνουν συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξημένα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνολική διαταραχή του ύπνου.

Η καφεΐνη επηρεάζει επίσης τα διάφορα στάδια του ύπνου, τα οποία παρέχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου των ΗΠΑ, το πιο σημαντικό στάδιο ύπνου είναι γνωστό ως στάδιο αργών κυμάτων. Το ίδιο ινστιτούτο αναφέρει ότι η κατανάλωση και η εξάρτηση από την καφεΐνη μπορεί να μειώσει δραστικά τον χρόνο που περνάτε σε αυτό το στάδιο.

Συμβουλές ύπνου για τους λάτρεις του καφέ

Περιορίστε την ποσότητα

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν τη διατήρηση μιας μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης ανά ημέρα, περίπου 3-4 φλιτζάνια καφέ των 250 ml ή το ισοδύναμό της σε αναψυκτικά. Είναι επίσης σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση της πρόσληψης καφεΐνης όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου. 

Ο περιορισμός της πρόσληψής σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τη μειώσετε εντελώς. Προσπαθήστε να είστε έξυπνοι όσον αφορά την κατανάλωση καφεΐνης, μεταβαίνοντας σε εναλλακτικές λύσεις, όπως ζεστό κακάο ή τσάι στο τελευταίο μέρος της ημέρας.

Πάρτε έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο 

Ένας άλλος τρόπος για να χειριστείτε έξυπνα την πρόσληψη καφεΐνης είναι να παίρνετε έναν σύντομο ύπνο (20 λεπτά είναι αρκετά) αμέσως μετά από ένα φλιτζάνι καφέ. Λέγεται αλλιώς και nappuccino και είναι ένας τρόπος για να εκτοξεύσετε την ενέργειά σας και την παραγωγικότητά σας στα ύψη. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο που έχουμε γράψει "Γιατί η επιτυχία συνδέεται με τον μεσημεριανό ύπνο; Τι λέει η επιστήμη;"

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση νερού συμβάλλει στην άμβλυνση των παρενεργειών της καφεΐνης, καθώς ακόμη και μια μόνο δόση καφεΐνης αυξάνεται όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης. Η κατανάλωση νερού εξασφαλίζει επίσης ότι η καφεΐνη διαλύεται με ομοιόμορφο ρυθμό, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο.

Πιείτε τον καφέ νωρίς

Αφού πιείτε για πρώτη φορά μια γουλιά καφέ, η καφεΐνη μειώνεται αμέσως στο μισό μετά από περίπου 45 λεπτά. Κατά μέσο όρο, θα χρειαστούν περίπου 4-6 ώρες μέχρι να διαλυθεί πλήρως. 

Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό πρόγραμμα για την πρόσληψη καφεΐνης που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας. Ένας καλός κανόνας είναι να μην καταναλώνετε σκληρές πηγές καφεΐνης μετά τις 2 μ.μ. και να μειώσετε προς πιο ήπιες πηγές, όπως το τσάι, καθώς πλησιάζουν οι ώρες πριν από τον ύπνο.

Πάρτε συμπληρώματα

Ορισμένα συμπληρώματα είναι γνωστό ότι αντισταθμίζουν ή, τουλάχιστον, αμβλύνουν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης καφεΐνης. Μια καθημερινή δόση L-θεανίνης και βιταμίνης C είναι πολύ σημαντική, όταν συνδυάζεται με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή. Εκτός από τις βιταμίνες, υπάρχουν διάφορα είδη τροφίμων που μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας για καλύτερο ύπνο.

Εξασκήστε το σώμα σας

Η διατήρηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής διασφαλίζει ότι δεν θα σπαταλήσετε την επιπλέον έκρηξη ενέργειας και συγκέντρωσης από την καφεΐνη. Με την τακτική άσκηση, το σώμα σας μεταβολίζει και απομακρύνει την καφεΐνη από τον οργανισμό σας πιο γρήγορα.

Δοκιμάστε decaffeine 

Ακόμα και αν δεν υπάρχει πλήρως ντεκαφεϊνέ καφές, η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ στις μεταγενέστερες ώρες της ημέρας μπορεί να είναι ευεργετική για όσους χρειάζονται πραγματικά τη δόση του καφέ. Το επίπεδο καφεΐνης στον decaf καφέ είναι σημαντικά μειωμένο και βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα φύλλα τσαγιού. Επιπλέον, ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για όσους είναι εξαρτημένοι από την καφεΐνη.

Συχνές ερωτήσεις για την καφεΐνη και τον ύπνο 

Γιατί ο καφές μερικές φορές με κάνει να νιώθω κούραση;

Αυτό το συναίσθημα που νιώθετε σανμετά από ένα φλιτζάνι καφέ που μοιάζει σαν να μην μπορείτε να ξεκουραστείτε, συνήθως σημαίνει ότι η δράση του καφέ εξασθενεί και η συσσωρευμένη αδενοσίνη αναλαμβάνει δράση. Να θυμάστε πάντα ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν εξαλείφει απαραίτητα το αίσθημα της εξάντλησης ή της υπνηλίας, αλλά απλώς το αναβάλλει για λίγο.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να προλάβετε μια προθεσμία ή να ξενυχτίσετε για βγάλετε εις πέρας ένα project ή μια εργασία, μπορείτε να μετριάσετε αυτές τις παρενέργειες πίνοντας νερό και να ξεκουράζεστε μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης καφεΐνης;

Ο FDA συνιστά περίπου 400 mg καφεΐνης ή περίπου 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα ως ασφαλή ποσότητα για κατανάλωση. Προσπαθήστε να κρατάτε τα φλιτζάνια μεσαίου μεγέθους ή μικρά, καθώς ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 470 mg καφεΐνης.

Γιατί μπορώ και κοιμάμαι καλά μετά από ένα ποτήρι καφέ;

Ένα από τα απρόβλεπτα οφέλη που μπορεί να έχει η υγιής κατανάλωση καφεΐνης είναι ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας. Καθώς η καφεΐνη εξασθενεί, τα επίπεδα αδενοσίνης αρχίζουν να αυξάνονται, αφήνοντάς σας κουρασμένους. 

Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμηθείτε μετά την κατανάλωση καφέ είναι να μην πιείτε πολύ και να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σου με μια κουβέρτα βαρύτητας

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.

Πως λειτουργούν;

Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.

Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ.


Άφησε ένα σχόλιο