Από τι είναι Φτιαγμένες οι Κουβέρτες Βαρύτητας;

Από τι είναι Φτιαγμένες οι Κουβέρτες Βαρύτητας;

Από τι είναι φτιαγμένη μια κουβέρτα βαρύτητας;

Σε αντίθεση με μια απλή κουβέρτα ή ένα πάπλωμα, η κουβέρτα βαρύτητας περιέχει στο εσωτερικό της κάποιο υλικό που της δίνει αυτό το έξτρα βάρος που την κάνει ξεχωριστή (και ευεργετική).

Πέρα από αυτό το υλικό όμως (το οποίο θα αναλύσουμε στη συνέχεια), μια κουβέρτα βαρύτητας είναι αποτελείται από άλλα δύο μέρη: την εσωτερική κουβέρτα και το κάλυμμα της κουβέρτας.

Όταν αυτά τα τρία μέρη ενωθούν σωστά, τότε το αποτέλεσμα είναι μια κουβέρτα βαρύτητας που ασκεί σταθερή και ήπια πίεση και διατηρεί την ιδανική θερμοκρασία του σώματος ώστε να απολαμβάνεις κάθε βράδυ ένα ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. 

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται συνήθως οι κουβέρτες βαρύτητας αλλά και εκείνα που χρησιμοποιούμε εμείς για τη δική μας Prosleep Gravity.

Ξεκινάμε!

Τα 3 μέρη που απαρτίζουν μια κουβέρτα βαρύτητας

1. Η κουβέρτας βαρύτητας

Η κουβέρτα βαρύτητας μπορεί να φτιαχτεί από οποιοδήποτε ύφασμα, ωστόσο δεν είναι όλες οι επιλογές το ίδιο ποιοτικές και ιδανικές για τον ύπνο. 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα υφασμάτων:

Το Μάλλινο είναι μια επιλογή υφάσματος που θα ταίριαζε περισσότερο σε όσους ζουν στις πιο κρύες περιοχές της Ελλάδας, καθώς έχει την ιδιότητα να εγκλωβίζει τη θερμότητα και να προσφέρει ζεστασιά. Το γεγονός αυτό κάνει το μάλλινο ύφασμα ελκυστικό για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά έχει δύο περιορισμούς: 

  1. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι
  2. Δεν ενδείκνυται για όσους ιδρώνουν στον ύπνο τους 

Το Minky είναι ένα ύφασμα πολύ απαλό και πολύ ανθεκτικό που αποτελείται από μικροΐνες. Είναι ιδανικό για όσους κρυώνουν τη νύχτα αλλά θέλει προσοχή ώστε να μη συνδυαστεί με ένα κάλυμμα από το ίδιο ύφασμα διότι ενδεχομένως να είναι περισσότερο ζεστό από όσο θα έπρεπε για έναν ποιοτικό ύπνο.

Το bamboo είναι από τα πιο δροσερά υφάσματα που μπορείς να βρεις, θυμίζει στην υφή το μετάξι και έχει υψηλό κόστος. Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για καλοκαιρινή κουβέρτα. Αποκλειστικά καλοκαιρινή.

Το βαμβάκι είναι ίσως η καλύτερη επιλογή υφάσματος για την κατασκευή της κουβέρτας βαρύτητας καθώς είναι ανθεκτικό και "αναπνέει" για να μην κρατάει τη θερμοκρασία του σώματος εγκλωβισμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι φυσικό, υποαλλεργικό και απαλό στην υφή. 

Εμείς για τις κουβέρτες μας χρησιμοποιούμε 100% φυσικό βαμβάκι το οποίο είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο από τον διεθνή οργανισμό OEKO-TEX® ως ένα απόλυτα ασφαλές ύφασμα για την ανθρώπινη επιδερμίδα. 

2. Το κάλυμμα της κουβέρτας βαρύτητας

Το κάλυμμα της κουβέρτας είναι εξίσου σημαντικό μέρος της κουβέρτας βαρύτητας καθώς καθορίζει τη θερμοκρασία που μπορεί να αναπτυχθεί όταν βρίσκεσαι από κάτω του, την υφή και την ευκολία πλύσης.

Όσα υφάσματα είδαμε πιο πάνω για την κατασκευή της κουβέρτας βαρύτητας, τα ίδια υπάρχουν διαθέσιμα και για το κάλυμμά της και ακόμα περισσότερα. 

Πολύ συνοπτικά:

  • Minky για όσους θέλουν σούπερ απαλό και χουχουλιάρικο κάλυμμα που θα τους κρατάει ζεστούς τη νύχτα
  • Βαμβάκι το οποίο παραμένει μια σταθερή αξία
  • Bamboo το οποίο έχει μεταξένια υφή αλλά είναι ιδανικό μόνο για καλοκαιρινές κουβέρτες
  • Μετάξι το οποίο είναι εξαιρετικό στην υφή, αλλά έχει υψηλό κόστος και ηθικά είναι κάπως αμφισβητήσιμος ο τρόπος με τον οποίο συλλέγεται  

Εμείς για το κάλυμμα της κουβέρτα μας Prosleep Gravity χρησιμοποιούμε το ύφασμα Minky το οποίο μετά από μελέτη και πολλές νύχτες δοκιμών βρήκαμε ότι σε συνδυασμό με το βαμβακερό ύφασμα της κουβέρτας αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το χειμώνα στην Ελλάδα. Επιπλέον είναι ευχάριστο στην υφή, άνετο και εύκολο στο πλύσιμο. 

Όσον αφορά την παιδική μας κουβέρτα Gravity Junior επιλέξαμε για κάλυμμα το 100% βαμβακερό ύφασμα.

3. Το υλικό που δίνει βάρος στην κουβέρτα

Όλη η επιφάνεια της κουβέρτας είναι χωρισμένη σε μεγάλες κυψέλες οι οποίες μέσα τους περιέχουν το υλικό που δίνει το βάρος στην κουβέρτα.

Αυτό το υλικό συνήθως είναι:

  • Πλαστικοί σβόλοι 
  • Γυάλινα σφαιρίδια
  • Χαλύβδινα σφαιρίδια

Πλαστικοί σβόλοι από πολυπροπυλένιο

Οι πλαστικό σβόλοι μοιάζουν σαν πολύ μικρά βότσαλα και είναι κατασκευασμένοι από πολυπροπυλένιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ασφαλείς και μη τοξικοί. 

Ωστόσο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δύο επιλογές οι πλαστικοί σβόλοι δεν θεωρούνται η καλύτερη επιλογή διότι:

  • είναι μεγάλοι σε μέγεθος και δίνουν μια ανώμαλη υφή στην επιφάνεια της κουβέρτας (εξογκώματα) που είναι ενοχλητική
  • δεν κατανέμουν σωστά και ισόποσα το βάρος στην κουβέρτα 
  • κάνουν θόρυβο όταν μετακινούνται

Γυάλινα σφαιρίδια

Τα γυάλινα σφαιρίδια είναι μια επιλογή υψηλής ποιότητας και είναι αυτή που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε βάρος στις κουβέρτες βαρύτητας της Prosleep. 

Είναι εξαιρετικά μικρά σε μέγεθος που μοιάζουν με άμμο και έχουν την ιδιότητα να γεμίζουν τις κυψέλες της κουβέρτας με απαλό ήπιο τρόπο ώστε να μην ενοχλούν κάποιο άτομο με αισθητηριακές ευαισθησίες.

Τα γυάλινα σφαιρίδια είναι υποαλλεργικά και κατανέμουν άριστα το βάρος της κουβέρτας από άκρη σε άκρη ώστε να είναι αποτελεσματική η Βαθειά Απτική Πίεση σε ολόκληρο το σώμα.

Χαλύβδινα σφαιρίδια 

Τέλος, υπάρχουν και τα χαλύβδινα σφαιρίδια όπου στην ουσία είναι σιδερένια σφαιρίδια τα οποία είναι θερμικά επεξεργασμένα. 

Αν και είναι εξαιρετικά απαλά στο άγγιγμα, είναι μεγάλα σε μέγεθος, προκαλούν εξογκώματα στην κουβέρτα και μπορεί να είναι θορυβώδη όταν χτυπιούνται μεταξύ τους -πράγμα και όχι τόσο ιδανικό όταν θέλεις να κοιμηθείς. 

Η ποιότητα ραφής κάνει τη διαφορά

Η διαφορά μιας φθηνής από μια ακριβή κουβέρτα βαρύτητας δεν περιορίζεται μόνο στα υφάσματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, αλλά και στην ποιότητα ραφής.

Το πιο σημαντικό από όλα. 

Αν δεν είναι καλή η ραφή και αν δεν έχουν αποθηκευτεί με σωστό τρόπο τα γυάλινα σφαιρίδια (ή οποιοδήποτε άλλο υλικό) στις κυψέλες, τότε αυτά θα αρχίσουν να διαρρέουν από το πρώτο κιόλας βράδυ, γεμίζοντας τα σεντόνια και προκαλώντας σας εκνευρισμό. 

Απόλαυσε και εσύ τις χαλαρωτικές ιδιότητες της κουβέρτα βαρύτητας!

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα ύπνου, στρες και άλλα συμπτώματα άγχους, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος, διότι μπορείς να δώσεις λύση σε αυτά σου τα προβλήματα με απολύτως φυσικό τρόπο.

Η δύναμη της Βαθιάς Απτικής Πίεσης που χρησιμοποιεί η κουβέρτα βαρύτητας είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθάει το νευρικό σύστημα να χαλαρώσει και να μπει σε μια κατάσταση γαλήνης, ηρεμίας, θρέψης και αναγέννησης. 

Χωρίς φάρμακα και με σεβασμό στο περιβάλλον, η κουβέρτα βαρύτητας της  Prosleep μπορεί πραγματικά να σου προσφέρει βαθύτερο ύπνο και λιγότερο στρες, συνθήκες απαραίτητες για μια καλύτερη ζωή. 

Απόκτησε την Prosleep Gravity!


Άφησε ένα σχόλιο